Koketider for egg:

Hvor lenge et egg skal koke for å oppnå perfekt konsistens kommer an på størrelsen. Følg denne guiden for perfekt resultat:

Bløtkokt:

  • 3 minutter for små egg
  • 4 minutter for mellomstore egg
  • 5 minutter for store egg

Smilende:

  • 6 minutter for små egg
  • 7 minutter for mellomstore egg
  • 8 minutter for store egg

Hardkokt:

  • 8 minutter for små egg
  • 9 minutter for mellomstore egg
  • 10 minutter for store egg

Egg er en storfavoritt på norske frokostbord, og det er ikke så rart. I tillegg til å smake fantastisk, er egg en kraftpakke av en råvare som inneholder samtlige næringsstoffer kroppen trenger, med unntak av vitamin C. Vi har snakket med Norges fremste eggekspert, Åse Kringlebotn. Hun har talt eggets sak i over 20 år for både Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt, Matprat og nå Prior. Her er hennes 6 beste tips til perfekt kokte egg.

 

1. Temperatur

For å lykkes med å koke egg, må du ta hensyn til om eggene kommer rett fra kjøleskapet eller om de er romtempererte. Egg bør bo i kjøleskapet, men kan overnatte eller campe inntil en uke på kjøkkenbenken. Romtempererte egg sprekker ikke så lett, er enklere å skrelle og gir mer luftig bakst. Jo større egget er, jo tynnere er skallet. Derfor bør store egg alltid tempereres før koking.

2. Bruk rent vann

Ved å ha salt eller eddik i vannet, øker vannets koketemperatur og det kan gi seig eggehvite.

3. Kalde egg i kaldt vann, varme egg i varmt vann

Har du kalde egg, legger du eggene i kaldt vann og koker opp. Da øker eggets temperatur gradvis med vannet og faren for sprukket eggeskall minimeres. Har du tempererte egg, koker du opp vannet først og deretter legger du eggene forsiktig ned i vannet. Bruk gjerne en skje for å unngå at skallet sprekker.

4. Trekke, ikke koke

Når vannet koker eller når eggene er lagt ned i det kokende vannet, bør du skru ned varmen. Konstant kokende vann kan gi seig eggehvite.

5. Legg eggene i kaldt vann

Det varme eggeskallet gjør at eggene fortsetter å koke etter at de er tatt opp fra vannet. Legg derfor eggene i kaldt vann etter at de er ferdigkokt.

6. Koketid

Kalde egg legges i kaldt vann. Beregn tiden fra vannet koker. Romtempererte egg legges i kokende vann. Beregn tiden fra eggene legges i vannet.