Eltefritt brød til matpakken
Eltefritt brød som verken trenger knaing eller langtidsheving. Resultatet er et nydelig, saftig og mettende matpakkebrød med mye smak. Brødet holder seg godt, og smaker nesten bedre en dag eller to etter baking. I oppskriften har vi brukt en brødform på 2 liter.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Rør ut honningen i det lunkne vannet.
2. Dryss tørrgjær i vannet og la det stå i 5-10 minutter til det danner seg et kremet lag på toppen.
3. Bland alt det tørre godt, og hell halvparten i det våte.
4. Rør til du har en jevn røre, før du heller i resten av melet i flere runder.
5. Deigen skal være klissete, men ikke rennende.
6. Smør en brødform på cirka 1,8 liter og hell deigen i formen.
7. Dryss over resten av frøene og dytt dem forsiktig ned i deigen.
8. Dekk formen med plastfolie og la deigen heve i en times tid på et lunt sted.
9. Stekes på 200 grader i cirka 50 minutter. Brødet skal lage en hul lyd når du banker det på toppen.
10. La brødet stå i formen i 5-10 minutter etter du har tatt det ut av ovnen. Avkjøl så godt på rist før du skjærer i brødet for å unngå at skivene blir deigete.
Hei, superenkel og veldig god oppskrift! I min ovn må brødet stekes på 240 grader halve steketiden og deretter 210 grader om det ikke skal bli for fuktig og deigete..
Hei Elin! Så hyggelig å høre at brødet smaker. Godt at du har funnet din egen tilpasning til denne oppskriften, da alle ovner er forskjellige. Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med baksten 🙂
Hei, kan dere legge ut oppskriften i vekt mål i tillegg til volum/dl?
Hei David! Du finner konverteringssider på nett du kan bruke, for eksempel denne: https://www.matprat.no/artikler/mengde-mal-og-vekt/mal-og-vekt/ Lykke til med bakingen! 😊
Hei, kan man bruke spelt mel isf hvetemel og sammalt hvetemel?
Hei Beate! Ja, det kan du. Fordi speltmelet trekker til seg noe mer vann enn hvetemelet kan du tilsette litt mer væske enn det som står i oppskriften. For å få til et vellykket eltefritt brød er det viktig at deigen er klissete og løs, men ikke rennende. Lykke til! 🙂
Tusen takk for svaret. Har et lite spørsmål til: hvordan gjør msn det dersom man ønsker å la deigen stå over natten, altså langtidsheving? Har hørt at man ta bare halvparten så mye gjær som er oppgitt i oppskriften. Er det noe mer å tenke på?
Hei Beate! Ja, brødet kan gjerne langtidsheves. Bruk kald væske, reduser mengden gjær til 1/4 av oppgitt mengde (0,5 ts til en porsjon), og la deigen heve i bakebollen i circa 12 timer (maks 18 timer) i romtemperatur før den has over i brødform og stekes. Lykke til med brødbakingen! 😊
Veldig godt brød. Saftig og god på smak. Lettvint å lage👍
Hei Mirijam! Så hyggelig å høre at brødet faller i smak. Det setter vi stor pris på å høre. Takk skal du ha, og lykke til med bakingen i sommer 🙂
Mitt favorittbrød! Lett å lage, alltid vellykket.
Slike tilbakemeldinger er så hyggelig å få, tusen takk, Monica! Lykke til med videre bakst! 🙂
Hei! Kan denne deigen langtidsheves?
Ja, denne deigen egner seg godt til langtidsheving også. Da er det lurt å redusere mengden gjær til 1/4 av oppgitt mengde (0,5 ts til en porsjon), og la deigen heve i bakebollen i 12-18 timer i romtemperatur før den has over i brødform og stekes. Lykke til med bakingen 😊
Hei. Jeg har lyst til å langtidsheve dette brødet. Skal det da også etterheve en time etter at det er helt over i formen? Regner dere 20 grader som romtemperatur?
Hei Anne! Det kan du gjerne gjøre, men det kommer an på hvor mange timer du lar det langtidsheve i forkant. La deigen heve maks 12-18 timer til sammen. Det er lurt å redusere mengden gjær til 1/4 av oppgitt mengde (0,5 ts til en porsjon), og romtemperatur er alt mellom 18 til 25 grader. Lykke til med bakingen! 😊
Kan man droppe honningen/erstatte den med noe?
Hei Ingrid, honningen tilfører gjæren i deigen ekstra næring og kan erstattes med litt sukker eller sirup for eksempel. Om ikke du ønsker sødme i deigen, kan du eventuelt forsøke å halvere gjærmengden og ha litt lavere temperatur på vannet. Håper dette var til hjelp 🙂
Det lurer jeg også på
Kan jeg erstatte gresskarkjernene med linfrø?
Hei Lola, det skal gå helt fint 🙂 Ha en fin dag videre!
Veldig godt brød og lettvint, dette har blitt min favoritt:) Takk for oppskriften!
Hei Lotte, bare hyggelig! Ekstra gøy når oppskriften går inn som ny favoritt ❤️ Tusen takk for hyggelig tilbakemelding, og ha en super dag videre 😊
Ikke bake brødet styr unna faller bare sammen og klarer ikke å spise opp IKKE BRUK DENNE OPPSKRIFTEN
Hei, så synd å høre at oppskriften ikke fungerte for deg. Kan det tenkes at vannet har vært noen grader for varmt? Da kan deigen overheve og falle sammen under steking.
Kan dere angi temperatur på vannet, hva er lunkent? 20 grader? 37? Vanskelig å vite om vannet er ‘noen grader for varmt’…
Tørrgjær tåler opp til 40 graders varme på vannet, så holder du deg under dette så skal det gå fint med hevingen. Lunket vann er cirka 37 grader. Lykke til! 😊
Bakte i dag. Kjempegodt på smak, men veldig tungt. Blir kanskje det, siden det er så mye grovmel. 🤗
Hei Eva, dette brødet er ikke av de letteste, men skal heller ikke være veldig tungt. Kommer selvsagt litt an på hva du er vant med og liker, så bytt gjerne ut noe av det grove melet med finere mel for å se om du får ønsket resultat da. Alternativt kan det hende at brødet har blitt litt for kompakt om ikke hevingen eller luftingen har vært optimal? Ha en fin dag videre 🤗
Veldig godt brød 👍😃
Takk for oppskrift 😊
Bare hyggelig! Veldig glad det falt i smak 🤗
Kjempegodt brød! Både mors og min favoritt! (Trykket feil på stjernene – skulle være 5 stjerner, og ikke 1)
Dette må jeg prøve. Må bare få handlet inn først 👍🤗
Dette brødet var veldig lettvint å bake. Kjempegodt, og med herlig, sprø skorpe. Og brødet holder seg lenge. Anbefales.
Hei Mona! Så hyggelig at du tar deg tid til å gi oss en tilbakemelding! 😊 Glad for at brødet faller i smak!
Et lettlaget og fantastisk brød.
Det skal bli laget igjen
Så hyggelig å høre, Bodil! Ha en fin dag 😊