Hver eneste dag kastes det over 170 000 brød i Norge. Det er ikke bare en belastning for miljøet, men også for lommeboken. Hver dag kaster vi bokstavelig talt penger i søpla, men det kan du unngå ved hjelp av noen enkle grep.

For selv om brødet har blitt tørt, er det ingen grunn til å kaste det. Det finnes nemlig et hav av oppskrifter som blir enda bedre med brødsmuler. Det finnes også flere smarte måter å oppbevare brød på for å unngå at det tørker så fort.

Unngå brødrester

Utfordringen mange har er at brødene en får kjøpt på butikken er store, og at man ikke rekker å spise opp hele før det er tørt. Da kan det lønne seg å dele brødet i skiver og fryse ned. Så kan du ta opp en og en brødskive når du trenger det. Ta den opp kvelden før og la den tine i kjøleskapet, så har du ferskt brød til frokosten.

Ikke oppbevar brødet i plastposene du finner ved brødskjæremaskinen. En tett plastpose gjør at brødet ikke får luft og raskt får en seig skorpe. En god måte å oppbevare brødet på er å pakke det inn i et kjøkkenhåndkle og oppbevare det på kjøkkenbenken eller i en brødboks.

Vekk brødrestene til live

Du kan også få liv i et halvgammelt brød. Pakk det inn i et vått kjøkkenhåndkle, og la det stå fem minutter midt i ovnen på 180 grader.

Har du først fått tørt brød, er det mange måter å bruke det i smakfulle retter. Her er 5 oppskrifter som gjør at du aldri mer vil kaste tørt brød igjen:

1. Krutonger

Knasende sprø og smakfulle krutonger er enhver salats beste venn og det er enkelt å lage de selv. Perfekte å lage når du har tørt brød. Enkel oppskrift på nydelige krutonger med hvitløk og urter finner du her.

2. Fattigmannsparmesan

Dette er et italiensk tilbehør som brukes som erstatning for parmesanost, også kalt fattigmannsparmesan. Tørre brødsmuler stekes gylne i krydder og gir fantastisk smak på pastaretter, supper og salater.

Du trenger:

2 ss Soft Flora

1 dl brødsmuler av tørt brød – er brødet veldig tørt, kan du mose brødet til smuler i en blender

2 ss finhakket rosmarin eller annen krydderurt, f.eks. oregano, timian, persille

0.25 ts salt

0.25 ts pepper

 

Slik gjør du:

Varm opp en stekepanne på middels sterk varme med Soft Flora. Finhakk rosmarinen og stek den lett i oljen.

Tilsett brødsmulene og rør rundt til de er gylne. Smak til med salt og pepper.

3. Sprø hvitløksbrød

Sprø hvitløksbrød er fantastisk tilbehør til salat og supper og kan varieres med ulike varianter av kryddere. Prøv med paprika, oregano, timian eller grillkrydder.

Du trenger:

4 brødskiver

3 ss Soft Flora

0.5 fedd hvitløk

Litt urter/krydder – for eksempel timian eller oregano.

 

Slik gjør du:

Varm opp ovnen til 200 grader.

Finnhakk hvitløken, bland den med Soft Flora og smør det utover brødskivene.

Del brødskivene i to på kryss, slik at det blir trekanter.

Stek i ovnen i 10-12 minutter, eller til skivene er gylne og sprø.

4. Arme riddere

Arme riddere er en genial måte å bruke opp brødet på, og det beste er at barna elsker det.

Prøv arme riddere i vaffeljernet eller lag en salt variant med ost og skinke.

5. Brødpudding

Brødpudding er en gammel, norsk klassiker som fortjener å børstes støv av. Den er enkel å lage og ikke minst en perfekt måte å gi nytt liv til tørre brødskiver på.

Til en vanlig avlang ildfast form:

6 brødskiver

50 gram Soft Flora

2 egg

1 dl fløte

2,5 dl melk

1,5 ts vaniljesukker

1 ts kanel

 

Slik gjør du:

Skjær bort skorpene på brødskivene og smør Soft Flora på begge sider. Del de i fire og legg dem i en ildfast form som tar cirka 1 liter.

Pisk sammen egg, fløte, melk, egg, vaniljesukker og kanel, og hell blandingen over brødet.

Fyll en langpanne med varmt vann. Sett formen i vannbadet og bak puddingen på 180 grader i cirka 30 minutter, til puddingen har satt seg og er gyllen på toppen.

Serveres lun vaniljesaus, og friske bringebær, eller andre typer bær du har for hånden.