Lær å lage sjakkruter
Sjakkruter er en enkel julekake med få ingredienser. Den har noen viktige steg som gjør at elevene får øvet seg på baketeknikk, som å holde riktig temperatur på deigen og å trille pølser.
Tema
Kompetansemål
Opplegget er delt opp i tre deler: Teori, praktisk matlaging og refleksjoner.
Kompetansemål:
- KM1: Planlegge og bruke egnede redskaper, teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse.
- KM7: Lage mat fra norsk og samisk kultur og fra andre kulturer og sammenlikne og utforske råvarer og matlagingsmetoder som blir brukt i ulike matkulturer.
Utstyr som er ekstra viktig:
- Kjøkkenmaskin eller håndmikser
- Bakebolle
- Kjøkkenvekt
- Plastfolie
- Bakepapir
- Notatblokk og penn/PC
Dette undervisningsopplegget er utarbeidet av Helse- og ernæringsteamet hos Mills.
Sist oppdatert:
Hensikten med dette undervisningsopplegget er at elevene skal få praktisk erfaring med julebakst. I dette opplegget skal de prøve å sjakkruter, som lages med mørdeig. De får også lære hvordan man kan kvalitetssikre ingrediensene.
Forberedelser til timen
I forkant av timen bør det handles inn ingredienser. Se ingrediensliste lenger ned, samt utstyrsliste.
Om du planlegger å bake nok til at elevene kan ta med seg litt kaker hjem så er det lurt å be elevene ta med seg en liten boks sjakkrutene kan oppbevares i.
Tilrettelegging for allergi:
Laktoseallergi: 200 gram Melange byttes med 200 gram Melange melkefri & vegansk.
Glutenallergi: 250 gram hvetemel byttes med 200 gram lys glutenfri melblanding.
Del 1 – Teori
Sjakkruter lages av det som kalles «mørdeig». Mørdeig brukes også når man lager pai og terter. For å lage mørdeig smuldrer man det tørre, i dette tilfellet mel og melis, med kald margarin. Dette gjør at man får en fast deig som er lett å forme. Bruk gjerne en håndmikser til å begynne med, før du samler deigen med hendene.
I videoen kan du se hvilken konsistens deigen bør ha når det er klart for å bruke hendene. Vis gjerne elevene videoen, slik at de kan se hvordan de ulike stegene ser ut.
Tips!
Unngå å kna deigen for lenge. Da begynner margarinen å smelte, fordi den blir varm. Det gjør deigen klissete og vanskelig å jobbe med. Om dette skjer kan du sette den i kjøleskapet en liten stund.
Kan man bruke olje eller flytende margarin når man baker sjakkruter?
Nei, for at konsistensen på deigen skal bli riktig er det viktig at man bruker enten fast margarin eller smør. Det er dette som gjør at du får en fast deig som er lett å forme.
Del 2 – Praktisk matlaging
Nå skal elevene i gang med å lage sjakkruter. Del inn i passe store grupper.
Huskeliste for elevene før de begynner å bake:
- Start med å vaske hendene.
- Finn frem redskapene og sjekk at de er rene.
- Hent ingrediensene du trenger. Se samtidig over datomerkingen på råvarene slik at du ser at de ikke er gått ut på dato.
- Mål opp mengdene dere trenger.
Oppskrift på sjakkruter
ca. 24 sjakkruter
Ingredienser
200 gram Melange
250 gram siktet hvetemel
100 gram melis
2 ts vaniljesukker
2 ts kakaopulver
Slik gjør du:
- Smuldre inn 200 gram Melange i hvetemel og melis med håndmikser eller kjøkkenmaskin.
- Elt deigen videre for hånd til du har fått en glatt og fin deig.
- Del deigen i to like store deler. Bruk vekten for å se at de veier like mye.
- Elt inn vaniljesukker i den første delen og kakaopulver i den andre.
- Del vaniljedeigen og kakaodeigen i to like store biter, slik at du har fire biter tilsammen.
- Rull hver bit til pølser på ca. 1,5 cm i diameter.
- Sett pølsen med plastfolie i fryseren i 10 minutter, eller i kjøleskap i cirka 30 minutter.
- Sett ovnen på 175 grader på over- og undervarme.
- Ta av plastfolien og del sjakkpølsen i skiver på 0,5-1 centimeter. Legg sjakkrutene på et bakepapir.
- Stek på midterste rille i 10 minutter. Ta de ut av ovnen og flytt de over på en bakerist slik at de kan avkjøles.
Tips!
Sjakkruter holder seg minst en måned i vanlig kakeboks oppbevart på et mørkt og tørt sted. Putt de i en kakeboks og sett den i boden eller i kjøkkenskapet.
Del 3 – Matglede og refleksjon
Når sjakkrutene er ferdige foreslår vi at elevene får sitte og spise noen av kakene, samtidig som dere snakker følgende:
Refleksjonsspørsmål
- Var det noe som var vanskelig da dere bakte sjakkruter? Hva gjorde dere da?
- Hvordan bør man oppbevare sjakkrutene, og hvor lenge er de holdbare? Og hvordan vet man når de ikke kan spises lengre?
Svar: De er holdbare minst én måned. Bør oppbevares tørt og mørkt, for eksempel i en kakeboks. Du merker at de begynner å bli dårlige når de smaker litt rart/harskt? Marte? - Hvilke kaker pleier dere å lage når høytider skal feires hjemme hos dere? Kanskje feirer noen ramadan og lager en fast kake eller kjeks til feiringen? Eller har med seg tradisjoner fra et annet land?