Helstekt kalkun
Helstekt kalkun er en festmiddag som nytes både på nyttårsaften og på julaften, men mange kvier seg før et tørt sluttresultat. I denne oppskriften får du steketipsene som gir deg en saftig kalkun med nydelig smak og en fyldig stuffing.
Ingredienser
Stuffing
Kalkun
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Stuffing
Kalkun
Tips!
Beregn 500 gram kalkun per person. Frossen kalkun bør tines i kjøleskapet – gjerne over tre dager. Sakte opptining vil bidra til å gjøre kalkunen mer saftig.
2. Varm opp stekeovnen til 160 grader.
3. Pensle kalkunen inn med Flytende Melange, og gni inn salt og pepper.
4. Fyll buken på kalkunen med stuffingen og bind lårene sammen ved knoken med en bomullstråd.
5. Ha kalkunen over i en ildfast form og ha vann i formen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brenner fast i pannen.
6. Stek kalkunen på midterste rille til brystkjøttet har en kjernetemperatur på 65 grader. Har du ikke steketermometer kan du beregne 30 minutter per kilo kalkun.
7. Ta kalkunen ut av ovnen hver halvtime og øs over eller pensle den med stekesjyen i formen. Dette gir ekstra smak og en gyllen farge på skinnet. Etterfyll med vann om sjyen fordamper.
8. La kalkunen hvile i minst 20 minutter før servering slik at kjøttsaften får satt seg.
9. Server kalkunen med saus av stekesjyen, grønnsaker og poteter.
Tips!
Kalkunen skal ha en kjernetemperatur på 65 grader på den tykkeste delen av brystet. Riktig kjernetemperatur er det viktigste for å få en saftig kalkun. For å være sikker på at kalkunen er stekt, kan du stikke inn en spiss kniv ved lårfestet. Hvis kjøttsaften som siver ut er klar, er kalkunen ferdig stekt. Kommer det rosa kjøttsaft ut, trenger kalkunen litt lenger steketid.
Jeg lot kalkunen ligge i saltlake i 24 timer 50gr salt priser vann.-Den ble nydelig, saftig .
Høres godt ut, Kirsti! Godt nytt år!