Saftig julekake er en klassisk søt hvetekake som bakes til jul. Julekake, eller julebrød om du vil, var opprinnelig et hevet rugbrød med tørkede frukter, men dagens julebrød er laget på hvetemel og tilsatt kardemomme, rosiner og sukat. Julekake kan nytes med godt pålegg til både frokost eller til kaffen.

Ingredienser

2 porsjon

5 dl melk
50 gram gjær
150 gram sukker
200 gram Melange
1 ts malt kardemomme
1 kg hvetemel
100 gram sukat
200 gram rosiner
1 ts salt
1 stk eggeplomme
1 ss melk (til pensling)

Produkter i oppskriften

Melange original
Melange
En unik sammensetning av planteoljer gjør at Melange i folie egner seg svært godt til all form fo… Les mer

Slik gjør du

Oppskrift på to julekaker

1. Varm melken på svak varme til den er litt mer enn fingervarm (ca. 40˚C).

2. Hell melken i bakebollen og ha i sukker, salt og Melange i mindre biter.

3. Tilsett mesteparten av melet. Hold igjen noe mel til eltingen. Smuldre i gjæren og tilsett kardemomme.

4. Elt deigen i kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet til den slipper bakebollen, eller kna den for hånd. Dersom deigen er for fuktig tilsettes mer mel, men bruk minst mulig mel for et saftig sluttresultat. Når deigen slipper bollen, økes hastigheten på eltingen. Total eltetid bør være ca. 7 minutter i kjøkkenmaskin, mens elting for hånd krever 20-25 minutter for samme resultat.

5. Dryss litt mel på rosinene og sukatene, og bland dem inn i deigen til slutt. Dekk bakebollen med et rent håndkle og la deigen hvile i 15-20 minutter.

6. Legg deigen på bakebordet, del i to og kna deigemnene godt sammen for hånd til to runde, glatte kaker. Bruk eventuelt litt mer mel dersom deigen kjennes for løs.

7. Sett emnene på en stekeplate smurt med Melange eller dekket med bakepapir. Skjær et ca. 2 cm snitt rundt hele deigemnet med en skarp kniv. Trykk godt ned med knyttet neve midt i kaken, slik at den snittede siden retter seg opp.

8. Dekk kakene til med et håndkle og sett dem til heving på et lunt sted. Kakene skal heves til dobbel størrelse, ca. 30-45 minutter.

9. Forvarm ovnen til 175˚C.

10. Rør sammen eggeplommen og melken, og pensle dette forsiktig rundt begge kakene.

11. Julekakene stekes i nedre del av ovnen til de er gyllenbrune og blanke, ca. 30 – 45 minutter.

12. Avkjøl kakene på rist etter steking.

Tips!

Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.

Hva synes du om oppskriften?

Kommentarer

  • Harald østlund

    Har bakt Mills kaker og julekaker siden 1967. Vi brukte oppskrift hefter fra Mills til sjøs.

    • Cecilie,

      Så koselig at Mills julekaker har blitt bakt siden 1967, Harald! Det setter vi stor pris på å høre. Lykke til med baksten i år, også, og god jul til deg fra oss 😊

  • Aud Berit Rhoden

    Like god i år som sist år. To store julekaker som smakte så godt.😊 God jul.🌲

    • Cecilie,

      Så hyggelig at oppskriften og kakene faller i smak, Aud Berit! Takk for julehilsen, og god bakelyst! 😊

  • Tove Karen Løken

    Gleder meg til å prøve den med sitrus vh Tove K Løken «bakeinga»

    • Cecilie,

      Sitrus høres nydelig ut i denne julekaken, Tove Karen! Takk for tipset, og lykke til med bakingen! 😊

  • Aud Berit Rhoden .

    Julekakene blei så store og fine. God deig

    • Cecilie,

      Så godt å høre at baksten ble vellykket, Aud Berit! Ønsker deg en herlig førjulstid, og takk for den hyggelige tilbakemeldingen! 🙂

  • Anne Brit

    Fantastisk deig å jobbe med. 🤩
    Flott resultat som smakte nydelig.

    • Cecilie,

      Hei Anne Brit! Så hyggelig tilbakemelding å få! Kos deg med julekaken, og god førjulstid til deg! 🙂

  • Ellen

    Hva er vitsen med eggeplommen og melk rundt kakene?

    • Cecilie,

      Hei Ellen! Vi pensler julekaken med egg og melk for å få en blank og myk overflate. Lykke til med bakingen! 🙂

  • Anne-Lene Wulff

    Har dere oppskriften på engelsk?

    • Cecilie,

      Hei Anne-Lene! Nei, men kanskje du kan bruke Google for å oversette oppskriften? Lykke til! 😊

  • Harald østlund

    Meget bra. Vi brukte disse oppskrifter på kokk og stuertskolerfør

    • cecilie

      Hei Harald! Så hyggelig å høre at våre oppskrifter blir brukt i kokkeutdanningen, takk for tilbakemeldingen, og god bakelyst til deg! 🙂

  • Bjørg Sundseth

    Hvorfor står det 200 gram når det på oppskriften står 400

    • Sharon

      Det kommer vel an på hvor mange porsjoner du velger.

      • Sharon

        De endrer nok ikke fremgangsmåten i teksten uansett hvor mange porsjoner du velger.

      • Cecilie

        Hei Sharon! Ja, teksten er nå rettet slik at den passer uansett hvilken mengde du velger.

    • Cecilie

      Hei Bjørg! Tusen takk for at du er så våken! Feilen er nå rettet i teksten i oppskriften.

  • Linn

    Søt gjær eller vanlig gjær?

    • Anne Cathrine

      Det kan du velge selv. Mange foretrekker gjær til søt gjærbakst, mens andre synes det er like bra med vanlig. Lykke til med baksten 😊

  • Hege

    Bruker man vanlig brødform?

    • siv

      former de til to runde boller som settes på bakebrett.

    • Anne Cathrine

      Hei Hege! Man trenger ikke brødform her. Det er bare å kna deigen til to runde, glatte kaker. 😊

  • Tor Kristian Pedersen

    Til og min 78 år gamle mor syntes de var bedre enn hennes julebrød/kake.
    Noen idé om jeg vil bruke form?

    • Tor Kristian Pedersen

      Takk for ingen svar..☺️

      • Anne Cathrine

        Hei Tor Kristian, beklager sent svar. Mener du størrelsen på brødformen?

  • Miria

    Veldig god kake! …..hmmm

    • Anne Cathrine

      Tusen takk, Miria!