Julestjerne-kringle med appelsinsjokolade
Denne dekorative kringlen i julestjerneform er laget av saftig og søt gjærbakst, og fylt med nydelig appelsinsjokolade. Den er betraktelig enklere å lage enn den ser ut til å være, bare følg beskrivelsen under.
Ingredienser
Kringledeig
Fyll
Slik gjør du
Gjærdeig
1. Ha hvetemel, melk, sukker, salt, vaniljesukker, egg og gjær i en bolle og elt med kjøkkenmaskin i 10 minutter.
2. Tilsett 150 gram kald Melange i terninger og elt i 10 minutter til.
3. Dekk bollen med plast og la deigen heve på kjøkkenbenken i 1 time.
4. Del deigen i fire emner. Kjevle hvert emne til en 0.5 centimeter tykk sirkel.
Fyll
Utbaking
1. Legg den første deigsirkelen på et bakepapir. Smør deigen med sjokoladeblandingen og legg på neste sirkel. Smør sjokoladeblanding over og legg på den tredje sirkelen. Smør sjokoladeblanding over og legg på den siste sirkelen.
2. Bruk en rund kakeform på 28 cm og skjær ut en sirkel av den smurte deigen, slik at alle deigsirklene er like store.
3. Trykk en stjerneutstikker i midten av deigen, uten å trykke den helt til bunns, slik at stjernen fortsatt henger sammen med resten av deigen.
4. Skjær ut 16 flettelengder av sirkelen. Pass på å ikke skjære for nær stjernen.
5. Ta en flettelengde i venstre hånd og en i høyre hånd. Tvinn disse mot hverandre 5 ganger og samle endene nederst.
6. Gjenta for alle flettelengdene til du har en julestjerne.
7. La julestjerne-kringlen etterheve under et kjøkkenhåndkle i 30 minutter.
8. Varm opp stekeovnen til 190 grader.
9. Pensle julestjerne-kringlen med egg og stek på midterste rille i 20 minutter.
Tips!
Lyst på mer julebakst? Her finner du over 80 oppskrifter på klassikere og nye julekaker som gir deg smaken av jul.
Forsto ikke hvor stor sirkelen skulle være når eg kjevler ut
Hei Bente! Deigen deles i totalt fire emner. Kjevle hvert emne til en 0.5 centimeter tykk sirkel. Lykke til! 🙂
Vel, altså, denne deigen ble så stooor, at mår jeg la en 28 i diameter runding på bakeplaten, og de andre oppå, ble det så fluffy, at når jeg skulle trykke ut en stjernen, var det vanskelig å få den til å syntes, pluss når jeg delte opp i 16 emner for å tvinne, ble de så lange at de kom heeelt opp i kanten og nesten måtte bøyes (og nei, jeg dro ikke i deigen, kun tvinnet). Kunne fint ha delt denne deigen i to, for å lage to stk. Da hadde den blitt mye finere. Ser at den eser ut inni hverandre når den nå stekes.😔 Lukter himmelsk da!❤️ Tar med bort som en vertinnegave, så det er litt synd at jeg ikke visste dette på forhånd.
Hei Linda! Ja, oppskriften er veldig stor, med hele 1 kg hvetemel. Men det høres ut som du har fått det veldig fint til, og at det ble en vellykket stjerne. Kanskje du vil lage to små neste gang?
Prøv med sirup inni smaker himmelsk
Takk for tipset, Ingeborg, det høres nydelig ut! 🙂
Skal ikke melken varmes opp ? Med tanke på heving, det er jo gjærbakst.
Hei Trine!
Friksjonen som oppstår når gjærdeigen eltes i til sammen 20 minutter i en kjøkkenmaskin, gjør at det blir ganske høy temperatur i deigen. Derfor er det en fordel å ikke varme opp melken på forhånd – det kan blir for varmt for gjæren.
God bakelyst 😊