Key lime pie
Key lime pie er en amerikansk klassiker som har fått navnet sitt etter de små, aromatiske key lime-fruktene som gror naturlig i hele Florida Keys. Du kan fint bruke vanlige lime, slik som vi har gjort i denne oppskriften, og resultatet er en frisk og søt pai som smaker av sol og sommer. Den er også superlett å lage med enkel kjeksbunn og kun tre ingredienser i fyllet. Bare husk at det er søt, kondensert melk du må bruke, ikke vikingmelk. Dette finner du på de fleste matbutikker med stort utvalg.
Ingredienser
Bunn
Fyll
Topping
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Bunn
1. Forvarm ovnen til 180 grader.
2. Smør en paiform på 22 til 24 centimeter i diameter inn med et tynt lag Flytende Melange.
3. Ha kjeks, Flytende Melange og brunt sukker i en food processor. Kjør til du har en finkornet blanding.
4. Ha kjeksblandingen over i paiformen og bruk baksiden av en spiseskje til å presse den godt ned i bunnen og opp langs kantene i et jevnt lag.
5. Stek bunnen på rist, midt i ovnen i 10 minutter. Avkjøl helt.
Fyll
1. Skyll og tørk limene godt.Riv det grønne skallet av to limene med fint rivjern. Unngå å få med for mye av det hvite, da dette kan gi en bitter smak.
2. Del deretter limen i to og press ut all saften. Du trenger cirka 1,5 dl limesaft.
3. Rør eggeplommene godt sammen med søt kondensert melk i en bakebolle. Tilsett limeskall og limesaft, og rør sammen til du har en jevn blanding.
4. Hell fyllet over i den avkjølte paibunnen og stek paien midt i ovnen i cirka 10 minutter. Paien skal være stivnet på toppen.
5. Avkjøl paien helt på rist og sett den deretter i kjøleskapet i minimum 2 timer før den skal serveres, gjerne lengre.
Første forsøk md guttungen på 14, foodprosessoren ville ikke virke, så vi tok to av de gjennomsiktige fryse/brødposene og knuste kjeksen, tilsatte flytesmøret og brunt sukker, ble helt suksess, fant plutselig ikke boksåpneren heller, så knivstakk kondenserte melkeboksen åpen, resultatet ble perfekt 👌🏻😃😃
Altså hele paien ble perfekt 😅
Ja, det skjønte jeg, nydelig å høre at det smakte! 🙂
Så herlig å høre, Mirjam! Dere er jammen en kreativ familie som får det til, takk for at du deler, og god sommer videre til dere! 🙂
Hvordan kan kondensert melk i denne oppskriften erstattes ved laktoseintoleranse?
Hei Elin! Etter litt detektivarbeid kan det se ut som at det finnes noe som heter søtet kondensert kokosmelk, som kan brukes for å lage en pai uten laktose. Jeg vet dessverre ikke hvor enkelt det er å få tak i men anbefaler at du søker på nettet og i velassorterte importbutikker. Det er også mulig å lage sin egen.
Et annet alternativ er å søke på vegansk key lime pie og se hva som dukker opp.
Lykke til 😊
Kan kalen fryses?
Hei Kristin! Du kan fint fryse denne kaken. Anbefaler å sette den i frysen uten tildekking i 2-3 timer. Pakk den deretter godt inn med plastfolie, gjerne helt ned på fyllet, for å unngå frostskader. Oppbevares 2-3 måneder i frysen. Lykke til 😊
Må man ha brunt sukker? Har kun faring.
Brunt sukker og brunt farin er det samme, så det kan du fint bruke. Lykke til med kaken 😊
Supert med oversetting av oppskriften👍🏽
Kan man lage søt kondensert melk til denne paien selv, hvis man har laktosefritt kosthold?