Lammefrikassé
Når høsten kommer er det tid for både lam og gryteretter. Lammefrikassé er full av mørt kjøtt og gode rotgrønnsaker, og er den perfekte retten til søndagsmiddag med familien eller gode venner. Med sin milde og fyldige smak er det ikke rart at denne tradisjonsretten aldri går av moten.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Kok opp vann i en stor gryte. Legg lammekjøttet i vannet og la det koke opp igjen. Fjern skummet som legger seg på toppen underveis slik at kraften ikke blir grumsete.
2. Senk varmen slik at kjøttet ikke koker, men trekker (ved cirka 90 grader). Tilsett salt og laurbærblad og la kjøttet trekke på svak varme i ca. 1,5 time. Kjøttet skal løsne lett fra beinet når det er klart, du kan enkelt sjekke dette ved hjelp av en kniv.
3. Rens og skrell grønnsakene mens kjøttet trekker. Skjær gulrot og persillerot i tykke skiver (gjerne litt på skrå), sellerirot i terninger og purre i cirka 1 centimeter tykke biter.
4. Ha grønnsakene i gryta sammen med kjøttet mot slutten av trekketiden og la alt trekke sammen til grønnsakene er møre. Det tar 15 til 20 minutter.
5. Sil av og ta vare på kraften. Dekk til kjøttet og grønnsakene med et lokk mens du lager sausen.
6. Bland hvetemel og Flytende Melange sammen i en gryte. Spe på med kraft mens du hele tiden rører for å unngå klumper. Kok opp og la sausen småkoke i cirka 5 minutter. Rør om underveis.
7. Rør crème fraîche inn i sausen og smak til med salt og pepper. Tilsett kjøtt og grønnsaker og la alt trekke noen minutter til før servering.
8. Server lammefrikasséen med et dryss finhakket bladpersille og kokte poteter.
Har laget denne flere ganger og den er like god hver gang 🙂
Hei Helge, og tusen takk for veldig koselig tilbakemelding. Glad du har funnet en oppskrift som kan brukes igjen og igjen 🙂
Jeg brukte lammebog og den ble veldig god. Lager lite tradisjonell middag. Nydelige smaker med sellerirot.persillerot og purre tok også kålrabi oppi pluss litt saft av sitron. Kokte i ca 1.5-2t. Tar nok vare på denne oppskriften.
Hei Kari, takk for fin tilbakemelding og supre innspill variasjon. Hørtes nydelig ut 🙂
Har lammekjøtt i strimler (uten bein) .Blir det da «mindre smak»,i motsetning til kjøtt med bein.?.
Er det ikke nødvendig og frese kjøttet litt i sterk varme,før man koker det.?.
Hei Kai Harald, og takk for spørsmål! Mye av næringen og den gode smaken sitter i beina, derfor koker man ofte kraft på knoker og beinrester. Så svaret er at rene kjøttstrimler ikke gir samme fyldige smak til retten. Her skal kjøttet bare trekke, så husk å senke varmen så ikke det kommer på boblekok. Da kan det fort bli tørt, hardt og seigt. Stekt kjøtt gir en litt annen type smak. Lykke til 🙂
Takk for svar.
E kjøpte,for sikkerhets skyld,også kjøtt med bein.
Fulgte fremgangs måten i oppskrifta.
Reinskjærte beina efterpå.Dette på grunn av min 94 år gamle mor sliter litt med motorikken,mere praktisk for henne med kunn kjøtt.
Bursdagsmiddagen ble velykket.
Takk.
Godt å høre at middagen falt i smak hos bursdagsbarnet 🙂
Kan man bruke fårikålkjøtt i stedet for lammebog?
Hei AnnK, det går helt fint 🙂 God middag!
Kan retten fryses ned?
Hei Marit, denne er fin å fryse ned og nyte i flere omganger 😋
Fin oppskrift, men vi var 5 voksne, og 2 kilo med kjøtt forsvant. Veldig godt 👍
Hei Inger, og takk for tilbakemelding! Ja, denne er en vinner som fort forsvinner i godt lag. Håper dere ble gode og mette 🙂
Kan retten gjøres glutenfri?
Ja, du kan jevne sausen med maisenna istedet for hvetemel.