Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe
Saftig og mørt kjøtt med sprø svor; det er resultatet de aller fleste ønsker seg på ribba. Den enkleste og sikreste måten å få til det på er ved å langtidssteke ribbe som har ligget i saltlake. Da smelter fettet sakte og sørger for at kjøttet blir mørt og saftig, samtidig som svoren blir sprø og smakfull. Langtidssteking av ribbe i saltlake fungerer uansett hvilken type ribbe du velger, og trikset med saltlake kan du bruke selv om du steker ribben på mer tradisjonelt vis.
Ingredienser
Saltlake
Til steking
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Før du begynner
Tips!
Denne steg-for-steg-guiden gir deg tipsene som hjelper deg å lykkes med langtidsstekt ribbe, og vi anbefaler deg å lese gjennom minst én gang før du setter i gang slik at du er godt forberedt på alle stegene.
2. Beregn cirka 500 gram ribbe per person. Da er du helt sikker på at det er nok ribbe til alle. Får du rester til overs kan disse brukes til julefrokoster, -lunsjer og annen god restemat.
1-3 dager før
1. Skjær svoren i ruter med en skarp kniv. Rutet svor sørger for at vann og fett dreneres bort fra svoren. Snittet skal gå gjennom svoren og litt ned i fettlaget, men ikke gjennom til kjøttet. Bruk gjerne en blomsterkniv eller et barberblad hvis du ikke har skarpe nok kniver. Det er viktig at du skjærer helt ut på kantene slik at all væske renner bort fra overflaten og ned i formen. Har du kjøpt ferdigrutet ribbe kan det være lurt å gå over med en skarp kniv for å sjekke at jobben er gjort skikkelig.
2. Legg ribba med svorsiden opp i en ren stekepanne eller langpanne med høye kanter.
3. Lag saltlake. Bland sammen vann, salt og natron. Salt bidrar til å bryte ned bindevevet i svoren slik at den blir sprø under steking, og saltlake gjør denne jobben bedre enn om du bare gnir inn overflaten med salt. Med litt natron i saltlaken brytes bindevevet ned enda bedre.
4. Hell over nok saltlake til å dekke hele ribben. Dekk med plastfolie og sett kjølig i 12-36 timer.
Tilberedning av ribbe
1. Sett ovnen på 120 grader cirka 6 timer før servering. Vil du langtidssteke den lenger, kan du sette ovnen på 80 grader 8-10 timer før servering.
2. Hell av saltlaken og tørk kjøttet lett med papir. Legg ribba med svorsiden opp i en langpanne og bruk aluminiumsfolie til å bygge kjøttstykket opp under slik at all væske renner bort fra svoren og ned i formen. Ribba kan godt bule på midten – det viktigste er at det er en jevn helling slik at det ikke er områder der det samler seg fett på svoren for da vil den ikke bli sprø.
3. Pensle svoren med Flytende Melange og krydre godt med nykvernet pepper. Har du et steketermometer kan du stikke det i den tykkeste delen av ribba, men pass på at det ikke treffer bein.
4. Sett langpannen midt i ovnen i 5-6 timer (8-10 timer dersom du har 80 grader på ovnen), eller til kjernetemperaturen er 80 grader.
5. Ta ribba ut av ovnen og fjern steketermometeret. Sett ovnen på 250 grader varmluft og vent til den er varm.
6. Plasser ribba på nederste rille og stek videre i 20-30 minutter. Følg nøye med mot slutten slik at svoren ikke svir seg.
7. La kjøttet hvile 10-15 minutter før det skjæres opp i stykker. Ikke dekk til svoren, da blir den myk.
Har brukt oppskriften mange ganger, ribba ble like fin med sprø svor hver gang .
Bedre tilbakemelding kan vi ikke få, Rolf! Takk skal du ha, og lykke til med ribben 🙂
Har prøvd denne oppskriften i 4 år.
Suksess hver gang.
Så godt å høre, Frank! Håper ribbemåltidet ble like vellykket i år. Takk for hyggelig tilbakemelding! 😊
Altså… Pakkes ribba inn med folie de 6 timene den stekes?
Og… Skal ribba ligge med svoren opp eller ned?
Hvor lenge skal den evt ligge på ei side før den skal snus?
Hvor mye vann i formen?
Første gang jeg skal steke, har ei ribbe på over 4 kg.
Takk for svar og God Jul.
Mvh Line
Hei Line! Jeg håper du fikk vellykket ribbe selv om svaret kommer sent herfra. Ribben skal ikke pakkes i folie, og den skal ikke snus. La den ligge med svoren opp. Vann trenger du ikke i formen, da det kommer væske ut av ribben. Håper det smakte! 🙂
Hei, er steketid og saltlakeoppløsning det samme for tynnribbe som for vanlig «tykk» familieribbe? Er litt redd for at tynnribben vår blir tørr på 120 grader over 6 timer (vi er bortreist da, så får ikke sjekket kjernetemperatur). Kan sette den inn tidligere med lavere temperatur, men vil gjerne ikke feile – første gang jeg prøver langtidsstekt. Hjelp? 🙂
Hei Gina! Jeg håper du fikk vellykket ribbe til tross for sent svar herfra. Ja, langtidssteking i saltlake fungerer uansett hvilken type ribbe du velger, inkludert steking på 120 grader over 6 timer. Håper det smakte! 🙂
Kan en langtidssteke ribba i dag og på 250 grader i morgen?
Hei Gretha! Ja, stek gjerne ribben helt ferdig dagen før. Varm den opp i ovnen på 200 grader i 30 minutter før servering. Lykke til! 🙂
Hei, fikk Julemiddag ribben min på 6,1Kg idag av slakteren som ikke passet i ovnen, så jeg delet den i 2 deler. Blir vel best å bruke varmluft og damp for å få jevnest mulig varmefordeling ? Lurer på om temperaturen den første timen kan med fordel kjøres på 170 grader også settes ned til 80 grader for å få den raskere opp i den temperaturen fettet begynner å smelte ?
Hei Magne! Vi har ikke erfaring med forslaget ditt om både damp og varmluft og økning av gradene i starten. Men bruk gjerne varmluft, det går fint, men anbefaler å sette temperaturen til 80 grader, og steke i 8-10 timer. Lykke til! 🙂
Har gjort denne oppskriftern i 3 år suksess hver gang.
Så hyggelig å høre at du liker oppskriften, Frank! Lykke til med årets julemiddag! 🙂
Tusen takk for tipset😊
Det står 2 kg ribbe og hvordan lage salt lake, men hvis ribba er 3,5 kg så trengs det mere vann . Må jeg da ha tilsvarende mer salt og natron ? Mere vann blir jo tynnere blanding .
Ser også at på oppskriften står det 1 spiseskje natron , men nede i kommentarene skriver du 1 t.skje . Hva er riktig ?
Hei igjen Turid! For saltlaken er oppskriften oppgitt med riktige mål, og det er: 3 liter vann, 60 gram salt og 1 ss natron. Lykke til! 🙂
Hei Turid! Det er viktig at saltlaken dekker hele ribben, så lag gjerne halvannen eller dobbel porsjon med lake, hvis en porsjon ikke er stor nok. Ja, det er riktig at du ikke skal vanne ut laken, men beholde blandingsforholdet mellom vann, salt og natron. Lykke til! 🙂
Beste ribba noensinne ifølge gubben- takk for oppskrift!
Hei Helen! Takk for hyggelig tilbakemelding, så gøy å høre at ribba falt i smak hjemme hos deg! 🙂
Takk for den gode oppskriften! Den beste ribben jeg spist. ❤️
Hei Svetlana! Så hyggelig å høre at ribben falt i smak! Takk for tilbakemelding, og god jul videre til deg! 🙂
Jeg har kjøpt krydra ribbe. Den forrige var nesten svart av pepper og salt , mens denne vises det ikke at den er krydra ! Derfor har jeg lyst å legge den i lake 1 døgn pga svoren spesielt . Kan jeg ta sjansen på det , og ellers følge din oppskrift her ?
Hei Turid! Ferdig krydret ribbe pleier å være ferdig saltet. Sjekk innholdsfortegnelsen og pakningsvedlegget for mer informasjon. Hvis den er saltet er det ikke nødvendig å legge den i saltlake. Det vil gjøre kjøttet for salt. Lykke til! 🙂
Har enda et spørsmål🙈 Ribba er 3,7 kg, hva anbefaler dere av steketemp og tid?
Hei igjen Lis. Stek ribben i circa 10 timer på 80 grader i ovnen, eller til kjernetemperaturen er 80 grader. Lykke til med ribben! 🙂
Hei! Har lagt ribba i saltlake i dag, skal steke den på Torsdag. Men jeg fikk ikke hele ribba under laken. Den var like høy som forma på ene enden, så der er ikke laken over svoren. Burde jeg snu ribba, å legge den med svoren ned? Eller går det bra sånn? Burde jeg salte mer før steking?(på svoren)
Hei Lis! Saltlaken skal dekke hele ribba. Enten kan du lage mer saltlake eller snu ribba som du foreslår, men for å få god smak i kjøttet er det viktig at det hele er dekket av laken. Lykke til! 🙂
Kan jeg legge ribba i saltlake når jeg har kjøpt krydret tynnribbe?…
Hei Sandra! Denne oppskriften er beregnet på ribbe som ikke er krydret eller saltet på forhånd. Krydret ribbe er som regel klar for ovnen, så her kan du mest sannsynlig bare skylle og tørke ribba først, (hvis krydderet utenpå er litt for salt) og deretter stekt den som beskrevet i oppskriften. Lykke til! 🙂
Går det an å langsteke dagen før,og så ta siste halvtimen på 250 grader dagen etter?
Hei Monica! Nei, vi anbefaler å steke ribben helt ferdig dagen før for å få sprø svor. Varm den heller opp på 200 grader i 30 minutter før du skal servere den. Lykke til! 🙂
Okay,takk,da gjør jeg det😊
Men da blir ikke svoren sprø eller?
Hei Mona! Jo, hvis svoren var sprø ved steking vil den også være det ved oppvarming dagen etter. Lykke til! 🙂
jeg koker ribben først,, så krydrer jeg den godt,,,ligger i kjøleskapet ett døgn,, steker den på rist over panne,,,,tid avhenger hvor stor ribben er,,,får alltid en satig ribbe med sprø svor,,,heller vann over en gang imellom,,,,da får du en fin kraft til å lage god brun saus av,,,
Hei Marit! Det høres ut som du får et herlig ribbemåltid, takk for at du deler! God jul til deg! 🙂
Vi har en ovn som kun virker med varmluft. Vil det gå greit ved langtidsteking?
Hei Hilde! Ja, det går fint med varmluft, men da kan du sette temperaturen til 80 grader, og steke i 8-10 timer. Lykke til! 🙂
Kan en lage ribba ferdig i god tid og fryse den etterpå , holder svoren seg sprö da ?
Hei Eva! Du kan lage ribba i god tid, men legg den heller i kjøleskapet et par dager, og varm den opp i stekeovnen når den skal brukes. Det er ikke anbefalt å fryse ferdig stekt ribbe, da den lett blir tørr, og svoren blir ikke sprø. Lykke til! 🙂
Kan du si noe mer om hvordan ribba varmes? Grader, tid??
Hei igjen Anne! Ribben varmes i stekovnen i ca. 30 minutter på 200 °C. Lykke til! 🙂
Hei! Jeg har nå lest opptil flere oppskrifter på ribbe i saltlake, og ingen av de nevner damping av svoren ved begynnelsen av steketiden, slik man tradisjonelt gjør. Er det tilfellet at dette er et steg man kan hoppe over dersom ribba har ligget i lake?
Hei Anja! Du trenger ikke dampe svoren før steking med denne oppskriften. Lykke til med julematen! 🙂
Takk for svar! Hva med vann i forma under steking? Vil det bli nok ribbefett til servering?
Hei Anja! Du trenger ikke vann i formen, og ja, det danner seg nok sjy og ribbefett i den. Lykke til! 🙂
Prøvde lille julaften, 10 timer på 80 grader, 30 minutter på 250 grader, helt perfekt, saftig kjøtt og veldig sprø men ikke hard svor. Kommer til å gjøre det på denne måten igjen.
Steker ribbe nå. Stekte du uten vann i forma?
Hei Tone! Du trenger ikke vann i formen. Lykke til!
Hei Hanne! Alltid gøy å få slike tilbakemeldinger! Lykke til ved neste ribbemåltid, og god romjulstid til deg! 🙂
Prøvd for første gang, og den ble perfekt. Stekte 10 timer på 80 grader, og 30 min på 250 grader.
Så hyggelig å høre at ribba ble vellykket, Siv! 🙂
Brukte denne oppskriften i 2019, stekte på 80 grader og fulgte oppskriften videre. Beste ribba jeg har stekt og svoren ble sprø😀
Hei Geir! Så hyggelig at oppskriften og ribba falt i smak! 🙂
Hei. Skal folien under ribba fjernes når ribba skal tilbake til varmluft?
Hei Pia! Nei, folien under ribba skal ikke fjernes. Håper det ble vellykket, og beklager sent svar. Fortsatt god julefeiring til deg! 🙂
Hei, ribben på ca 2 kg, har ligget i to døgn i saltlake….bør jeg vanne den ut?
Kan den ligge til i morgen med krydder og litt salt på svoren?
Hei Astrid! Nå håper jeg du fikk vellykket ribbe til tross for sent svar herfra. Den trenger ikke å vannes ut etter to døgn i saltlake. Ribben kan ligge med krydder og pepper, men vi anbefaler ikke å salte svoren, da ribben i seg selv er salt nok. Lykke til!
Kan man strø mer salt på svoren når man skal ha på smør og pepper? Eller blir den for salt da? Er det sprø svor garanti på denne oppskriften? 😅
Hei Annette! Svaret kommer nå litt sent, så håper du fant ut av det. Salt på svoren kan bli for salt, det stemmer. Og sprø svor burde være mulig å oppnå med denne oppskriften, ja. Håper julematen ble vellykket!
Kan jeg legge frossen ribbe i saltlaken, eller bør den være opptint. Ribba er ferdig rutet
Hei Gunn! Ribba bør være opptint før du legger den i saltlaken. Lykke til med julematen!
Hvis jeg har en ribbe uten svor, burde jeg fortsatt legge den i saltlake.
Hei Grethe! Ja, saltlaken gjør at saltsmaken trenger inn i kjøttet, så vi anbefaler å bruke det selv om du ikke har svor på ribba. Lykke til!
Skal saltlaken dekke svorene også?
Hei Tove! Ja, saltlaken skal dekke svoren også. Lykke til med matlagingen!
Så hele ribba skal ligge «under» saltlaka?
Hei Lis! Ja, saltlaken skal dekke hele ribben, svoren også. Lykke til med matlagingen! 🙂
Skal saltlaken koke opp, eller bare blandes ut i kaldt vann?
Hei Anita! Saltlaken skal blandes kald. Lykke til med ribben!
Hm…men skal det ikke være vann i langpanna under steiking? Hva da med sjy som jeg bruker istedenfor saus.
Hei Turid! Det kommer væske ut av ribba, så det danner seg sjy i formen. Lykke til!
Hei. Jeg ser at ribben ligger med svor opp, dette betyr at hele ribben skal trekke denne saltlake.
Spørsmål 1: skal den stå kaldt eller romtemperatur?
Spørsmål 2:
Bruker man over og undervarme eller varmluft?
(Spiller det noen rolle når man har aluminiumsfolie?)
Jeg legger alltid ribben med svoren ned.
Svoren ned i saltlaken?
Hei Therese! Svoren skal opp i saltlaken. Lykke til!
Hei Iren! Ribben skal stå kaldt mens den ligger i saltlaken, gjerne i kjøleskap. Svar på spørsmål 2 er at ribben stekes på over- og undervarme. Lykke til!
Hei, hvorfor ikke legge ribba med svorsiden ned i saltlake? 🐖🐷
Det samme lurer jeg på. 🐖🐷
Hei Ester! Saltlaken dekker hele ribben, så det spiller ingen rolle om den ligger opp eller ned. Lykke til!
Hei Kjerstin! Det kan du gjerne gjøre. Saltlaken dekker hele ribben, så det spiller ingen rolle om den ligger opp eller ned. Lykke til!
Hei, vil prøve denne oppskriften. Lurer på om det skal brukes varmluft i langtidssteking.
Hei Eduarda! Du skal ikke brukes varmluft i langtidsstekingen, men over/undervarme. Varmluft bruker du på slutten av steketiden når ovnen settes opp til 250 grader i 20-30 minutter. Lykke til!
Hei. Lurer på om saltlaken skal dekke svoren også. ???
Ja, saltlaken skal dekke svoren også. Laken bryter ned det sterke bindevevet og gjør at svoren blir ekstra sprø og god. Lykke til 😊
Skal den langtidsstekes i to omganger ? Og stekes videre etterpå også?
Hei Gerd! Ribben stekes først i 5-6 timer til kjernetemperaturen er 80 grader. Deretter tar du ribba ut av ovnen og øker temperaturen i ovnen til 250 grader varmluft og steker videre i 20-30 minutter. Etter dette skal den ikke stekes videre. Håper det var oppklarende. Lykke til!
Har lyst til å prøve meg på langstekt ribbe, men hvor sterk skal saltlaken være?
Forold salt/vann.
Så gøy at du vil prøve deg på denne oppskriften. Her har brukt en 2% saltlake, altså 20 gram salt per liter vann. Vi har også tilsatt 1 ts natron per liter vann. Håper resultatet faller i smak!
Jeg lurer på det samme som de andre som det ikke er svart på?
Jeg er heller ikke fan av margarin kan man bruke meierismør?
Ja, du kan bruke smør istedenfor margarin hvis du foretrekker det.
Hei Hilde! Håper du har fått svar på det du lurte på ved å lese de andre svarene her. Lykke til med ribben!
Skal man fjerne folien som er brukt til å bygge opp ribben med den siste tiden av stekingen?
Hei Stine! Nei, du skal ikke fjerne folien. Lykke til!
Ser jeg har feil beregnet tiden litt jeg. Er det (1)best å la ribba ligge i salt laken til den skal stekes. Tenker 10timer. Da vil den ha ligget 48t i saltlake. (2) ta ribba ut av saltlake etter 36 timer, tørke den men ikke steke før 10timer før servering. Da må den ligge ca 16tiner i kjøleskap.
(3) forte meg å kjøpe en ny ribbe 😂 (4) steke den i 20timer istede? Takk for hjelp.
Hei Kjersti! Beklager sent svar herfra. Jeg håper at du fant ut av det, og at maten ble vellykket. Det beste er alternativ nr 2. Fortsatt god jul!