Smultringer
Varme smultringer er noe av det beste som finnes. Smultringer er i tillegg mye enklere å lage enn mange tror. De er som navnet tilsier, ringformet, og er for mange blant de syv slagene som bakes til jul. Etter at det ble laget spesielle utstikker bredte smultringene om seg, og på 50-tallet var det den mest populære julekaken av dem alle. 1 porsjon av denne oppskriften gir ca. 30 smultringer.
Ingredienser
Slik gjør du
1. Smelt Melange i en kjele.
2. Visp egg og sukker til eggedosis. Tilsett fløten og den smeltede Melangen, og hvetemelet tilsatt kardemomme og hornsalt.
3. Arbeid deigen raskt sammen. Dekk deigen til med plast, og sett den ca. 1 time i kjøleskap.
4. Kjevle deigen ut ca. 1 cm tykk og stikk ut med en liten smultringeutstikker. Børst av overflødig mel. Legg smultringene på lett melet stekeplater eller fjøler, og dekk dem med et rent håndkle.
5. Stikk ut alle smultringene før kokingen starter.
6. Smelt Flott matfett i en ikke for stor gryte eller kjele. Det er viktig at det er god høyde på fettet i gryten. Bruk termometer for å kontrollere temperaturen. Den bør være ca. 180 grader før smultringene legges i. Vend smultringene så fort de kommer opp til overflaten. Vend dem hele tiden, slik at de blir jevnt brune. Kok smultringene til de er lysebrune og gjennomstekte, i ca. 5 minutter alt etter tykkelsen.
7. Ha alltid et tettsluttende lokk og gode grytekluter i nærheten. Bruk en god hullsleiv til å vende smultringene med under kokingen. Hullsleiva er også lett å ta smultringene opp med når de er ferdige.
8. Avkjøl smultringene på en rist med kjøkkenpapir.
Tips!
Om du ønsker kan du pakke de avkjølte smultringene i poser og fryse de til en senere anledning
Hei
Kan man anvende NATRON i stede for HORNSALT i smultring oppskriften?
Hei Tone! Det har vi ikke prøvd selv, men det skal ikke være noe i veien for å bruke natron som hevemiddel i denne oppskriften. Men vær oppmerksom på at smak og konsistens kan bli annerledes enn ved bruk av hornsalt. Natron krever sure ingredienser i røra for å virke, så du må tilsette litt eddik eller sitronsaft for et vellykket resultat. Lykke til! 🙂
Hvor lenge kan en smultringdeig stå hvis den står kjølig. Kan det ha noe å si for steking/koking hvis deigen blir stående for lenge?
Hei Wivian! Du kan gjerne la deigen stå i kjøleskapet natten over. Mange sverger til dette, og mener at den blir lettere å jobbe med da. Jeg er usikker på hva du mener med for lenge, men anbefaler deg å bruke den innen et døgn. Lykke til! 🙂
Hei. Opplever at deigen ble veldig klissete og løs. Skal den være det?
Hei Annabell! Ja, det stemmer at denne deigen er klissete. Kna eventuelt inn litt mer mel før du kjevler ut. Lykke til! 🙂
Mangler bakkepulver?
Vi bruker hornsalt i denne oppskriften men du kan også bruke bakepulver hvis du foretrekker det. Lykke til med bakingen 😊