Wienerbrød med eplemos og vaniljekrem
Disse klassiske wienerbrødene er fylt med eplemos og vaniljekrem, og er den perfekte følgesvennen til enhver kaffekopp. Å lage wienerbrød krever litt tid og tålmodighet, men er enklere å lage enn mange tror, og er definitivt verdt innsatsen de krever. Oppskriften gir cirka 20 wienerbrød.
Ingredienser
Wienerdeig
Fyll
Melisglasur
Slik gjør du
Wienerdeig
1. Ha hvetemel, sukker, tørrgjær, melk og egg i en bakebolle og elt sammen på lav hastighet til du har en smidig og glatt deig som slipper bollen, cirka 10 minutter. La deigen hvile i ti minutter før du kjevler den.
2. Dryss litt mel over kjøkkenbenken. Ha deigen over på benken og kjevle den ut til et kvadrat på 30×30 cm.
3. Høvle skiver av Melange med en ostehøvel og dekk 2/3 av deigen med skivene.
4. Brett den delen av deigen som ikke har Melange inn mot midten, og brett deretter den siste siden inn slik at margarinen er lukket inn i deigen.
5. Kjevle så ut deigen til et nytt rektangel. Legg igjen på skiver av Melange på 2/3 av deigen. Brett den delen av deigen som ikke har Melange inn mot midten, og brett deretter den siste siden inn slik at margarinen er lukket inn i deigen. Gjenta dette en siste gang.
6. La deigen hvile i kjøleskapet i 15 minutter.
7. Varm opp stekeovnen til 200 grader.
Utbaking
1. Kjevle deigen til et rektangel som er cirka 4 mm tykk.
2. Skjær ut firkanter på cirka 15×15 centimeter. Ha en 1 teskje med eplemos i en sirkel på midten og brett hjørnene inn mot midten. Press sammen de fire hjørnene og ha 1 teskje med vaniljekrem på topp.
3. Kle en stekeplate med bakepapir.
4. Legg wienerbrødene på stekeplaten og pensle de med et sammenvispet egg.
5. Stek på midterste rille i 15-20 minutter, eller til wienerbrødene har fått en fin og gyllen farge.
6. Avkjøl wienerbrødene på en bakerist mens du lager melisglasuren.
Hei!
Kan man kjevle deigen ferdig og gjøre den klar dagen i forveien, for så å legge den i kjøleskapet over natta, slik at man kan skjære ut wienerbrødene og «montere» dem dagen etter?
Hei Martin! Ja, deigen kan gjerne lages dagen før, og oppbevares i kjøleskapet. Lykke til med bakingen, håper wienerbrødene faller i smak 🙂
Super gøy å bake, det tok litt tid men det var vært det, og jeg synes den var ganske enkel
Så flott å høre at har laget wienerbrød med denne oppskriften, Ingrid! Håper det smakte, og lykke til med bakingen fremover 🙂
God kveld!
Tenkte jeg skulle forsøke meg på denne oppskriften og framgangsmåten i morgen. Finner mange likheter med andre oppskrifter, dog er dere de eneste som ber oss bruke smør på hver brett. Andre oppskrifter ber meg brette 2-3-4 ganger, men kun bruke smør den første gangen. Vil derfor bare dobbeltsjekke før jeg gir det et forsøk: Det skal legges ett lag Melange mellom hver gang jeg skjeller ut deigen og bretter sidene over hverandre?
Hei Cathrine! Det stemmer. Lykke til med bakingen! 😊
Veldig bra oppskrift.
Hilsen en bakermester som sverger til Melange
Hei Magne! Så hyggelig å høre at du liker oppskriften på wienerbrød, og sverger til Melange. Bedre tilbakemelding kan vi ikke få! Takk skal du ha, og lykke til med bakingen 🙂
Aldri smakt så gode wienerbrød som jeg fikk hos min svigerinne i går. Det smakte så godt.
Hun er veldig flink å bake.
Men hun sa det var litt jobb med denne oppskriften.
En gang skal jeg også prøve.
Hei HGL! Tusen takk for flott tilbakemelding, det var hyggelig å høre at wienerbrødene falt i smak. Ja, ikke den letteste oppskriften, men øvelse gjør mester. Fortell oss gjerne hvordan det gikk, og lykke til med baksten! 😊
Verste oppskrift jeg har vært borti noen gang.
Det var leit å høre, Aeg! Fortell oss gjerne hva som gikk galt så skal vi forsøke å hjelpe. God tirsdag videre til deg 😊
Jeg trodde deigen skulle i kjøleskapet mellom hver kjevling. Hvorfor ikke her i denne oppskriften. Hva gjør man feil når melange renner ut under steking og kakene da steker i flytende fett?
Hei Heidi! Så leit å høre at baksten ikke ble vellykket! Wienerbrød er komplisert å få til, men øvelse gjør mester! Vi håper ikke du har mistet motet, og vil prøve igjen. Det er viktig å følge oppskriften nøye, og ikke være for hard med kjevlen, men bruke den lett, slik at lagene ikke blir ødelagt. Alle ingrediensene må være kalde før start, og deigen blir best hvis den holder seg så kald som mulig under hele baketiden. Du kan gjerne legge deigen i kjøleskap mellom hver kjevling, men det skal ikke være nødvendig. Lykke til! 🙂
er det noen måter å forkorte oppskrifen så det tar en og en halv time?
Hei BTS! Nei, men lager du deigen dagen før korter du ned tiden på utbakingen, kan det være noe for deg? Oppbevar i så fall deigen i kjøleskapet. Lykke til! 🙂
Hvor lenge kan deigen ligge i fryseren?
Hei Thomas! Hvis du ønsker å fryse denne deigen kan den ligge i frysen i circa 1 måned. Lykke til! 🙂
Hei! 🙂 kan denne deigen lages dagen i forveien,- evt. Fryses? 🙂
Hei Harriet, og takk for spørsmål! Deigen kan gjerne lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet. Håper de faller i smak 🙂