Så enkelt lager du brun lapskaus
Liv Gregersen Kongsten (79) har jobbet med mat nesten hele livet, og 50 år i Mills. Så hvem er vel bedre til å vise deg hvordan du lager kjempegod lapskaus fra bunnen av?
– Det er bruningen av kjøtt og løk som gjør lapskausen brun. Bruner du kjøttet godt først får du mer smak, fordi vannet i kjøttets overflate fordamper – og kjøttet får en smakfull brun overflate, forklarer Liv. På kjøkkenet hjemme i Oslo er det blitt komponert mange nye retter og servert mange gode måltider. Lapskaus er en middagsklassiker som er enkel å variere, og lett å lage.
– En klassisk brun lapskaus består som regel av like deler brunet oksekjøtt og brunet løk, samt poteter. Jeg bruker alltid grønnsaker i min lapskaus. Det gir mer smak, sier Liv, mens hun med hurtige fingrer skjærer opp poteter, gulrøtter, kålrot og sellerirot.
Alle typer kjøtt – gjerne billig
Når Liv lager lapskaus lager hun alltid store porsjoner, som kan fryses ned. Som en ”hemmelig ingrediens” har hun i litt salt flesk, for ekstra god smak.
– Fordelen med lapskaus er at den er ypperlig å lage dersom du har rester igjen fra tidligere middager, eller forskjellige grønnsaker som bør brukes opp. En rest kjøttkaker eller stek og brun saus er et ypperlig utgangspunkt for lapskaus. Alle typer grønnsaker kan brukes.
50 år i drømmejobben
Liv hadde, ifølge henne selv, drømmejobben i Mills. Der begynte hun i 1962, som husstellkonsulent og leder av firmaets opplysningskontor, Mills Matforum.
Ved siden av jobbet i Mills, bidro hun også i 200 programmer med Fjernsynskjøkkenet, som gikk på NRK i en årrekke.
Nå er Liv pensjonist, men jobber likevel for Mills innimellom. Hun er fortsatt veldig glad i å lage mat, og lager middag til seg og mannen Øyvind hver eneste dag klokken 18.00. Med dessert! Og spiser de lapskaus hører både akevitt og øl til, mener Liv.
– Faste innslag på dessertmenyen er for tiden hjemmelaget eplemos og byggryns saftsuppe. Dette spiser vi mye av nå om høsten, forteller Liv.
Livs beste lapskaus-tips
- Lag en stor porsjon lapskaus når du først er i gang. Spe gjerne på med frossen lapskausblanding.
- Frys lapskausen i passelige porsjoner, så har du enkel middagsmat til travle dager.
- Alt kjøtt kan brukes. Svineknoke er rimelig og gir god kraft og mye smak.
- Lapskaus er perfekt å lage dersom du har rester av kokte grønnsaker og poteter. Brunet løk er selvskreven. Skulle det bli litt lite, server et speilegg i tillegg.
- Blir lapskausen for tynn, kan du tilsette mer potet. Del en potet i små terninger og kok dem myke i litt vann. Lag mos og tilsett.
- Et annet tips er å tilsette litt Mills potetmos. Den kan drysses rett i lapskausen.
Flere gode tips
- Er du vegetarianer, kan du brune grønnsakene før koking. Det gir mer smak. Bruk rikelig med sellerirot som erstatning for kjøttet.
- Lag en «suppekvast» av purreblad og urter som persille, sellerigrønt eller timian. Bind det hele sammen med en hyssing og la det koke sammen med kjøttet. Det gir ekstra smak. «Suppekvasten» fjernes før grønnsakene tilsettes.
- Husk at hele purren kan brukes, også det grønne.
Om Liv Gregersen Kongsten
- Utdannet husstellærer.
- Jobbet i Mills i nesten 50 år, fra 1962, da het firmaet Margarincentralen.
- Jobbet som husstellkonsulent og leder av firmaets opplysningskontor, Mills Matforum, hvor folk kunne få veiledning i mat, kosthold og ernæring.
- Jobbet med produktutvikling, testet og godkjente alle produktene til Mills før de gikk ut i markedet.
- Utviklet undervisningsmateriell og brosjyrer.
- Hadde matstellkurs i nesten 30 år, som tusenvis deltok på. Der lagde hun blant annet pizza lenge før noen ante hva pizza var.
- Har skrevet flere kokebøker, også i samarbeid med Forbrukerrådet og Helsedirektoratet, blant annet klassikeren «Fra boller til burritos».