Dag 1:

Du trenger:

  • 2 dl sammalt hvetemel grovmalt, økologisk
  • 2 dl vann
  • 1 ss salt

Slik gjør du:

Bland sammen alle ingrediensene i en bolle og dekk over med plastfolie. La bollen stå i romtemperatur.

Tips! Bruk gjerne økologisk mel ettersom det er lettere å danne bakteriekulturer fra økologisk mel.

Dag 2, 3 og 4:

Du trenger:

  • 1 dl sammalt hvetemel grovmalt, økologisk
  • 1 dl vann

Slik gjør du:

På dag 2, 3 og 4 tilsetter du en blanding av 1 dl mel og 1 dl vann og rører inn i surdeigsstarteren. Dekk bollen med plastfolie.

På dag 4 skal det ha begynt å boble litt i starteren. Dette er et tegn på at gjæringsprosessen er i gang. Om det ikke bobler i deigen på dag 4, må du begynne på nytt fra dag 1.

Dag 5, 6, 7 og 8:

Nå er det liv i surdeigsstarteren og for å holde den i live, må den mates 2 ganger om dagen. Mat den gjerne før du drar på jobb og etter at du har kommet hjem. Du kan nå velge om du vil ha lys eller grov surdeigsstarter ved å bruke enten grovt eller fint mel til matingen.

Du trenger:

  • 2 dl siktet hvetemel eller sammalt hvetemel
  • 1 dl vann

Slik gjør du:

Rør sammen hvetemel og vann. Finn frem bollen med surdeigsstarteren. Fjern ¾ av deigen fra bollen og rør inn den nye mel- og vannblandingen. Gjenta dette 2 ganger om dagen.

På dag 8 burde surdeigsstarteren være klar for baking. Dette kan du se ved at surdeigsstarteren hever til det dobbelte i løpet av 6 timer, eller mellom matingene.

Oppbevaring av surdeigsstarter:

Surdeigsstarteren oppbevares i en lukket glassbeholder i kjøleskapet. Husk å mate den med en blanding av 2 dl mel og 1 dl vann, 1 gang i uken for å holde den i live.

Ved baking bruker du hele surdeigsstarteren i deigen. Så tar du vare på 1/5 av brøddeigen, legger den i glassbeholder i kjøleskapet og mater den 1 gang i uken.

Alt du trenger å vite om surdeig

Gerhard Sletten, mannen bak bloggen surdeig.no og app-en Surdeig, deler gode tips om surdeig.

Oppskrift på surdeigsboller

Disse nydelige og luftige bollene er laget med surdeig. De har fått heve lenge og blir derfor luftigere enn andre boller.