Jan Ivar Nykvist er kokk, matblogger og fire ganger Norgesmester i grilling. I 2015 ga han ut kokeboken GLØD og til høsten kommer han ut med en ny kokebok. Jan Ivar brenner for steketermometeret og det vil han formidle til hele Norge.

– Jeg har et brennende engasjement for å få alle der ute til å forstå hvor viktig steketermometeret er, og mitt mål er at alle norske husstander i løpet av 2017 har et digitalt steketermometer på kjøkkenet, sier Nykvist, og grunnen til det er ifølge han ganske enkel.

Matblogger og kokk Jan Ivar Nykvist som griller. Foto.
Matblogger og kokk Jan Ivar Nykvist

Saftig resultat hver eneste gang

– Med et steketermometer slipper du å lure på om kjøttet eller fisken er ferdig. I oppskrifter står det ofte hvor lenge for eksempel kyllingen skal steke, men denne tiden varierer etter hvor stor kyllingen er, hvor høy varme du har i ovnen, hvor kald kyllingen var når du satte den i ovnen og hvilken type kylling du velger. Ved å ta utgangspunkt i kjernetemperaturen spiller disse tingene ingen rolle. Da er kyllingen like saftig og gjennomstekt ved 65 grader – uansett, forklarer norgesmesteren.

Digitalt steketermometer er det eneste riktige

Som Norges kanskje største steketermometerentusiast, er Nykvist tydelig på hvilken type steketermometer som skal finnes på kjøkkenet.

– Alle husker det nostalgiske steketermometeret bestemor hadde, hvor man kunne sitte foran ovnen og se gradene stige i søndagssteken. Denne tiden er over – på godt og vondt, sier han, og forklarer videre.

– Dette steketermometeret er unøyaktig og begynner ofte på 60 grader. I mange tilfeller vil jeg vite nøyaktig hvor mange grader kjøttet har i kjernetemperatur. Med en helstekt indrefilet er det noen få grader mellom suksess og fiasko. Jeg tar oksefileten min når den har 56 grader i kjernetemperatur. Blir den liggende til den når 60 grader, blir den både gjennomstekt og, etter min mening, tørr og kjedelig, forteller kokken.

– Alle hjem bør derfor ha et digitalt steketermometer. Jeg oppfatter at noen menn kanskje synes steketermometer er for pingler, men med dagens steketermometre, som både er trådløse og kan styres via app, bør til og med den barskeste mannen synes at steketermometer er maskulint og kult, legger han til.

Helstekt kylling

Steketermometeret er nøkkelen til suksess

Med høyt tempo, varme griller, stress, innleveringstider, publikum og mye bråk, har steketermometeret vært Jan Ivars viktigste nøkkel til suksess når han har deltatt i NM, EM og VM i grilling.

– Steketermometeret gjør jobben i fred og ro og sier fra når maten skal tas av grillen for å få sin fortjente hviletid. I konkurranser har vi et steketermometer til hvert kjøttstykke. Tilberedningen tar forskjellig tid etter hvor kjøttstykkene ligger på grillen og i en konkurranse skal alle kjøttstykkene være helt perfekt grillet, sier Nykvist, samtidig som han påpeker at de aller fleste klarer seg med ett steketermometer.

– Har du flere stykker som du skal grille eller steke, setter du steketermometeret i det minste stykket, så flytter du steketermometeret over til neste stykket når det minste er ferdig, sier Nykvist avslutningsvis.

Grillmesterens steketermometerguide

  • Bruk digitalt steketermometer. Det gir deg raskt nøyaktig temperatur.
  • Bruk steketermometer hver gang du tilbereder kjøtt eller fisk. Både til små og store stykker.
  • Steketermometret skal settes midt i kjøttstykket. Det beste er derfor å finne et kjøttstykke som er jevnest mulig.
  • Hvis du tilbereder hel kylling eller fisk med ben, skal steketermometeret settes i midten, det vil si innerst ved benet.
  • Kjøtt og fisk bør tilberedes på 180 grader, både i ovnen og på grillen.
  • Husk å alltid la kjøtt og fisk hvile før det serveres – da får du det mest saftige resultatet!

Optimale kjernetemperaturer er:

  • Hel kylling og kyllinglår: 65 grader
  • Kyllingbryst: 63 grader
  • Oksefilet: 56-58 grader