1. Finn frem alle ingrediensene du trenger og vei eller mål opp før du setter i gang.
 2. Til gjærdeig og myke kaker er det lurt å la Melange få romtemperatur før du begynner.
 3. Vær tålmodig når du rører sammen Melange og sukker. Når blandingen er blitt hvit og luftig er sukkeret oppløst, og da blir kaken best.
 4. Vend hvetemelet forsiktig inn i kakerøren for et luftig resultat.
 5. Hold igjen litt av hvetemelet når du baker gjærbakst, jo løsere deig, jo saftigere blir resultatet. Det er lettere å tilsette mer mel i en klissete deig enn å tilsette mer væske i en deig som er for fast.
 6. Vær varsom med gjærdeigen når den er ferdig hevet. Kraftig elting kan da gjøre den mindre elastisk.
 7. De fleste småkaker som skal trilles eller kjevles har godt av å hvile i kjøleskapet over natten.
 8. Lag gjerne en ”prøvekake” når du lager småkaker slik at du har muligheten til å justere på mengden mel, tykkelse og steketid før du setter ordentlig i gang.
 9. Kjøkkenmaskin er til god hjelp når du skal bake gjærbakst. 10 – 15 minutter med maskinkraft hjelper deg med å få eltet deigen skikkelig slik at den blir elastisk og god å arbeide med.
 10. Bruker du kjøkkenmaskin når du baker boller anbefaler vi å elte inn terninger av romtemperert Melange fremfor smeltet. Da får du ekstra saftige boller!

Lykke til ?

Det er få ting som smaker bedre enn fersk gjærbakst, og med Melange sikrer du at deigen blir smidig å jobbe med og at resultatet blir saftig og holder seg lenge.

 • La alle ingrediensene stå fremme i romtemperatur i 30 minutter før du begynner.
 • Hvis redskapene og ingrediensene er for kalde vil dette hemme gjæringsprosessen.
 • La deigen heve tildekket i et veltemperert rom uten trekk.
 • Hev deigen flere ganger for et best mulig resulta. Dette gir en mer smaksrik bakst og holdbarhet.
 • Unngå å elte deigen for hardt mellom hevingene, da ødelegges glutentrådene og deigen blir mindre elastisk.

 

Råvarenes roller

Egg
Egg gir volum og gjør deigen luftig. Egg er også fint å pensle gjærbakst med, bland egget med noen dråper vann og noen få korn salt for at det skal bli lettere å røre ut.

Gjær
Fersk gjær består av rendyrket gjærsopp. Ved hjelp av syre omdannes gjærsopp til kullsyre som igjen hever deigen. Når du skal dele en pakke med gjær bør du dele den diagonalt for nøyaktig mengde. Fersk gjær må ikke fryses, det vil ødelegge gjærcellene.

Sukker
Sukker er en fast ingrediens i de fleste kaker og søt gjærbakst. I gjærdeig hjelper sukkeret til med hevingen og i småkaker og formkaker er sukkeret viktig for kakens konsistens.

Mel
Vi pleier å si at jo mindre mel, jo bedre kake. Mel er lett å feildosere så bruk gjerne en vekt som gir mer pålitelig mål enn et litermål.

Om Melange

Melange er et steke – og bakefett som er laget av ren vegetabilsk margarin uten transfettsyrer. Siden 1919 har Melange vært produsert på norsk resept i Norge. Melange inneholder ikke palmeolje og er fri for transfett. Den unike sammensetningen av planteoljer gjør våre produkter svært godt egnet til all form for steking og baking.