10 ting du kanskje ikke visste om kaviar

Den blå tuben med kaviar har vært en fast gjest på mange norske frokostbord siden 50-tallet. Men hva vet du egentlig om det folkekjære pålegget? Her har du 10 fakta om kaviar du kanskje ikke visste fra før.

Posjert egg med pålegg

Visste du at…

1.

…vi har spist kaviar siden 1800-tallet? Smaken var derimot noe helt annet enn den du kjenner til i dag, for den var laget kun av saltede torskerogn.

 

2.

…at lanseringen av Mills Kaviar i 1952 ble ansett som ambisiøs? Nordmenn hadde nemlig spist mye rogn i krigsårene, og de fleste trodde at vi hadde fått nok av denne råvaren.

 

3.

…Mills Kaviar inneholder førsteklasses rogn? Mills Kaviar lages med rogn fra førstesorteringen av den eksklusive skreien som fiskes i havet utenfor Finnmark, Troms og Nordland mellom januar og april.

Rogn som saltes og sukres i tønner
Rognen legges lagvis i tønner, i en blanding av salt og sukker.

4.

…når du åpner en tube med kaviar, så er det enden på en lang reise? Rognen lagres på tønner lagvis med sukker og salt. Tønnene må snus jevnlig for å få en jevn fordeling av laken, noe som har blitt gjort for hånd siden Mills startet kaviarproduksjon i 1952. Etter 9-11 måneder med lagring er rognen klar for røking.

5.
… røkingen gjøres etter gammel tradisjon, med egne røkemestere som tilpasser røkingen til hver eneste tønne med rogn? Det er dette som gir den gode Mills-smaken.

6.
…kaviartuben sørger for at hverken lys eller luft slipper inn, og sørger for ekstra lang holdbarhet på kaviaren?

7.

….i mange land er kaviar en delikatesse som nytes til festlige anledninger, mens i Norge gleder mange seg over Mills Kaviar på brødskiven hver eneste dag.

8.

…artisten Bruno Mars sørget for at Mills Kaviar fikk oppmerksomhet på verdensbasis da han postet et bilde av en liten tube kaviar, som en eksklusiv tannkrem, ved siden av en tannbørste?

Kaviar på sushi. Foto.

9.

…det ikke bare er nordmenn og svensker som elsker kaviar på tube? I Bangkok får du Mills kaviar som topping på sushi, på 7/11 i Singapore brukes den som pastasaus og i Sør-Amerika spises den med salte kjeks.

 

10.

…nordmenn pakker kaviar i kofferten? I tillegg til kaffe, knekkebrød og brunost, er kaviar en av matvarene flest nordmenn tar med seg på ferie. Det viser Vings undersøkelse, Reisepanelet.

Flere gode tips: