Derfor går koldtbord aldri av moten
Visste du at vi startet med koldtbord allerede på 1500-tallet? Norges beste hobbykokk, Cathrine Olsen, deler sine beste tips til nye vrier på det tradisjonelle måltidet.
Det er mange grunner til at koldtbord alltid er en sikker vinner. Rettene er enkle å lage, du kan forberede det meste på forhånd og gjestene kan plukke det de liker best. Så det er kanskje ikke så rart at koldtbordet har lange tradisjoner i Skandinavia.
Når overklassen møttes til lystige lag på 1500-tallet var det vanlig å servere et «brennevinsbord» før selve hovedmåltidet. Der var det gjerne brød, smør, ost, sild, røkelaks, pølser og spekemat. På 1600-tallet ble smörgåsbord populært som hovedrett i Sverige, og inneholdt både varme og kalde retter. Smörgåsbordet er opphavet til det norske koldtbordet slik vi kjenner det i dag.
Vinneren av MasterChef på TV3, Cathrine Olsen, har mange gode koldtbordminner.
– Så vidt jeg vet ble det servert koldtbord i dåpen min. Koldtbord er mat for mange anledninger, og det er lettvint å servere når man har mange gjester, fordi man kan gjøre ferdig det aller meste i forkant, slik at man kan være tilstede for gjestene, sier hun.
Hun mener hemmeligheten bak et vellykket koldtbord ligger i planleggingen.
– Det er enkelt å lage store porsjoner når man først er i gang, slik at det blir mat til mange. Så kan man ta seg god tid til å presentere maten slik at den tar seg best mulig ut på bordet før gjestene skal forsyne seg, sier hun.
La koldtbordet følge en rød trød
Cathrine Olsens beste tips til et fristende koldtbord er å ha en rød tråd i rettene som serveres.
– Koldtbordene kan ofte virke litt tilfeldige med tørr kylling, røkelaks og eggerøre som står av seg selv. Men det kan gjøres så mye mer spennende! Det er lurt å ha et tema for koldtbordet, du kan for eksempel ta utgangspunkt i asiatiske eller nordiske smaker og sette sammen et koldtbord basert på det, sier hun.
Etter dager med fet julemat, poteter og saus er det garantert suksess å invitere familie og venner på et romjulskoldtbord.
– Det er en glimrende anledning til å få brukt restene fra julemiddagene, slik at man slipper å kaste mat. Et asiatisk-inspirert romjulskoldtbord kan for eksempel inneholde ribbebiter i hoi sin-saus og kylling satay-spyd. La kyllingen ligge over natten i en marinade med peanøttsmør, og ha koriander, rødløk og agurk som tilbehør, foreslår Olsen.
Oppskrift på kylling satay med herlig, kremet peanøttsaus finner du her.
Ny vri på norske tradisjoner
Et romjulskoldtbord med utgangspunkt i nordiske tradisjoner kan det også lages nye vrier på.
– Ulike silderetter hører med, og rakfisk for dem som liker det. Lun leverpostei med remulade, sylteagurk, bacon eller sopp til smaker nydelig.
Oppskriften på Olsens lune leverposteismørbrød finner du her.
– Lefserull med rester av ribbe blandet med en majonesbasert dressing er også veldig godt. Pinnekjøttet kan man servere á la pulled pork sammen med rødbetsalat og rosenkål, sier Olsen.
Det er viktig å ikke glemme ulike dressinger og sauser som tilbehør på koldtbordet.
– Bland majones og rømme, og tilsett dijonsennep og finhakket sjalottløk, så har du en ypperlig dressing som kan brukes som den er, eller som basis for en eggesalat til røkelaks, sier hun.
Svensk smørbrødkake
Prikken over i-en på et romjulsbord kan være en ekte svensk ”smörgåstårta”.
– Det er et godt tips å la seg inspirere av våre naboland. Smörgåstårta, eller smørbrødkake, lager du ved å skjære av skalkene av et brød, helst noe litt grovere enn loff, og så dele det i tre-fire lag. Så kan man fylle med det man selv og gjestene liker, sier hun.
En skalldyrinspirert smörgåstårta både smaker og ser fantastisk ut.
– Fyll lagene med for eksempel skagenrøre, eggekrem, røkelaks og reker. Dekk hele kaken med en blanding av smøreost, majones, sjalottløk og dill, og pynt med kaviar eller rogn til slutt. Det blir veldig dekorativt og kjempegodt!
Eksperimenterer med mat
– Jeg jobbet i mange år som servitør på restaurant, og har alltid vært opptatt av hvordan maten lages. Det er viktig å forstå kjørereglene og lære seg teknikken, når man har det på plass kan man begynne og eksperimentere og leke seg, sier hun.
At hun skulle gå helt til topps i MasterChef var ikke noe hun hadde forestilt seg da hun meldte seg på.
– Jeg tok ett skritt av gangen hele tiden, og hadde det utrolig gøy. Det var mange flinke deltakere med, og jeg lærte masse, sier hun.
I premie vant hun gavekort på både kjøkkenutstyr og reiser.
– Nå planlegger jeg en tur til Sri Lanka, og gleder meg til å la meg inspirere av krydder og smaker. Å spise lokal mat er alltid høydepunktet for meg når jeg er på reise, sier den populære hobbykokken.