Et godt måltid midt på dagen hjelper barna å holde konsentrasjonen og humøret oppe i løpet av skole- og barnehagedagen. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for å lage en matpakke som både smaker godt og gir kroppen riktig påfyll.

– Barn er i en vekstfase og kroppen trenger rikelig med næring for å vokse og trives. Derfor er det ekstra viktig at de får i seg næringsstoffer som proteiner, langsomme karbohydrater og sunt fett, forteller ernæringsrådgiver, Marte Gjeitung Byfuglien.

Enkelt å lage, godt å spise

En god matpakke trenger heldigvis ikke være komplisert for å inneholde disse viktige næringsstoffene. Det kan være så enkelt som grove brødskiver med margarin, magert kjøttpålegg og friske grønnsaker. Matpakken trenger heller ikke å se helt lik ut hver dag, og kan godt settes sammen av middagsrester eller noen av barnas favoritter. Rester av fullkornspasta kan bli til en frisk og god pastasalat, mens pita eller wraps er fine å fylle med magert kjøtt, ost, og grønnsaker som avokado, agurk og tomat – i tillegg er de enkle å både lage og spise.

Velg grove kornprodukter

Grovt brød, grove pitabrød, fullkornslefser og andre grove kornprodukter er et godt valg til matpakken fordi de inneholder vitaminer og mineraler, og fiber som bidrar til å holde oss mette lengre.

– Fiber holder deg mett lenger, er bra for fordøyelsen og gir jevnt blodsukker. Stabilt blodsukker gir kroppen den beste forutsetningen for å ha overskudd og energi i hverdagen. Fiber finnes også i grønnsaker, frukt, nøtter og frø, forklarer Byfuglien.

Oppkuttet frukt og grønnsaker, gjerne sammen med en god dipp, er også et godt tilskudd til matpakken og gjør det lettere for de små å få i seg én av de «fem om dagen».

Matpakke 1: Brødskiver, frukt og grønt

I denne matpakken får barna fiber og langsomme karbohydrater fra grovt brød, jern fra både brødet og leverposteien, i tillegg til vitamin C og antioksidanter fra tomat og kiwi.n

Du trenger:

Slik gjør du:

 1. Smør brødskivene med leverpostei og legg på skiver av agurk eller paprika. Legg ved cherrytomater.
 2. Del kiwien i to og husk å sende med en skje til kiwien.

Matpakke 2: Pastasalat med kylling og epledessert

Her får barna fiber fra både fullkornspastaen og grønnsakene samt gode proteiner fra kylling. Matpakken inneholder også passelige mengder av det gode umettede fettet fra både majones og peanøttsmør. Eplet bidrar med vitamin C og antioksidanter.n

Du trenger:

Slik gjør du:

 1. Kok pasta etter anvisning på pakken og avkjøl.
 2. Stek kyllingbrystet med flytende Melange til det er gjennomstekt. Avkjøl kyllingen og del den opp i biter.
 3. Kutt agurk og cherrytomater i mindre biter.
 4. Bland sammen pasta, kylling, mais, agurk, cherrytomater og vend inn Mills lettmajones. Smak til med litt salt og pepper.
 5. Del eplet i båter og legg det sammen med Mills peanut butter i matpakken.

 

Tips! Denne matpakka er super å lage på middagsrester om dere har hatt pasta til middag. Kylling kan fint byttes ut med magert kjøttpålegg i biter, tunfisk, eller bønner om du vil ha et vegetarisk alternativ.

Matpakke 3: Havregrøt og agurksnacks

Havregrøt er en god kilde til fiber og vegetabilsk protein. Peanøttsmøret bidrar med sunt umettet fett og bananen med fiber og vitaminer. Smakskombinasjonen banan og peanøtter pleier dessuten å være populær hos de aller fleste barn, og litt av hensikten med å lage gode matpakker må nettopp være at de skal spises.n

Du trenger:

 • 50 gram havregryn
 • 1 dl vann
 • 1 ss Mills peanut butter
 • 0.5 banan
 • 0.5 agurk
 • 0.5 fedd hvitløk
 • 0.5 dl yoghurt naturell
 • Salt og pepper

 

Slik gjør du:

 1. Kok havregryn sammen med vann til du har en tykk og fyldig grøt. Rør inn Mills peanut butter mens grøten fremdeles er varm. Avkjøl.
 2. Kutt agurken i stilker. Finhakk hvitløken og ha i yoghurten. Smak til med litt salt og pepper.