Tran og fet fisk er de beste kildene til omega-3, derfor anbefaler norske helsemyndigheter oss å spise 300 til 450 gram fisk i uka, noe som tilsvarer to til tre middagsporsjoner. Av dette bør minst 200 gram kommer fra fet fisk som laks, ørret, makrell eller sild. I tillegg anbefales det å spise fiskepålegg.

– Kroppen produserer ikke omega-3 selv og du er derfor helt avhengig av å få i deg nok gjennom maten du spiser eller kosttilskudd, sier Marte Gjeitung Byfuglien, Helse- og ernæringssjef i Mills.

Marte Byfuglien
Helse og ernæringssjef i Mills, Marte Byfuglien

– Det kan være en utfordring i hverdagen å sørge for at barna får i seg nok omega-3. Ikke alle barn er like begeistret for tran, eller fet fisk på middagsbordet tre ganger i uka. Da kan det være greit å vite at det finnes et godt alternativ, sier Marte Gjeitung Byfuglien, helse- og ernæringssjef i Mills.

Mills polarkaviar og frokostbordet. Foto.

To skiver Mills Polarkaviar dekker dagsbehovet

To brødskiver eller to knekkebrød med Polarkaviar er nok til å dekke dagsbehovet for omega-3 for både barn og voksne. Norske helsemyndigheter anbefaler at omega-3 bør utgjøre ca. 1 prosent av det daglige energiinntaket. EUs mattryggingsorgan EFSA anbefaler et daglig inntak av omega-3 på 250 milligram, og ytterligere 100 til 200 gram for gravide og ammende.

–Vi regner at man bruker 18 gram Polarkaviar på én skive. Spiser du to skiver med Polarkaviar vil du få i deg 270 milligram omega-3, som er akkurat i overkant av hva EFSA anbefaler per dag, sier Byfuglien. Polarkaviar inneholder også mindre salt og sukker enn original kaviar, og vant senest i november 2016 en test som sunneste kaviar.

Rene, norske råvarer

– Polarkaviar er laget av rene, norske råvarer, hentet fra fisk fra polare farvann. Kaviaren inneholder dermed også noe vitamin D som finnes naturlig i rognen, sier Byfuglien.

Omega-3-fettsyrer har en god forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom, blodtrykk, syn og utviklingen av hjernen. Omega-3 er derfor spesielt viktig for barn, fordi bedre hjernefunksjon bidrar til økt læreevne.

Så mye må du spise av disse matvarene for å dekke det daglige behovet for omega-3:

Fiskepinner: 176 gram
Oppdrettslaks: 12 gram
Torsk: 88 gram
Sei: 60 gram
Polarkaviar: 36 gram
Fiskepudding: 221 gram
Fiskegrateng: 333 gram
Makrell i tomat: 9 gram
Røkelaks: 13 gram
Reker: 64 gram

Kilde: Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning og Mills AS

Kaviar på skive