Slik lager du hjemmelaget pasta uten pastamaskin
Det er lite som slår smaken av nykokt og helt fersk pasta, men uten en pastamaskin for hånden kan dette virke som litt uoverkommelig oppgave. Men å lage fersk hjemmelaget pasta uten pastamaskin er enklere enn du kanskje tror, og her viser vi deg hvordan. Alt du trenger er mel, egg, en god kjevle og litt rå muskelkraft.
Tid: 90 minutter
Porsjoner: 4
Vanskelighetsgrad: Middels
Dette trenger du:
250 gram hvetemel, helst Tipo 00
2 egg
2 eggeplommer
Steg 1
Legg melet i en liten haug på stødig underlag og lag en fordypning i midten. Ha i egg og eggeplommer.
Steg 2
Pisk sammen eggene med en gaffel og bland forsiktig inn litt og litt mel.
Steg 3
Fortsett med å bruke fingrene og bland sammen til alt har samlet seg.
Steg 4
Dryss mel på underlaget og kna pastadeigen i 5-10 minutter. Deigen kjennes hard ut i begynnelsen, men etterhvert som den knar vil den kjennes lettere å jobbe med. Pastadeigen er ferdig når den er myk, smidig, varm og god, og ikke kleber til underlaget. Gjør den det, kan du drysse over litt mer mel og kna litt til.
Steg 5
Når pastadeigen er ferdig eltet pakker du den godt inn i plastfolie, så det ikke kommer luft til. Deigen skal hvile i 30 minutter før du kjevler den ut.
Steg 6
Del pastadeigen i 4 emner, dryss litt mel på underlaget og kjevle ut emnene til de nesten er gjennomsiktige. Bruk god tid for å få et jevnt og godt resultat. Skal du lage lasagne, kan du nå dele deigen i pastaplater og la dem lufttørke i 10-15 minutter før de tilsettes i lasagnen.
Steg 7
Dryss over mel på mens du bretter pastaplaten over seg selv til et rektangel.
Steg 8
Skjær pastaen i strimler på 0,5 mm.
Steg 9
Dryss over litt mer mel og løsne opp strimlene med fingrene. La tagliatellen lufttørke 10-15 minutter på benken før de kokes.
Kok pastaen i 1 minutt i fosskokende, saltet vann. Hell av vannet og server sammen med en god pastasaus, for eksempel bolognese ragu.
En annen måte å lage pasta uten pastamaskin på, er å lage gnocchi. Her får du en oppskrift på hjemmelaget gnocchi med salviesmør.
Tips! Fersk pastadeig bør brukes innen et døgn og oppbevares i kjøleskapet. Ta deigen ut en halvtime før den skal brukes. Pastadeigen kan også fryses ned før den kjevles ut, gjerne i porsjoner som tiner raskere, eller som ferdig tagliatelle.