Lev lenger med middelhavskost
Ferske, naturlige råvarer, massevis av grønnsaker og utsøkt olivenolje – middelhavskostholdet er godt både for ganen og helsa.
Kostholdet som i århundrer har dominert i de sør-europeiske landene ved Middelhavet består av frukt, grønnsaker, belgvekster, nøtter, pasta, poteter, fullkorn, hvitt kjøtt, fisk og magre meieriprodukter. Maten tilberedes med olivenolje istedenfor smør, og rødt kjøtt og fete meieriprodukter spises sjelden. – Undersøkelser viser at middelhavskostholdet kan forebygge hjerte- og karsykdommer (1). Personer med høyt blodtrykk eller høyt kolesterol har derfor god gevinst av å legge om til et middelhavskosthold. Dette gjelder også personer med diabetes type II, som har høyere risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom, sier ernæringsrådgiver Anna Oppedal Tokheim i Mills.
Middelhavskost er bra for hjertehelsen
Både frukt, grønnsaker og olivenolje er rike på antioksidanter, som kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og kreft. Middelhavskostholdet er relativt fettrikt, men består av det «gode», umettede fettet fra fisk, olje og nøtter.
– Olivenolje er essensielt i middelhavskostholdet, og den inneholder oljesyre, en omega-9-fettsyre som er bra for hjertehelsen. Fisk inneholder omega-3-fettsyrene EPA og DHA, mens fra nøtter kommer vegetabilske omega-3-fettsyrer. Alle disse er «gode» fettsyrer som virker betennelsesdempende og beskytter mot hjertesykdom, sier Tokheim.
Verden fikk for alvor opp øynene for middelhavskostholdet etter at resultatene fra den såkalte «Seven countries study» (2) ble publisert i 1978. Dette var den første studien som systematisk beskrev sammenhengen mellom livsstil, kosthold og hjertesykdom. Studien viste at i sør-europeiske land, hvor innbyggerne i stor grad hadde et middelhavskosthold, var dødeligheten av hjertesykdom betydelig lavere enn i Nord-Europa og USA.
Godt dokumentert middelhavskost
Middelhavskostholdet stemmer godt med kostholdsrådene fra Helsedirektoratet, som anbefaler nordmenn å spise mye grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter, fisk, magre meieriprodukter, og olje fremfor smør.
– Det finnes mye god faglig dokumentasjon på at middelhavskostholdet er bra for helsa, fastslår Tokheim.
Middelhavskostholdet kan faktisk også gi deg lenger levetid. Den såkalte H-70-studien (3) utført ved Sahlgrenska akademin i Sverige undersøkte helsegevinsten ved middelhavskosthold blant mer enn tusen 70-åringer som spiste middelhavskost sammenlignet med jevnaldrende som spiste mer animalsk mat. Data ble samlet inn over mer enn 40 år, og resultatene viste at de som spiste middelhavskost hadde 20 prosent bedre sjanse til å leve lenger.