Bakaliaros plaki – ovnsbakt torsk med tomat, løk og potet
Når grekerne feirer sin nasjonaldag den 25. mars er det tradisjon å spise torsk. En av de vanligste rettene å servere denne dagen er bakaliaros plaki, ovnsbakt torsk med poteter, tomatsaus, løk og persille. Den lettvinte og smakfulle retten lages i én form og er derfor fin å lage på en helt vanlig hverdag også. Oppskriften har vi fått fra den greske kokken Georgios Fragkias. Han anbefaler å servere en enkel tomatsalat som tilbehør, og gjerne en tørr og fruktig hvitvin i glasset.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Tørk torskefileten godt med kjøkkenpapir, del i porsjonsstykker og legg på en tallerken. Krydre med salt og pepper på begge sider.
2. Skjær rødløk i tynne skiver og finhakk hvitløken.
3. Smelt Olivero i en stekepanne på litt under middels sterk varme og tilsett løk og hvitløk. La det surre i cirka 10 minutter.
4. Skrell gulrøttene, skjær i tynne skiver og ha dem i stekepannen sammen med tomatpuré og knuste hermetiske tomater.
5. Kok opp og la tomatsausen småkoke i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og halvparten av finhakket bladpersille.
6. Forvarm ovnen til 160 grader varmluft.
7. Skrell potetene og skjær i tynne skiver. Legg dem i bunnen av en ildfast form eller gryte og hell over nok vann til at potetene så vidt er dekket.
8. Legg torskestykkene oppå potetene og hell over tomatsausen.
9. Sett formen på rist midt i ovnen i cirka 60 minutter, til potetskivene er møre. Det er ikke nødvendig å dekke til formen.
Tips!
Følg med underveis om du trenger å tilsette mer væske. Ikke tilsett mer vann når det er mindre enn 15 minutter igjen av steketiden.
11. Dryss over resten av bladpersillen og server en enkel tomatsalat som tilbehør.
Alltid en rett som blir elsket av våre voksne barn,slekt og venner. Dette smaker.
Så hyggelig å høre at denne retten faller i smak hos hele familien, Steinar! Takk skal du ha, og lykke til med matlagingen 🙂
Jeg reagerer også på tid i ovnen med torskefilet/stk. Disse skal trekke i vann i maks 8-10 minutter, da flaker den seg og er ikke tørr! (vannet kokes opp, fisken has i og ovnen slås av).
Hei Hans! Enig at det høres lenge ut, ja, men vi har laget retten slik det står i oppskriften, og det ble kjempegodt! Men det er ikke noe i veien for at du kan legge torsken inn i ovnen på senere tidspunkt, hvis du foretrekker det. 😋 Lykke til!
Lagde den idag,kjempegod 🌟 Men nok til 6 personer,nei slett ikke. Vi var 4 voksne,å bare en liten dasj igjen 🤗🤗 Hadde også potetene og vannet i en keramikkpanne i stekeovnen i 30 min.mens det øvrige ble fikset. Så 20 – 30 min.til slutt
Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak, Jeija! Takk for innspill på tilsbruk og mengde 😊 Merk bare at våre oppskrifter er målt i antall porsjoner – ikke personer. Så 6 porsjoner til 4 voksne høres riktig ut 👍
60 min i ovnen er lenge i en travel hverdag. Brukte varmt vann og satte potetene i ovnen mens resten ble forberedt. Da var det tip top etter 30 min med alt i ovnen😋
Hei Kirsten! Godt at du fant din egen løsning og at det fungerte så bra! Takk for at du deler, og håper det smaker!
Torskefilet er sjelden luksus i Hellas. Dette er jo egentlig en bacalao-oppskrift, så bruk heller utvannet klippfisk som til bacalao.
Hei Carl Henrik! Takk for tipset! Det stemmer at denne oppskriften er opprinnelig en klippfisk-oppskrift, men mange foretrekker fersk torsk fordi det tar kortere tid når de slipper utvanningen, og smaker også fortreffelig! Lykke til! 🙂
Ja – og da spør jeg, er det virkelig riktig at torsken skal stå inne en hel time? Blir den ikke overkokt da? Høres rart ut for fersk fisk.
Hei Kari! Det høres lenge ut, ja, men det stemmer. Torskefileten kan variere i tykkelse, så det er ikke noe i veien for å legge torsken på senere hvis du foretrekker det, men vi har laget retten det står i oppskriften, og det ble kjempegodt! 😋 Lykke til!
Hei. Tviler vel på om grekerne bruker margarin med bare 17% olivenolje. De bruker vel ekte vare, kanskje i kombinasjon med smør?
Hei Tron! Ja, her er det ikke noe i veien for å bruke olivenolje og smør hvis du ønsker det, men pass på at olivenoljen er av typen som tåler varme. Lykke til med matlagingen! 😊
Det står at man skal ha i halvparten av persillen. Hva gjør man med den andre halvparten?
Hei Grete!
Her har det dessverre falt noe ut av oppskriften. Det skal vi få ordnet opp i.
Resten av persillen drysses over ved servering.
Håper retten faller i smak 🙂
Hva med hvitløk?
Sorry mente chili
Hei Harald! Her er det mange gode smaker allerede, men du kan fint legge til chili her hvis du ønsker retten litt sterkere 👍Lykke til 😊
Lite poteter ift. torsk syns jeg. 500g til seks personer.
Det er ikke noe i veien for å bruke mer poteter dersom du vil det. Men husk bare at det varierer veldig mye fra person til person hva man spiser. Derfor er mengdene angitt her i «porsjoner», ikke «personer».
Lykke til 😊
Torskefilet i ovn på 160 grader varmluft i 1 time? Blir ikke torsken tørr da?
Hei Hans! Det pleier å gå veldig fint uten at den blir tørr, men siden alle ovner er forskjellige gjelder det å følge med på steketiden. Lykke til!