Ensaimada de Mallorca
Ensaimada et tradisjonelt bakverk fra Mallorca som daterer helt tilbake til 1700-tallet, der ensaimadaen ble laget til festlige begivenheter og feiringer. Den kommer i alle mulige størrelser og både med og uten fyll. Vi har laget denne uten fyll, men du kan også lage den fylt med eggekrem eller sjokolade.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Ha hvetemel i en stor bakebolle og lag en grop i midten. Tilsett sukkeret på toppen av melet. Det gjør ikke noe om det kommer litt sukker i gropen.
2. Ha tørrgjær og lunken melk i midten og rør forsiktig rundt 4-5 ganger uten å røre inn melet. Dekk til bollen med et kjøkkenhåndkle og la den stå i 10 minutter til gjæren skummer.
Tips!
Om gjæren ikke skummer kan det være at den er for gammel.
4. Ha egg, eggeplomme og salt i bakebollen, og elt i ca. 5 minutter i en kjøkkenmaskin til du får en fin og jevn deig. Dekk deigen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve til dobbel størrelse, ca. 60 minutter.
5. Smelt Olivero i en kjele eller i mikrobølgeovnen.
6. Dryss litt mel over kjøkkenbenken og kjevle deigen til et rektangel på ca. 20×40 cm. Pensle et jevnt lag Olivero over deigen. Rull deigen stramt sammen fra langsiden til du har en pølse.
7. La kanten vende ned og rull den innover slik at du får en spiral. Det skal være 2-3 cm mellomrom, slik at deigen kan utvides under heving og steking.
8. Legg spiralen på en bakepapirkledd stekeplate. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la den heve i ytterligere 1 time.
9. Varm opp ovnen til 175 grader.
10. Stek ensaimadaen i 20-25 minutter på midterste rille til den har fått en gyllen farge.
11. La den avkjøle på stekeplaten og dryss litt melis over før servering.
Kommentarer