Couronne – fransk julekringle
Couronne er en tradisjonell fransk julekringle som byr på det beste av julens smaker; søte aprikoser, mandler og fyldig marsipan. I tillegg til å smake helt fantastisk, er den også lekker å se på og vil garantert være midtpunktet på festbordet.
Ingredienser
Gjærdeig
Fyll
Topping
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Gjærdeig
1. Bland sammen hvetemel, sukker, tørrgjær, vaniljesukker og salt i en bolle i en kjøkkenmaskin. Ha i melk og egg, og elt deigen i 10 minutter.
2. Tilsett Olivero og elt deigen i 10 minutter til. Dekk til bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
3. Dryss mel over kjøkkenbenken. Ha deigen over på benken og kjevle den til et rektangel på cirka 35×20 centimeter.
Fyll
1. Bland sammen Olivero, brunt sukker og mel i en liten skål.
2. Finhakk de tørkede aprikosene og valnøttene og tilsett i sukkerblandingen. Riv skallet fra appelsinen på et fint rivjern og bland inn i sukkerblandingen.
3. Smør deigen med sukkerblandingen slik at den er jevnt fordelt over hele deigen.
4. Kjevle ut marsipanen til like stort rektangel som deigen og legg den over.
5. Rull deigen sammen på langs som en rullekake. Bruk en skarp kniv og del deigen i to, men la den henge sammen på toppen – som to bein.
6. Tvinn beina sammen og samle endene, slik at det blir en kringle/krans. Dekk til med kjøkkenhåndkle og la deigen etterheve i 45 minutter.
7. Varm opp ovnen til 200 grader.
8. Stek kringlen på midterste rille i 45-50 minutter.
9. Varm opp aprikossyltetøyet i en liten kjele slik at det blir tyntflytende. Så fort kringlen er ferdigstekt, pensler du toppen av kringlen med aprikossyltetøyet. Dette gir både fin glans og smak til kringlen.
10. La kringlen avkjøle helt før du pynter den.
11. Bland sammen melis og vann, og fordel glasuren over kringlen. Dryss over skivede mandler.
Kommentarer