Fransk løksuppe
Det sies at den første franske løksuppen, eller ‘soupe à l’oignon’ som det heter på fransk, ble til da Ludvig XVs kokker ikke kunne finne noe annet enn smør, løk og champagne på en av kongens mange jaktturer. Resultatet ble en enkel og særdeles smakfull suppe som fremdeles serveres både til hverdags og fest.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Varm opp stekeovnen til 250 grader.
2. Rens og del løken i to, og skjær i tynne skiver.
3. Ha Olivero i en kasserolle på middels høy varme og tilsett løken. Senk varmen til lav og la den surre under omrøring til løken blir blank, men ikke brunet. Dette tar ca. 10 minutter.
4. Finhakk hvitløk og timian og tilsett i gryten sammen med kyllingbuljong, hvitvin, laurbærblad, salt og pepper. Kok opp og la suppen putre på lav varme i 30 minutter.
5. Ha suppen over i ildfaste serveringsskåler og legg en loffskive på topp. Avhengig av størrelsen på skål og loffskive, kan det hende du må skjære til loffskiven.
6. Riv osten og dryss over over rikelig med gruyèreost over loffskiven.
7. Sett løksuppen inn i stekeovnen på midterste rille og gratiner løksuppen til osten er gyllen, cirka 6 – 8 minutter.
8. Server gjerne fransk løksuppe med ferskt brød til.
Tips!
Gruyèreost finner du i velassorterte matvarebutikker med ferskvaredisk. Får du ikke tak i gruyèreost, kan du bruke en annen hardost med mye smak, for eksempel comte, emmentaler eller Jarlsberg.
Bra oppskrift! Men lar suppa gratinere litt lengre👍 går fint med eplejuice også!
Hei Mona! Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak! Ovner er litt forskjellige, så det er fint at du har funnet en gratineringstid som passer deg best. Lykke til! 🙂
Dere mistet meg helt når dere beskriver blanket løk, og ikke brunet.
Hei Vidar! Med blanket løk mener vi at løken skal varmes på svak varme i pannen til den får et blankt, nesten gjennomsiktig utseeende. Den skal ikke bli brun, fordi det gir en annen smak på løken enn det vi er ute etter i en løksuppe. Lykke til! 🙂
Jeg kjøpte Oliviero en gang. Trodde det var det superb 3 ingrediens produkt vi bruker i USA. Butter salt greek olive oil. Stooooor var skuffelsen da jeg så det var 153 ingredienser
Hei Hege! Det var leit å høre. Vi kjenner ikke til det andre produktet, men basert på beskrivelsen kan det virke som om vi har en større andel oljer fra planter. I og med at vi også bruker raps, solsikke og kokos – i tillegg til smørolje og olivenolje. Det gjør vår Olivero litt mykere og litt sunnere, samtidig som du får den gode smørsmaken. Jeg skjønner at ingredienslisten kanskje kan virke litt lang om du sammenlikner med et produkt som, om jeg forstår deg rett, har bare tre ingredienser, men det handler nok mest om at vi bruker litt ulike oljer for å få en bra balanse mellom mettet og umettet fett, og at man trenger noe konservering når fettprosenten er lavere (Olivero har 60 % fett). Du kjøper kanskje ikke Olivero igjen, men håper det kan være litt oppklarende likevel 🙂
Kan jeg erstatte hvitvin med noe annet?
Hei Linda! Ja, hvis det er et alkoholfritt alternativ du mener kan du gjerne erstatte hvitvinen med eplemost. Lykke til! 🙂
Det er ikke kyllingbuljong i fransk løksuppe.
Hei Trygve! Fransk løksuppe består opprinnelig av løk, «bouillon» (kraft) og brød. Kraften kan variere etter hva man har tilgjengelig eller hva man foretrekker og vi har valgt kyllingbuljong i denne oppskriften fordi det gir en god smak uten at suppen blir for kraftig.
Buljong er også noe som de aller fleste har hjemme eller har lett tilgang til, men det er også godt å bruke fond eller kraft dersom man har det. Man kan også velge å bruke grønnsakkraft eller kjøttkraft (eller buljong). Lykke til 😊