Fransk sitronterte med marengs
Fløyelsmyk og syrlig sitronkrem, sprø tertebunn og søt marengs gjør fransk sitronterte til en ekte klassiker. Denne oppskriften har den franske kokken Laurent Benguigui brukt i mange år og han har spesielt et tips for å lykkes: bruk termometer så du er sikker på at sitronkremen ikke blir for varm og sprekker.
Ingredienser
Tertebunn
Sitronkrem
Marengs (valgfritt)
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Tertebunn
1. Bland sammen mel, melis og salt. Smuldre inn Olivero, enten for hånd eller i en food processor.
2. Tilsett eggeplommen og kna deigen til en samlet deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg kaldt i minst 30 minutter. Tertedeigen kan lages dagen i forveien.
3. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør paiformen med Olivero.
4. Kjevle tertebunnen ut mellom to bakepapirark slik at den dekker paiformen godt over kantene.
5. Prikk bunnen med gaffel, legg på et bakepapirark og fyll med tørre erter eller ris. Dette kalles å «blindsteke». Vekten fra ertene eller risen sørger for at tertebunnen ikke hever seg.
6. Stek på rist i 10 minutter. Fjern bakepapir med erter/ris og stek videre i 8-10 minutter, til tertebunnen har fått litt farge og er godt stekt på midten. Avkjøl tertebunnen i formen.
Sitronkrem
1. Skyll og tørk sitronen godt. Riv skallet og kok opp sammen med sitronsaften i en kasserolle.
2. Pisk sammen sukker og egg i en annen kasserolle på middels varme. Tilsett litt og litt sitronsaft uten å stoppe piskingen, til du har en tykk, glatt krem. For å tykne må eggene koagulere, noe som skjer ved omtrent 70 grader. Temperaturen på kremen må derimot ikke overstige 70 grader, da vil kremen sprekke og skille seg. Bruk gjerne termometer.
3. Avkjøl sitronkremen til romtemperatur og rør inn terninger med Olivero. Hell den ferdige sitronkremen over tertebunnen og sett kjølig i minst 30 minutter.
Marengs
1. Sett på grillelementene på ovnen. På noen ovner er dette en egen funksjon med ferdige varmeinnstillinger, mens på eldre ovner setter du da varmen på fult (oftest 250-300 grader).
2. Pisk eggehvitene sammen med salt til stive topper.
3. Pisk inn litt og litt sukker til marengsen er klar.
4. Bre marengsen forsiktig i et jevnt lag utover sitronterten.
5. Stek sitronterten på rist øverst i ovnen til marengstoppene begynner å få farge. Gå ikke fra komfyren – dette går veldig raskt. Har du gassbrenner kan den brukes til å grille marengsen.
6. Takk Laurent for oppskriften: Laurent Benguigui – latable.no
Serveres terten umiddelbart? Eller må den kanskje avkjøles igjen?
Hei Nils! Tiden i ovnen med marengslokket er så kort at det ikke er behov for avkjøling. Det er en smakssak om du ønsker å servere terten umiddelbart eller sette den kjølig før servering. Lykke til! 🙂