Gambas al ajillo
Gambas al ajillo betyr reker med hvitløk på spansk. Det er en populær og fyrrig tapasrett som har blitt servert i mer enn 500 år. Daniel Amaral er opprinnelig fra Sør-Portugal og står bak den spanske restauranten La Bodega i Skien. Her deler han sin klassiske oppskrift på reker i hvitløkssaus. I denne oppskriften har vi brukt rå, ukokte reker. Du kan også bruke kokte reker, men vær obs på at disse bare stekes i maks 30-60 sekunder på middels sterk varme. Stekes reker for lenge vil de få en gummiaktig konsistens.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Tin og rens rekene.
2. Skjær hvitløksfeddene i tynne skiver og chilien i tynne ringer, inkludert frøene.
3. Smelt Olivero Original på middels varme.
4. Ha hvitløk og chili i stekepannen, og la det steke i cirka ett minutt. Pass på så hvitløken ikke brenner seg.
5. Skru opp til sterk varme og tilsett rekene. Stek i 2-3 minutter, avhengig av størrelsen på rekene. Bruker du kokte reker bør de stekes kun 30-60 sekunder, ellers kan de bli seige.
6. Finhakk bladpersille og server rekene med bladpersille og nykvernet pepper.
Del Ciabatta og smør godt med hvitløkssmør, steik gyldne i ovnen. Nydelig ved siden av Gambia.
Det høres helt nydelig ut, Inger! Takk for tipset 😊
Inn i ovnen. Full guffe på grillen. Da blir de sprø. Kun olivenolje,ikke smør😥
Takk for spennende tips, Bente 😊 Kanskje du lar deg friste til å prøve vår oppskrift også?
Olivero? smør??, i Olivenolje landet brukes de olje.Det er som å bruke kokte poteter i tortilla, når potetene skal stekes sakte i olje!
Takk for god tilbakemelding, Crio 😊
Dette er nok ikke en helt autentisk oppskrift siden den er utviklet spesielt for oss. Olivero inneholder de gode egenskapene til olivenolje og er i tillegg utmerket til å steke på høye temperaturer. Vi synes også at Olivero gir retten en ekstra god smak.
Det er selvfølgelig mulig å følge oppskriften og bruke olivenolje dersom man foretrekker det, men vi synes Olivero gir det beste resultatet. Lykke til 😊
Vel – «olivenolje». væskeinnhold i Olivero: «Planteolje [olivenolje (17 %), rapsolje, solsikkeolje, kokosolje], vann, smørolje (17 %) (fra fløte eller smør med melk), fullherdet kokos- og rapsolje, skummet melk, – »
Altså 17 % olivenolje. Men denne blandingen virker sikkert bedre i stekepanna enn ren olivenolje.
Kanskje du lar deg friste til å prøve oppskriften vår, Tore? Det kan fort hende du blir overbevist om at Olivero fungerer godt til steking samtidig som det gir god smak 😊
Og det skal selvfølgelig være rå reker!
Takk for tipset, Carmen! Vi har endret slik at det nå står rå reker i oppskriften. Det er også mulig å bruke kokte reker men da må de kun stekes i noen få sekunder for å ikke bli seige.
Håper oppskriften faller i smak 😊
Nydelig, den skal jeg prøve her.
Så hyggelig å høre at du lar deg friste, Berit! Håper oppskriften faller i smak 😊
En av mine favoritter, men smør har jeg aldri brukt i den. Vi er mye i Spania og der har jeg heller aldri fått den med smør.
Selv bruker jeg raps eller solsikkeolje og serverer med baguetter.
Hei Thor! I Spania er det vanligste å bruke kun olje, men med Olivero får du både olje og den gode smørsmaken. Perfekt til å dyppe ferske beguettskiver i. Kanskje du vil prøve oppskriften en gang og se om kanskje det kan måle seg med originalen? Det synes vi, i alle fall 😊
Skal det gjøres på Spansk hvis, så bruker de skampi ikke vanlige reker, det er sånn vi får servert det på Gran Canaria
Det høres veldig godt ut, Roy!
Her har vi brukt små reker men man kan fint bruke store tigerreker også (både rå og kokte).
Kanskje du lar deg friste til å prøve oppskriften selv? Lykke til 😊
Reker eller rå scampi?
Hei Hege! Her har vi brukt ferske reker men det er ikke noe i veien for at du kan bruke andre råvarer – som for eksempel scampi (både rå og kokte). Håper oppskriften faller i smak 😊
Det skal egentlig være en nøytral olje til denne retten og ikke smør
Husk flingsalt
Hei Halvor!
Takk for tips om salt 👍I den spanske utgaven av denne retten vil de nok bruke olivenolje, men rekene smaker også veldig godt med Olivero, som inneholder en del olivenolje 😊
Steke rekene på høy varme med olivenolje, er det bra da😳
Hei Tom!
Å steke med uraffinert olivenolje på høy varme er ikke bra, det har du helt rett i 🙂 Men raffinerte oljer, som vi bruker i Olivero, tåler fint steking på opp mot 180-200 grader. Fordelen med Olivero sammenliknet med oljer er at du kan se i pannen når det blir varmere, fordi den blir brunere jo varmere pannen er. Da har du litt mer kontroll på stekingen.
Kanskje du lar deg friste til å prøve denne retten med Olivero neste gang?
Bruk olje og dypp baguetten i den mens du spiser. En liten skvett sherry hever smaken iflg en spansk kokk som kan sine saker. Paprikapulver er et must.
Takk for gode innspill til variasjon, Bente! 😊 Det går også an å bruke bittelitt sherryeddik dersom man ikke har en flaske sherry stående 👍
Helt fantastisk 👍Blitt en gjenganger her- da vi ikke får reise til Gran Canaria 🍤🥖
Så hyggelig å høre at dere kan kose dere med å lage denne retten, mens dere venter på å få reise igjen 🤩