Spaghetti vongole – pasta med skjell
Spaghetti vongole serveres over hele Italia og har fått sitt navn etter de smakfulle, små vongoleskjellene. Denne type skjell lever i Middelhavet og er ikke alltid like lett å få tak i her til lands. Heldigvis har de har nesten lik smak som hjerteskjell som er vanligere i norske farvann. Får du ikke tak i hverken vongole eller hjerteskjell kan du fint lage retten med blåskjell. Det finnes flere varianter av spaghetti vongole, og denne oppskriften har vi fått fra den italienske kokken Luca Mereu. På Sardinia hvor Luca kommer fra, er det vanlig å servere retten med «bottarga» – saltet og lufttørket rogn av mulle. Andre vanlige varianter er «in bianco» med hvitvin, hvitløk og chili, som vi har fått oppskrift på her, og «in rosso» med cherrytomater i tillegg.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Det går raskt unna når du kommer i gang så her er det lurt å forberede alle ingrediensene først.
2. Ha skjellene i et dørslag og skyll godt under rennende kaldt vann. Rens bort eventuelle urenheter og kast skjell som ikke lukker seg ved berøring.
3. Finhakk hvitløk, chili og bladpersille.
4. Kok spaghetti i lettsaltet vann til den er «al dente». Det betyr at pastaen er ferdig kokt, men fremdeles har en fast kjerne.
5. Smelt Olivero i en stor stekepanne på medium varme.
6. Tilsett hvitløk og chili og la det surre under omrøring til hvitløken så vidt begynner å få litt farge.
7. Tilsett en spiseskje finhakket bladpersille og rør om.
8. Ha skjellene og hvitvinen i stekepannen, legg på lokk og la skjellene dampe 2 til 3 minutter, til de har åpnet seg.
9. Kast alle skjell som ikke åpner seg.
10. Vend ferdigkokt spaghetti sammen med skjellene i stekepannen og la alt surre sammen i 1 minutt.
11. Smak til med pepper og resten av persillen. Server med en gang, gjerne sammen med litt godt brød med Olivero original.
12. Tusen takk til Luca Mereu for oppskriften. Han holder blant annet kurs i italiensk mat og vin. Disse finner du på italia.no.
Kommentarer