Spanakopita – gresk spinatpai
Spanakopita – eller gresk spinatpai med fetaost er en klassiker mange kjenner fra ferien. Marilena Mastorakis er kokk og halvt gresk. Sammen med faren, Manolis Mastorakis, eier og driver hun den greske restauranten Alexandros i Moss. Her deler hun sin beste oppskrift på spanakopita.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Finhakk rødløk og hvitløk, stek dette i litt Olivero til det er mykt.
2. Tilsett dill, grovhakket vårløk og spinatblader. Det er viktig at spinaten er tørr når du har den i pannen. Er den våt, blir blandingen vannete.
3. La alt surre til spinaten har falt sammen. La blandingen avkjøle litt.
4. Smuldre fetaost i blandingen og rør inn eggene. Tilsett et par klyper salt og pepper etter ønske, men husk at fetaosten er salt i seg selv, så det er lurt å unngå å salte for mye.
5. Smelt Olivero i en kjele.
6. Legg det første arket med filodeig i en smurt ildfast form på cirka 26 x 20 centimeter. Du trenger cirka 7 til 8 ark med filodeig både over og under paifyllet. Det er viktig å pensle godt med Olivero mellom hvert filoark, ellers blir ikke paien ordentlig sprø.
7. Når det siste laget med filodeig er lagt på, kan du pensle over en siste gang og strø på sesamfrø. Paien må deles opp i ønskede stykker før den settes inn i ovnen.
8. Stekes på 170 grader på midterste rille i 35 til 40 minutter, til paien er gyllen og sprø.
Hei, kan jeg lage denne uten egg?
Hei Lise! Det har vi ikke prøvd selv, og fordi både smak og konsistens på paien vil endre seg, er det ikke noe vi anbefaler. Men fortell oss gjerne hvordan det gikk hvis du prøver. Lykke til! 😊
Hei ! Det går helt fint å lage denne uten egg ,gjerne parmesan eller aller helst kefalotyri ost i paien , du kan også bruke litt creme fraîche , et par skjeer så blir den mer kremet , som substitutt for egg 🙂
Mvh Marilena Mastorakis
Hei Marilena! Takk for tipset, det skal vi prøve en dag! 🙂
Hei. Skal lage denne til ca 15 stk men med en ganske fyldig salat med hummus og mye godt oppi og brød da. Hvor mange ganger trenger jeg å doble oppskriften til. Jeg tenker ett godt stykke per person.
Hei Hedda! Så hyggelig at du vil lage denne spinatpaien. Det vil bli rikelig med mat til 15 hvis du lager 16 porsjoner. Lykke til! 😊
Hvor i all verden får man tak i filodeig i Norge? Hvis noen vet, så vær så snill å si fra.
Hei! Filodeig får du i frysedisken i de store dagligvarebutikkene. Lykke til!
Ingen jeg har vært i, dessverre. Har prøvd alle de store (Og de små) uten hell.
Hei igjen Kristin. Det er i sortimentet hos både Meny og flere av de andre kjedene. Men det står nok ikke «Filodeig» på pakken, så hvis du spør/ringer til butikkene så kan de svare på hvor du finner det, og eventuelt bestille for deg. Filodeig ligger i samme hylle som paideig og vårrulldeig, og finnes også som ferskvare i tillegg til frossen hos noen av kjedene. Lykke til! 🙂
Hva servere du til paien 🙂
Hei Marianne! En klassisk gresk salat er det perfekte følget til denne spinatpaien, men en enkel grønn salat kan også passe. Og litt godt brød hvis man liker det. Lykke til 😊
Mangler det filodeig i ingrendienslisten?
Hei Rachel, og takk for at du gjorde oss oppmerksomme på dette! Ser ut til at filodeigen har falt ut av ingredienslisten, ja. Tar en titt i arkivet og oppdaterer så snart som mulig! Ha en fin dag videre 🙂
Kommer til å lage snart, den er så god !!!
Så gøy at du vil teste, Rudy! Lykke til med matlagingen 🙂