Tiropitakia – små ostepaier fra Hellas
Har du vært på ferie i Hellas gjenkjenner du kanskje disse gylne, sprøstekte trekantene kalt Tiropitakia. De små paiene fylt med fetaost og urter er svært populære og passer like godt til festbuffeten som kveldssnacks foran tv-en. Ifølge greske Georgios Fragkias, som har delt oppskriften med oss, er de milde ostepaiene i tillegg en stor hit i barneselskaper. 1 porsjon gir 20 til 25 ostepaier. Du kan beregne 2 til 3 paier per person.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Sørg for at filodeigen er tint og romtemperert. Når du tar den ut av pakningen må arkene med filodeig ligge under et fuktig klede slik at de ikke tørker ut.
2. Smuldre fetaosten i en stor bolle. Tilsett egg, finhakket mynte og pepper og bland godt.
3. Smelt Olivero i en kjele.
4. Legg filodeigarkene oppå hverandre, med langsiden mot deg. Bruk en skarp kniv og del dem i 4 strimler.
5. Pensle det øverste laget med filodeig inn med Olivero.
6. Legg en liten spiseskje ostefyll nederst på strimmelen, cirka 2 centimeter fra kanten.
7. Løft nederste venstre hjørne av filodeigen opp og over fyllet slik at det dannes en triangel. Brett triangelen over til motsatt side og fortsett å brette fra side til side til det ikke er mer igjen av strimmelen.
Tips!
Du kan bruke to strimler filodeig per pai hvis du ønsker et tykkere lag. Beregn da dobbelt å mange ark til oppskriften.
9. Pensle den ferdige paien med et tynt lag Olivero og legg på bakepapirkledd stekebrett.
10. Gjenta prosessen til fyllet er brukt opp.
11. Stek ostepaiene midt i ovnen på 180 grader varmluft til de er gylne og sprø. Det tar cirka 15 minutter.
Tips!
Du kan også steke ostepaiene i en varm panne med Olivero, i 2 til 3 minutter på hver side, til de er sprø og har fått fin stekefarge.
Kan de fryses, ustekte eller stekte?
Hei Gerd. Ja, disse kan du fryse i rå tilstand. Lykke til! 🙂