Klassisk juleribbe med sprø svor

Middels
200 min.
Like viktig som å få god smak på ribba, er den knasende sprø svoren. Med gode forberedelser ligger alt til rette for å få til begge deler. Her finner du oppskriften på perfekt stekt ribbe med sprø svor. Hemmeligheten ligger i forberedelsene, så les gjerne gjennom oppskriften flere ganger før du går i gang.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Før du begynner:

 1. Beregn ca. 500 gram ribbe per person. Da er du helt sikker på at det er nok ribbe til alle. Får du rester til overs, kan du bruke disse til julefrokoster, -lunsjer og annen god restemat med ribbe.

 2. Kjøp gjerne ribbe med ferdigsnittet svor. Om den ikke er snittet, kan du bruke en skarp og spiss kniv og rute opp ribba parallelt med bena.

1-3 dager før:

 1. Tørk av ribba med litt kjøkkenpapir.

 2. Gni ribba godt inn med salt og pepper på alle sider. Få krydderet godt inn mellom svor og ben.

 3. Pakk inn ribba i aluminiumsfolie og sett den inn i kjøleskapet med svorsiden ned. La ribba stå i 1-3 dager for å trekke inn salt og pepper.

Tilberedning av ribbe:

 1. Varm opp ovnen til 220 grader.

 2. Legg ribba i en langpanne med svoren opp. Legg en asjett eller en ribberist under ribba. Dette er viktig for å få sprø svor, for da renner det smeltede fettet ned langs sidene.

 3. Pensle ribba med Flytende Melange.

 4. Ha 2 dl vann i langpannen

 5. Dekk til langpannen med folie slik at den er helt tett. Dette er viktig for at ribba skal bli dampet og ikke stekt.

 6. La ribba dampe i 40 minutter på midterste rille i ovnen.

 7. Ta av folien, senk varmen på ovnen til 200 grader og stek ribba videre i 1,5-2 timer. Tiden her avhenger av tykkelsen på ribba. Her er det viktig å følge med så ikke svoren blir brent.

 8. Tørk gjerne av fett på svoren underveis med litt kjøkkenpapir for å unngå at den brenner.

 9. Som regel blir svoren sprø av seg selv, men gjør den ikke det kan du bruke grillfunksjonen mot slutten av steketiden.

 10. Sett langpannen høyere opp i ovnen, og øk varmen til 250 grader med grillelement. Denne prosessen går raskt, så her må du følge med hele tiden.

 11. Dersom noen områder begynner å brenne seg, kan du legge på små biter av aluminiumsfolie for å unngå at deler av svoren blir svidd.

 12. La ribba hvile i 20 minutter før servering. Nå kan du for eksempel steke medisterkaker, julepølser, epler og svisker, og tilberede saus fra sjyen.

Antall porsjoner:

Produkter i oppskriften

Flytende Melange

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Slik lykkes du med langtidsstekt ribbe

Middels
360 min.

Hjemmelagede medisterkaker

Enkelt
45 min.

Juleskinke med sennepsglasering

Enkelt
160 min.