Når grekerne feirer sin nasjonaldag den 25. mars er det tradisjon å spise torsk. En av de vanligste rettene å servere denne dagen er bakaliaros plaki, ovnsbakt torsk med poteter, tomatsaus, løk og persille. Den lettvinte og smakfulle retten lages i én form og er derfor fin å lage på en helt vanlig hverdag også. Oppskriften har vi fått fra den greske kokken Georgios Fragkias. Han anbefaler å servere en enkel tomatsalat som tilbehør, og gjerne en tørr og fruktig hvitvin i glasset.

Ingredienser

6 porsjon

1 kg torskefilet
1 ss grovt flaksalt
1 ts pepper
3 stk rødløk
3 fedd hvitløk
100 gram Olivero Original
200 gram gulrøtter
1 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater, knuste
1 ts salt
0.5 ts pepper
30 gram finhakket persille
500 gram poteter

Produkter i oppskriften

Olivero original pakning
Olivero Original
Olivero kombinerer sunnheten fra olivenoljen med den gode smørsmaken. Den egner seg til steking, … Les mer

Kommentarer

  • Steinar Berg

    Alltid en rett som blir elsket av våre voksne barn,slekt og venner. Dette smaker.

    • Cecilie,

      Så hyggelig å høre at denne retten faller i smak hos hele familien, Steinar! Takk skal du ha, og lykke til med matlagingen 🙂

  • Hans J

    Jeg reagerer også på tid i ovnen med torskefilet/stk. Disse skal trekke i vann i maks 8-10 minutter, da flaker den seg og er ikke tørr! (vannet kokes opp, fisken has i og ovnen slås av).

    • cecilie

      Hei Hans! Enig at det høres lenge ut, ja, men vi har laget retten slik det står i oppskriften, og det ble kjempegodt! Men det er ikke noe i veien for at du kan legge torsken inn i ovnen på senere tidspunkt, hvis du foretrekker det. 😋 Lykke til!

  • Jeija Kvande

    Lagde den idag,kjempegod 🌟 Men nok til 6 personer,nei slett ikke. Vi var 4 voksne,å bare en liten dasj igjen 🤗🤗 Hadde også potetene og vannet i en keramikkpanne i stekeovnen i 30 min.mens det øvrige ble fikset. Så 20 – 30 min.til slutt

    • Anne Cathrine

      Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak, Jeija! Takk for innspill på tilsbruk og mengde 😊 Merk bare at våre oppskrifter er målt i antall porsjoner – ikke personer. Så 6 porsjoner til 4 voksne høres riktig ut 👍

  • Kirsten

    60 min i ovnen er lenge i en travel hverdag. Brukte varmt vann og satte potetene i ovnen mens resten ble forberedt. Da var det tip top etter 30 min med alt i ovnen😋

    • Cecilie

      Hei Kirsten! Godt at du fant din egen løsning og at det fungerte så bra! Takk for at du deler, og håper det smaker!

  • Carl Henrik Størmer

    Torskefilet er sjelden luksus i Hellas. Dette er jo egentlig en bacalao-oppskrift, så bruk heller utvannet klippfisk som til bacalao.

    • Cecilie

      Hei Carl Henrik! Takk for tipset! Det stemmer at denne oppskriften er opprinnelig en klippfisk-oppskrift, men mange foretrekker fersk torsk fordi det tar kortere tid når de slipper utvanningen, og smaker også fortreffelig! Lykke til! 🙂

      • Kari Brudevoll

        Ja – og da spør jeg, er det virkelig riktig at torsken skal stå inne en hel time? Blir den ikke overkokt da? Høres rart ut for fersk fisk.

        • Cecilie

          Hei Kari! Det høres lenge ut, ja, men det stemmer. Torskefileten kan variere i tykkelse, så det er ikke noe i veien for å legge torsken på senere hvis du foretrekker det, men vi har laget retten det står i oppskriften, og det ble kjempegodt! 😋 Lykke til!

  • Tron Soot-Ryen

    Hei. Tviler vel på om grekerne bruker margarin med bare 17% olivenolje. De bruker vel ekte vare, kanskje i kombinasjon med smør?

    • Cecilie

      Hei Tron! Ja, her er det ikke noe i veien for å bruke olivenolje og smør hvis du ønsker det, men pass på at olivenoljen er av typen som tåler varme. Lykke til med matlagingen! 😊

  • Grete nøttingnes

    Det står at man skal ha i halvparten av persillen. Hva gjør man med den andre halvparten?

    • Anne Cathrine

      Hei Grete!
      Her har det dessverre falt noe ut av oppskriften. Det skal vi få ordnet opp i.
      Resten av persillen drysses over ved servering.

      Håper retten faller i smak 🙂

  • Harald Deilrind

    Hva med hvitløk?

    • Harald Deilrind

      Sorry mente chili

      • Anne Cathrine

        Hei Harald! Her er det mange gode smaker allerede, men du kan fint legge til chili her hvis du ønsker retten litt sterkere 👍Lykke til 😊

        • Ingvild

          Lite poteter ift. torsk syns jeg. 500g til seks personer.

          • Anne Cathrine

            Det er ikke noe i veien for å bruke mer poteter dersom du vil det. Men husk bare at det varierer veldig mye fra person til person hva man spiser. Derfor er mengdene angitt her i «porsjoner», ikke «personer».
            Lykke til 😊

          • Hans

            Torskefilet i ovn på 160 grader varmluft i 1 time? Blir ikke torsken tørr da?

          • Cecilie

            Hei Hans! Det pleier å gå veldig fint uten at den blir tørr, men siden alle ovner er forskjellige gjelder det å følge med på steketiden. Lykke til!