Bakaliaros plaki – ovnsbakt torsk med tomat, løk og potet

Enkelt
100 min.
Når grekerne feirer sin nasjonaldag den 25. mars er det tradisjon å spise torsk. En av de vanligste rettene å servere denne dagen er bakaliaros plaki, ovnsbakt torsk med poteter, tomatsaus, løk og persille. Den lettvinte og smakfulle retten lages i én form og er derfor fin å lage på en helt vanlig hverdag også. Oppskriften har vi fått fra den greske kokken Georgios Fragkias. Han anbefaler å servere en enkel tomatsalat som tilbehør, og gjerne en tørr og fruktig hvitvin i glasset.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Tørk torskefileten godt med kjøkkenpapir, del i porsjonsstykker og legg på en tallerken. Krydre med salt og pepper på begge sider.

  2. Skjær rødløk i tynne skiver og finhakk hvitløken.

  3. Smelt Olivero i en stekepanne på litt under middels sterk varme og tilsett løk og hvitløk. La det surre i cirka 10 minutter.

  4. Skrell gulrøttene, skjær i tynne skiver og ha dem i stekepannen sammen med tomatpuré og knuste hermetiske tomater.

  5. Kok opp og la tomatsausen småkoke i 15 minutter. Smak til med salt, pepper og halvparten av finhakket bladpersille.

  6. Forvarm ovnen til 160 grader varmluft.

  7. Skrell potetene og skjær i tynne skiver. Legg dem i bunnen av en ildfast form eller gryte og hell over nok vann til at potetene så vidt er dekket.

  8. Legg torskestykkene oppå potetene og hell over tomatsausen.

  9. Sett formen på rist midt i ovnen i cirka 60 minutter, til potetskivene er møre. Det er ikke nødvendig å dekke til formen.

  10. TIPS: Følg med underveis om du trenger å tilsette mer væske. Ikke tilsett mer vann når det er mindre enn 15 minutter igjen av steketiden.
  11. Dryss over resten av bladpersillen og server en enkel tomatsalat som tilbehør.

Antall porsjoner:

  • 1 kg torskefilet
  • 1 ss grovt flaksalt
  • 1 ts pepper
  • 3 stk rødløk
  • 3 fedd hvitløk
  • 100 gram Olivero Original
  • 200 gram gulrøtter
  • 1 ss tomatpuré
  • 1 boks hermetiske tomater, knuste
  • 1 ts salt
  • 0.5 ts pepper
  • 30 gram finhakket persille
  • 500 gram poteter

Produkter i oppskriften

Oliveor original. Pakningsbilde.

Olivero Original

Kommentarer

  • Bruker
    Jeija Kvande

    Lagde den idag,kjempegod 🌟 Men nok til 6 personer,nei slett ikke. Vi var 4 voksne,å bare en liten dasj igjen 🤗🤗 Hadde også potetene og vannet i en keramikkpanne i stekeovnen i 30 min.mens det øvrige ble fikset. Så 20 – 30 min.til slutt

    • Mills
      Anne Cathrine,

      Så hyggelig å høre at oppskriften falt i smak, Jeija! Takk for innspill på tilsbruk og mengde 😊 Merk bare at våre oppskrifter er målt i antall porsjoner – ikke personer. Så 6 porsjoner til 4 voksne høres riktig ut 👍

  • Bruker
    Kirsten

    60 min i ovnen er lenge i en travel hverdag. Brukte varmt vann og satte potetene i ovnen mens resten ble forberedt. Da var det tip top etter 30 min med alt i ovnen😋

    • Mills
      Anne Cathrine,

      Hei Kirsten! Godt at du fant din egen løsning og at det fungerte så bra! Takk for at du deler, og håper det smaker!

Se flere kommentarer Se flere kommentarer

Lignende oppskrifter