Baklava

Middels
135 min.
Denne oppskriften på baklava er laget av valnøtter og kanel som ligger mellom herlig flakete filodeig, toppet med en honningsirup som gir en knasende sprø og søt dessert. Litt tidkrevende er den, men den gode smaken gjør det vel verdt tiden.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

Baklava:

 1. Dersom filodeigen er frossen, må den først tines. La pakningen ligge over natten i kjøleskapet og så på kjøkkenbenken i minst 1 time slik at filodeigen er romtemperert når du begynner å lage baklavaen. Filodeigen kommer i ulike størrelser. Noen passer perfekt i den ildfaste formen, mens andre er lengre og bredere. Kjøper du den store varianten av filodeig, kan du kutte den i to – da passer hver halvdel i den ildfaste formen.

 2. Finhakk valnøttene og ha dem over i en bolle. Dryss over kanel og bland godt sammen.

 3. Pensle en ildfast form på ca. 33×22 cm med Olivero Flytende. Legg på det første arket med filodeig og pensle det med Olivero Flytende. Legg på et nytt ark filodeig og pensle godt. Fortsett slik til du har lagt 10 ark filodeig opp på hverandre. Husk å pensle godt mellom hvert ark.

 4. Fordel deretter 1/3 av nøtteblandingen over filodeigen. Legg på et ark filodeig og pensle med Olivero Flytende. Fortsett videre til du har lagt 5 ark opp på hverandre. Husk å pensle godt mellom hvert lag.

 5. Fordel halvparten av nøtteblandingen som er igjen over filodeigen. Legg på et ark filodeig og pensle med Olivero Flytende. Fortsett videre til du har lagt 5 ark opp på hverandre. Husk å pensle godt mellom hvert lag.

 6. Fordel resten av nøtteblandingen over filodeigen. Legg deretter på et ark filodeig og pensle med Olivero Flytende. Fortsett videre til du har lagt 10 ark opp på hverandre. Husk å pensle godt mellom hvert lag, inkludert det øverste arket.

 7. Bruk en skarp kniv og del baklavaen opp i diamant-mønster. Dette gjør du ved å kutte først på langs, og deretter diagonalt på tvers.

 8. Stek baklavaen på 180 grader på midterste rille til den er gyllen og sprø, i ca. 1 time.

Honningsirup

 1. Ha sukker, vann, honning og sitronjuice i en kjele og kok opp. La det småkoke til alt sukkeret er oppløst, ca. 5 minutter.

 2. Ta kjelen av varmen og la det avkjøle helt.

Anretning:

 1. Hell honningsirupen over baklavaen umiddelbart etter at den kommer ut av ovnen. Du vil høre at det knaser i filodeigen når du heller over sirupen.

 2. La baklavaen hvile på kjøkkenbenken i minimum 1-2 timer slik at sirupen får satt seg i baksten.

 3. Baklavaen kan oppbevares i opptil 1 uke i romtemperatur. Da beholder baksten den sprø teksturen. Dekk den til med et rent kjøkkenhåndkle. Om den oppbevares i kjøleskapet vil den miste den knasende sprø teksturen.

Antall porsjoner:

 • BAKLAVA:
 • 40 stk filodeigark
 • 500 gram valnøtter
 • 1 ts kanel
 • 3 dl Olivero Flytende
 • HONNINGSIRUP:
 • 2 dl sukker
 • 1.5 dl vann
 • 1 dl honning
 • 2 ts sitronjuice

Produkter i oppskriften

Olivero Flytende

Olivero Flytende

Kommentarer

Lignende oppskrifter

Italiensk sitronkake med mascarponekrem

Enkelt
55 min.

Loukoumades – greske honningdonuts

Enkelt
90 min.

Søte empanadas med sjokolade

Enkelt
75 min.