Hvor dyrkes raps?

Kanskje har du sett de store gule åkrene og lurt på hva det er som dyrkes? Raps er en gammel kulturplante som dyrkes på Sørlandet, i Rogaland, omkring Oslofjorden og i store deler av Sør-Sverige. Den dyrkes også sørover i Europa, i USA og i Canada.

Rapsoljen vi bruker i Soft Flora kommer hovedsakelig fra Nord-Europa, og dyrkes blant annet i Sverige, Danmark og Tyskland.

Rapsen er klar for høsting når blomstene har blitt til lange, brune belger. Inni disse belgene finner vi små sorte frø med et oljeinnhold på nesten 40 prosent. Frøene presses og ut kommer en gyllen, gul olje med nøytral smak. Resten av frøet blir til dyrefor eller brensel, slik at mest mulig av råvaren blir benyttet.

 

En god kilde til fett

Det er ikke uten grunn at rapsoljen kalles Nordens olivenolje. Akkurat som olivenoljen inneholder den lite mettet fett. Rapsoljen har faktisk også en litt høyere andel flerumetted fett, og den mest gunstige fordelingen mellom omega 3 og omega 6.

Rapsolje er altså et naturlig produkt, som regnes som en av de mer bærekraftige blant matoljene. Bra for deg og dine, og bra for planeten.

 

Rapsolje:
Mettet fett: 7,3 gram
Enumettet fett: 59 gram
Flerumettet fett: 28 gram

Olivenolje:

Mettet fett: 14 gram
Enumettet fett: 75 gram
Flerumettet fett: 7,5 gram