Fra gule åkere til Soft Flora

Rapsolje er den aller viktigste ingrediensen i Soft Flora. Den gir næring, sunt, umettet fett og er en olje man ikke trenger å reise langt for å finne.

Hånd med sorte rapsfrø

En kortreist råvare

Kanskje har du sett de store gule åkrene og lurt på hva det er som dyrkes? Raps er en gammel kulturplante som dyrkes på Sørlandet, i Rogaland, omkring Oslofjorden og i store deler av Sør-Sverige. Den dyrkes også sørover i Europa, i USA og i Canada.

Rapsoljen vi bruker i Soft Flora kommer hovedsakelig fra nord i Europa, med Sverige som et av de største produksjonslandene. Det at raps kan dyrkes her i Norden betyr at det altså en ganske lokal råvare sammenliknet med for eksempel olivenolje, kokos eller soya.

Rapsen er klar for høsting når blomstene har blitt til lange, brune belger. Inni disse belgene finner vi små sorte frø med et oljeinnhold på nesten 40 prosent. Frøene presses og ut kommer en gyllen, gul olje med nøytral smak. Resten av frøet blir til dyrefor eller brensel, slik at mest mulig av råvaren blir benyttet.

 

illustrasjon rapsplante, frø og olje

En god kilde til fett

Det er ikke uten grunn at rapsoljen kalles Nordens olivenolje. Akkurat som olivenoljen inneholder den lite mettet fett. Rapsoljen har faktisk også en litt høyere andel flerumetted fett, og den mest gunstige fordelingen mellom omega 3 og omega 6.

Rapsolje er altså et naturlig produkt, som regnes som en av de mer bærekraftige blant matoljene. Bra for deg og dine, og bra for planeten.

 

Rapsolje:
Mettet fett: 7,3 gram
Enumettet fett: 59 gram
Flerumettet fett: 28 gram

Olivenolje:

Mettet fett: 14 gram
Enumettet fett: 75 gram
Flerumettet fett: 7,5 gram

Produkter fra Soft Flora