Fra gule åkere til Soft Flora

Rapsolje er den aller viktigste ingrediensen i Soft Flora. Den gir næring, sunt, umettet fett og er en olje man heldigvis ikke trenger å reise veldig langt for å finne.

Har du lurt på hva plantene på de gule, bølgende åkrene er? Og hva de brukes til? Raps er en gammel kulturplante som dyrkes på Sørlandet, i Rogaland, omkring Oslofjorden og i store deler av Sør-Sverige. Den er en plante i korsblomstfamilien og i slekt med kålroten, og vi skiller mellom vårraps og høstraps – avhengig av når på året den såes. Den dyrkes også sørover i Europa og i Amerika. Her hjemme kjenner vi godt rapsoljen fra butikkhyllene, der den står sammen med andre matoljer som soya, mais, oliven og solsikke.

 

Hånd med sorte rapsfrø

Nordens olivenolje

Raps høstes med skurtresker, på samme måte som med korn. Frøene er små og nesten svarte, og har et oljeinnhold på rundt 40 prosent. Frøene presses, og vi får en masse som siles. Av denne siles omtrent en tredjedel ut som ren olje. Resten blir til dyrefôr eller brensel.

Rapsolje har en gunstig sammensetning av fettsyrer og er den matoljen med minst mettet fett. Med tanke på de sunnere enumettede og flerumettede fettsyrene, som omega-3, rangeres rapsolje foran olivenolje, som den ellers ofte sammenlignes med. Faktisk betegnes rapsolje som Nordens svar på olivenolje!

Hentet fra våre nærområder

Rapsolje er altså et naturlig produkt, som regnes som en av de mer bærekraftige blant matoljene. Den rapsoljen vi bruker i Soft Flora kommer hovedsakelig fra gule åkrer nord i Europa, med Sverige som en av de største produksjonslandene. Rapsolje er gul, med nøytral smak og lukt, og kan brukes til det meste av matlaging.

Produkter fra Soft Flora