– For barn og unge gjelder de samme kostrådene som for voksne. Helsedirektoratet anbefaler et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker, sier Marte Byfuglien, Helse- og ernæringssjef i Mills.

Matpakken er en viktig del av kostholdet til både små og store barn. Den skal mette sultne kropper som vokser mye, og det er derfor viktig at matpakken inneholder næringsrik mat de blir fristet til å spise. Med disse tre oppskriftene på wraps til matpakken kan barna glede seg over en smakfull lunsj på skolen eller i barnehagen.

– Fullkornwrap er en fin kilde til grove karbohydrater som gir litt ekstra fiber. «Grovkarbo» er også mat som gir jevnt blodsukker og gjør at det er lettere å konsentrere seg gjennom skoledagen, sier Byfuglien.

Kyllingwrap

Porsjoner: 1
Tid: 10
Vanskelighetsnivå: Enkelt

Du trenger:
Soft Flora Original
1 fullkornstortilla
3 skiver kyllingpålegg
0.5 grønt eple
Litt rødløk (valgfritt)
25 gr salatblanding

Slik gjør du:

 • Smør Soft Flora Original på tortillaen og fordel salatblandingen på langs i midten.
 • Del eple og rødløk i skiver.
 • Ha på skivene med kyllingpålegg, eple og rødløk over salaten.
 • Rull wrapen godt sammen og legg i matpakken.

Kommentar fra ernæringsfysiologen:

Grov tortilla bidrar med ekstra fiber som holder blodsukkeret stabilt og holder deg mett lenger. Kylling er en glimrende kilde til protein. Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler – både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

For å kunne klare å spise de anbefalte «Fem om dagen» er det fint å «lure» inn litt frukt og grønt sammen med en proteinkilde som kylling eller laks. Både salat, tomat, eple, pære, sukkererter og paprika er ingredienser som egner seg i en wrap.

Egg- og tomatwrap

Porsjoner: 1
Tid: 15
Vanskelighetsnivå: Enkelt

Du trenger:
2 egg
Soft Flora Original
1 fullkornstortilla
1 tomat
25 gr salatblanding

Slik gjør du:

 • Kok eggene til de er hardkokte og del dem i skiver med en eggedeler eller kniv.
 • Del tomaten i skiver.
 • Smør Soft Flora Original på tortillaen.
 • Fordel eggene på tortillaen på langs i midten. Legg på tomatskiver og salatblanding.
 • Rull wrapen godt sammen.

Kommentar fra ernæringsfysiologen:

Egg er særlig rikt på proteiner og inneholder ellers de aller fleste vitaminer og mineraler som kroppen trenger. I tillegg er egg en fin måte å få i seg jern, som er et mineral det er lett å få for lite av. Jern er spesielt viktig for hjernens utvikling hos barnet.

Både proteinene i egget og den grove tortillaen er gunstig når man skal holde seg mett over tid.

Hjernen er det mest fettrike organet i kroppen, og barn som vokser og utvikler seg skal samtidig lære mye og trenger derfor næringstett kost. Bruk av margarin i wrapen holder ikke bare ingrediensene «på plass», men det er en god kilde til de umettede fettsyrene.

Wrap med lakserester

Porsjoner: 1
Tid: 10
Vanskelighetsnivå: Enkelt

Du trenger:
Soft Flora Original
1 stk fullkornstortilla
25 gram salatblanding
1 filet stekt laks
0.25 stk paprika
0.25stk mango

Slik gjør du:

 • Smør Soft Flora Original på tortillaen.
 • Fordel salatblandingen på langs i midten. Del laksen i mindre biter og fordel den over salaten.
 • Del paprikaen og mangoen i mindre biter og fordel dem over toppen.
 • Rull wrapen godt sammen og legg den i matpakken.

Kommentar fra ernæringsfysiologen:

Laks er en god kilde til den gunstige flerumettede fettsyren omega-3. Omega-3 fettsyrer er viktig både for utvikling av hjernen, og for at hjernen skal fungere optimalt. Sammen med omega-3, er omega-6 som finnes i for eksempel margarin nødvendig for å vedlikeholde normal funksjon for alle kroppens celler.

Laks inneholder også vitamin D, som er nødvendig for å danne et solid skjelett. Vitaminet er nemlig en forutsetning for å kunne nytte seg med kalsium i kosten og dermed vedlikeholde både tenner og skjelett. I tillegg er vitamin D viktig for immunforsvaret og dermed for å holde deg frisk. De fleste i Norge trenger ekstra tilskudd av vitamin D i vinterhalvåret hvis man ikke allerede er flik til å spise fisk eller ta tran.