Kokosbollekake
Denne delikate og luftige kokosbollekaken er en favoritt blant både små og store. Kaken lages helt uten steking, men litt ventetid må du ta med i beregningen. Marengsmassen må stå i minst 4 timer for å stivne, og kan gjerne stå over natten. På den måten kan du enkelt lage kaken klar kvelden før den skal serveres og kun lage sjokoladelokket samme dag. Har du allergier å ta hensyn til kan kokosbollekaken lett tilpasses. Digestive-kjeks kan erstattes med glutenfrie kjeks, kremfløte kan byttes ut med laktosefri eller plantebasert fløte, og blå Melange kan benyttes av de som ikke tåler melk og soya. 1 porsjon passer til en kakeform på 20 til 22 cm i diameter.
Ingredienser
Slik gjør du
Kjeksbunn
1. Fest bakepapir i bunnen på en kakeform på 20 cm i diameter. Gni sidene inn med Melange og fest bakepapir rundt formen som går over kanten. Dersom du bruker en kakeform på 22 cm vil ikke fyllet gå helt opp til kanten, men papiret rundt vil uansett gjøre det enklere å få kaken løs fra formen når den skal serveres.
2. Bruk en food processor eller blender til å finmale kjeksene. Om du ikke har tilgang på food processor eller blender kan du ha kjeksene i en brødpose og knuse dem med en kjevle til du får små smuler.
3. Smelt Melange i en liten gryte eller i mikrobølgeovnen. Hell smeltet Melange over kjeksmulene og bland godt sammen.
4. Ha kjeksblandingen i en springform (20 cm), og trykk massen godt ned i bunnen. Sett formen i kjøleskapet mens du lager fyllet.
Marengsmasse
1. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i 10 minutter. Mens du venter kan du starte med å piske marengsen.
2. Skill eggene og ta vare på en av eggeplommene til sjokoladelokket i oppskriften.
3. Pisk eggehvitene på høy hastighet med kjøkkenmaskin eller håndmikser til de begynner å stivne og bli hvite. Det vil ta cirka 3 minutter.
4. Ha i sukker og vaniljesukker og pisk videre i 7 minutter til sukkeret er helt oppløst og marengsen er blank og fin. I mellomtiden kan du klargjøre gelatinen.
5. Kok opp vann i en liten gryte. Klem ut vannet av gelatinplatene og rør ut i det varme vannet til gelatinen har smeltet helt.
6. Tilsett gelatinblandingen i en tynn stråle mens maskinen går for fullt. Pisk videre i 5 minutter.
7. Ta kakeformen ut av kjøleskapet og hell marengsmassen over kjeksbunnen. Jevn over med en slikkepott og sett formen tilbake i kjøleskapet. La kaken stå i minimum 4 timer, gjerne natten over.
Sjokoladelokk
1. Ha fløte, Melange og sukker i en gryte og kok opp. Ta gryten bort fra varmen, tilsett grovhakket kokesjokolade og rør om til alt har smeltet.
2. Rør inn eggeplommen og sett sjokoladekremen til avkjøling på kjøkkenbenken. Den kan godt være litt varmere enn romtemperatur, da blir den lettere å helle over kaken og resultatet blir penere.
3. Fordel sjokoladekremen over kaken og dryss over kokosmasse. Sett kaken tilbake i kjøleskapet i 30-60 minutter slik at sjokoladelokket kan stivne.
Tips!
Varm opp knivbladet i varmt vann før du skal skjære kaken. Da blir det enklere å dele i fine kakestykker.
Kaken ble veldig mektig, men den var god. Jeg reduserte sukkermengden i marengsen litt, (60 gram).
Hei Alexandra! Så hyggelig å høre at kokosbollekaken falt i smak, og flott at du fant din egen vri på denne. Lykke til med matlagingen! 🙂
Hei
Prøvde å bake kokosbollekake for en stund siden. Den ble «puddingaktig» og overhode ikke fluffy, som kokosboller man kjøper. Hva gjør jeg feil. Brukte ikke så mange gelatinplater som i oppskriften heller. Da burde kaka blitt mindre pudding 😁
Hei Vera! Det var leit at kaken din ikke ble vellykket. En mulig årsak kan være at du ikke pisket eggehvitene lenge nok og at sukkeret ble tilsatt for raskt. Det er viktig å tilsette sukkeret gradvis for å få den riktige konsistensen på marengsen. Først piskes hvitene på høy hastighet med kjøkkenmaskin eller håndmikser i 3 minutter. Deretter har du i sukker og vaniljesukker gradvis og pisker videre i nye 7 minutter til sukkeret er helt oppløst og marengsen er blank og fin. Pisk også videre i 5 minutter etter at gelatinblandingen er tilsatt i en tynn stråle mens maskinen går for fullt. Lykke til hvis du forsøker igjen, og fortell oss gjerne hvordan det gikk!
Er det mulig å droppe eggeplomme? 🤔 Eventuelt noe annet jeg kan bruke?
Hei Bjørg! Det går fint å droppe eggeplomme i sjokoladelokket. 😊 God bakelyst!
Alt for mye smør i kjeksen. Jeg trodde den skulle bli som når jeg lager bunnen i en ostekake, men før jeg hadde den over i formen var den nærmest flytende. Det må være feil?
Jeg brukte riktig mengde og type kjeks og smør, og fulgte oppskriften.
Hei Kristin! Beklager at du ikke har fått svar på denne før. Det var leit å høre at du ikke ble fornøyd med kjeksbunnen. Denne bunnen skal være litt myk, om du vil ha en fastere bunn kan du bruke Melange i folie. 😊
sjokolade lokket mitt fløt utover benken da jeg skulle ha den på kaken… ble aaaaalt for tynnflytende 😐👎🏼
Skjedde samme med meg.
lagde denne på nytt å da ventet jeg til sjokolade lokket var helt kaldt før jeg tok det på kaken , å da rant det ikke ut over 😉
Kan man erstatte sukkeret med f.eks canderel eller sukrin?
Hei! Vi har ikke forsøkt det på denne kaken, så det er litt vanskelig å si hvordan resultatet blir. Gi oss gjerne en tilbakemelding dersom du prøver 🙂 Noen erstatninger for sukker er mye søtere enn vanlig sukker, så da bør man redusere mengden litt isåfall.
Det er fint med forslag i forhold til allergier, men hva kan brukes i stedet for gelatin, slik at jeg kan servere kaka til en vegetarianer også?
Hei Monica! Agar er et produkt som kan erstatte gelatin. Mange veganere bruker dette.
Takk😀
Hvorfor bruke bakepapir i bunnen av formen. Sett kakeringen direkte på kakefatet og trykk
kjeks-smulene godt ned i formen og litt på sidene. Da står den støtt og kan serveres uten bakepapir. Enkelt og greit.
Det var lurt👏🏻