Babka med sjokolade og appelsin
Babka er et nydelig bakverk med melk og egg, ikke ulikt brioche. Kaken har sine røtter i Øst-Europa, og har lenge vært populær i USA. De siste årene har den også slått an her til lands, og er å finne i de fleste matblogger og bakemagasiner. Og det er ikke så rart, kaken både smaker godt og er flott å se på. Det karakteristiske mønsteret er enkelt å lage når du kjenner fremgangsmåten. Det som gjør sjokoladebabkaen ekstra saftig og deilig klissete er den friske appelsinsirupen som pensles på tilslutt. 1 porsjon gir 2 brød. Om du ikke skal bruke begge på en gang, kan du godt fryse det ene.
Ingredienser
Deig:
Sjokoladefyll
Appelsinsirup:
Slik gjør du
Deig
1. Ta Melange ut av kjøleskapet slik at den blir romtemperert til du skal bruke den.
2. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok og ha alle ingrediensene bortsett fra Melange i bakebollen. Elt på lav hastighet i 10-15 minutter til deigen slipper bollen.
3. Tilsett Melange i terninger og elt videre i ytterligere 10-15 minutter, til deigen igjen slipper bollen.
4. Legg deigen i en smurt bolle, dekk med folie og sett i kjøleskapet natten over, eller minimum 8 timer. Deigen kan fint oppbevares 2 til 3 dager i kjøleskapet før du baker den ut.
Tips!
Har du ikke tid til langtidsheving kan du bruke 25 gram fersk gjær og la deigen heve i romtemperatur til den har doblet størrelsen. Det tar cirka 1 til 1,5 time.
Utbaking:
1. Start med å lage sjokoladefyllet: Rør romtemperert Melange, sukker, siktet kakao og grovt salt sammen til alt er godt blandet. Sett til side.
2. Forvarm ovnen til 180 grader. Smør to brødformer på cirka 2 liter med Melange og kle med bakepapir. Det gjør at papiret ligger stødig.
3. Velt deigen ut på melet underlag og del i to emner, ett til hvert brød. Jobb med et deigemne av gangen. Deigen skal være ganske kompakt, men samtidig smidig og enkel å jobbe med.
4. Form hvert deigemnene til rektangler og kjevle ut til cirka 40×30 cm. Kantene kan trimmes med kniv for å få så rette kanter som mulig.
5. Smør sjokoladefyllet utover i et jevnt lag og la det være cirka 1 cm uten fyll langs hele kanten. Husk at fyllet skal fordeles likt på de to brødene.
6. Rull deigen stramt sammen fra langsiden, til du har en lang, fast pølse. Klem sammen endene.
Fletting
1. Bruk en skarp kniv til å skjære deigpølsen i to på langs.
2. Legg de to halvdelene med snittflaten opp og tvinn sammen til en «flette». Brett endene litt inn under brødet og legg i brødformen. Dekk med plast og sett til heving på lun plass i 1,5 time.
3. Test om brødene er ferdig etterhevet med en «trykktest»: Trykk lett på brødet med en finger. Deigen skal kjennes luftig og merket skal sakte forsvinne når deigen «spretter» tilbake.
4. Pisk sammen egg og melk og pensle brødene med eggeblandingen. Stek på rist i nedre halvdel av ovnen, i 30 til 35 minutter. Avkjøl på rist.
Tips!
Følg med når det gjenstår 10 minutter av steketiden. Hvis brødene begynner å bli veldig mørke på toppen kan du legge over et bakepapir resten av steketiden.
Appelsinsirup
1. Lag appelsinsirup mens brødene står i ovnen: Kok opp sukker og appelsinjuice i en liten kasserolle. Ta bort fra varmen når sukkeret har løst seg opp.
2. Pensle de ferdig stekte sjokoladebrødene godt med appelsinsirup. Avkjøl helt før du skjærer i babkaene.
Tips!
Fryse Babka med sjokolade og appelsin egner seg godt til å fryse ned. Pakk de helt avkjølte brødene godt inn i to lag plastfolie og et lag aluminiumsfolie. Når du skal ta brødet ut av frysen, la det ligge innpakket i romtemperatur til det er helt tint. Holdbarhet i frysen er 1 til 2 måneder.
Kommentarer