Berlinerboller
Nystekte berlinerboller er uimotståelig gode og enda bedre når de er hjemmelagde. I Tromsø er de bedre kjent som solskinnsboller for der nytes de for å feire at solen har snudd, og flere steder er det også vanlig å spise berlinerboller til fastelavn. Oppskriften gir cirka 10 berlinerboller.
Ingredienser
Boller
Fyll
Slik gjør du
Boller
1. Bland sammen hvetemel, tørrgjær, sukker, bakepulver, vaniljesukker og kardemomme i en bolle til kjøkkenmaskinen. Tilsett melken og begynn å elte med eltekroken.
2. Ha i et og et egg av gangen og elt deigen i 10 minutter.
3. Tilsett kald Melange i terninger og elt videre i 10 minutter til.
4. Dekk til bollen med plast og la deigen heve på et lunt sted i 1 time.
Utbaking
1. Dryss litt hvetemel over kjøkkenbenken og kjevle ut deigen til den er cirka 2 centimeter tykk.
2. Stikk ut sirkler med cirka 5 centimeters omkrets med et glass eller en kopp. Lag en liten grop i midten av sirklene ved å bruke fingrene. Fyll gropen i halvparten av sirklene med vaniljekrem eller bringebærsyltetøy.
3. Legg sirklene uten fyll over de fylte sirklene og lukk dem godt ved å klemme kantene på de to sirklene godt sammen med fingrene. Pass på at fyllet ikke flyter ut av bollene. Lag bollefasong av deigen når kantene er lukket.
4. Legg bollene på et bakepapir, dekk til med et kjøkkenhåndkle og la de etterheve i 30 minutter. Sjekk at kantene fremdeles er lukket etter etterheving – hvis ikke må du lukke dem forsiktig på nytt.
Steking
1. Smelt Flott matfett i en vid kjele med høye kanter på middels høy varme. Om du har et termometer, så skal fettet holde 170 grader.
2. Obs! Ha alltid et tettsluttende lokk og gode grytekluter i nærheten når du frityrsteker.
3. Bruk en stekespade som tåler høy varme til å legge berlinerbollene opp i gryten. Friter hver bolle til den er gyllen på begge sider, i cirka 30 sekunder på hver side.
4. Rull bollen i sukker umiddelbart etter steking og la dem hvile i 10 minutter før de nytes rykende ferske.
Kommentarer