Klassisk biffgryte á la Bourguignon
Boeuf Bourguignon er en klassisk og kraftig biffgryte, kjent som husmannskost i Frankrike. Det er mulig navnet antyder at dette er en komplisert rett å lage, men det mest kompliserte er faktisk navnet. For å lage gryten er en enkel oppgave. Alt du trenger er litt tålmodighet mens du venter på at det seige kjøttet forvandles til myke og møre kjøttbiter som smelter i munnen, men da kan du selvfølgelig gjøre noe helt annet i mellomtiden. Retten kan fint tilberedes dagen før og varmes opp. Da smaker den faktisk ekstra godt.
Ingredienser
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
1. Varm opp ovnen til 150 grader.
2. Legg kjøttbitene på et fat og dryss over salt og pepper.
3. Varm opp en stekepanne med 2 ss Flytende Melange på middels sterk varme og vent til margarinen er nøttebrun.
4. Gi kjøttet en rask bruning på alle sider i stekepannen. Ikke legg alt kjøttet i stekepannen på en gang, men brun det i flere omganger for å unngå at det begynner å koke fremfor å steke.
5. Ha det brunede kjøttet over i en gryte som tåler å stå i ovnen.
6. Hell over kjøttbuljong og rødvin, og tilsett laurbærblad og tørket timian. Ha lokk på gryten og sett den inn i ovnen. La den stå i 1,5 time.
7. Rens og del sjalottløken i fire biter. Rens og del gulroten i staver.
8. Del sjampinjongen i skiver og kutt baconet i biter på cirka 1 centimeter.
9. Varm opp en stekepanne med 2 ss Flytende Melange på middels sterk varme.
10. Stek baconbitene til de er gylne, cirka 3 til 4 minutter. Ha i sjampinjongen og stek i 1 minutt til.
11. Ta kjøttgryten ut av ovnen og tilsett bacon, sjampinjong, gulrot og sjalottløk.
12. Sett kjøttgryten tilbake i ovnen og la den stå i 30 minutter til.
13. Server gjerne med litt fersk timian på toppen, og potetmos eller ovnsbakte poteter som tilbehør.
Genialt å lage oppskrifta med sånne checkpoints 🤩
Så hyggelig å høre at du likte oppskriften, Jørn-Stian! Takk for tilbakemeldingen, og lykke til med matlagingen 🙂
Herlig gryte. Det beste med den, er at den kan lages NESTEN ferdig dagen før den skal serveres: Når kjøttet har putret i ovnen i 1,5 time, har jeg hatt oppi resten – vel å merke uten å koke videre da – og avkjølt gryten for så å koke en halv time før servering NESTE dag. Kan det bli enklere? Her synes vi også det er godt å runde av smaken med litt sødme, f.eks. med ripsgele. Takk for oppskrift😀
Takk til deg også, Sigrun! Dette høres ut som et supert tips som vi skal prøve ut å lage gryten dagen før. Og ingenting smaker bedre enn litt syrlig rispgelé til. God middag, og lykke til med matlagingen 😊
Passer det med ris istedenfor poteter til denne retten?
Hei Bente! Vi tror at ris passer ypperlig til denne biffgryten. Lykke til, og fortell oss gjerne hvordan det smakte hvis du lager denne! 🙂
Det står 4 dl rødvin, men når skal den tilsettes?
Hei Pia. Rødvinen skal tilsettes sammen med buljongen, laubærblad og timian i steg nummer 6, etter kjøttet er brunet og før man setter kjøttet inn i ovnen.