Bollefocaccia med skolebrødfyll
Alle som er glad i skolebrød kommer til å elske denne luftige og saftige skolebollefocacciaen! Med vaniljekrem, melisglasur og kokos får du den samme gode smaken, men du slipper jobben med å trille ut bollene. Bryt eller skjær den opp i biter ved servering som et vanlig foccaciabrød. En porsjon er nok til 8 til 10 personer.
Ingredienser
Bollefocaccia
Topping
Slik gjør du
Bollefocaccia
1. Bland sammen hvetemel, sukker, vaniljesukker og kardemomme i en bakebolle.
2. Rør ut gjæren i melken, og pisk inn egget. Hell blandingen over det tørre.
3. Elt deigen sammen på lav hastighet i 10 minutter. Dersom deigen virker tørr etter den har eltet i noen minutter, så kan du tilsette 1 til 2 spiseskjeer melk.
4. Del Melange i terninger og tilsett i deigen mens maskinen går. Elt videre i 10 minutter til.
5. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Dette vil ta rundt 60-90 minutter.
6. Smør en langpanne på cirka 25×35 centimeter med et tynt lag flytende Melange.
7. Velt deigen over i formen og bruk fingrene til å fordele deigen ut i hele formen, i et jevnt lag.
8. Dekk formen med plastfolie og sett til etterheving i 45 til 60 minutter. Smører du litt Melange Flytende på plastfolien unngår du at den fester seg i deigen.
9. Forvarm ovnen til 225 grader når andre heving nærmer seg slutten.
10. Lag små groper i overflaten på deigen med fingrene. Ha vaniljekremen over i en sprøytepose og fyll de små gropene med krem. Om du ikke har sprøytepose kan du fint bruke en teskje. Pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem, da vil ikke deigen bli skikkelig stekt.
Tips!
Vil du lage din egen vaniljekrem kan du finne oppskriften på det her.
12. Stek bollefocacciaen på nederste rille i cirka 12 minutter. Avkjøl i formen.
Topping
1. Sikt melis i en bolle. Tilsett sitronsaft og litt og litt vann til du har en tykk og fin glasur.
2. Topp bollefocacciaen med melisglasur og kokosmasse før servering.
Tips!
En bollefoccacia kan fylles med mye annet godt også. For eksempel hele solbær og vaniljekrem, bringebærsyltetøy og melisglasur, eplebåter og marsipanbiter, jordbærskiver og melisdryss, eller hakket hvit, lys og mørk sjokolade.
Hei, bør ikke melken varmes før man blander inn gjær?
Hei Monica! Siden deigen skal eltes så lenge vil friksjonen føre til at deigen blir ganske varm. Derfor behøver du ikke varme opp melken på forhånd. Lykke til med bakingen!
Hei! Hvis jeg skal lage denne i form av en glutenfri versjon, hvordan ville oppskriften da blitt…..??
Hei Amy, glutenfritt mel i gjærbakst er en utfordring, men det finnes heldigvis noen triks 🙂
Velg en fin glutenfri melblanding, romtemperer alle ingrediensene og tilsett gjerne litt rismel for å hjelpe til med hevingen. Glutenfri deig må gjerne heve en del lengre. Ville også redusert mengden mel enn hva som står her, rundt 400-450 g glutenfri lys melblanding børl fungere bra. Prøv deg litt frem, men vær obs på at glutenfri deig vil ha litt mykere konsistens og være noe vanskeligere å manøvrere. Forsøker man oppnå samme konsistens som vanlig gjærbakst, kan endelig resultat bli tungt og kompakt. Håper det var til hjelp! Lykke til 🙂