Mandelflarn
Mandelflarn er knasende sprø julekaker med nydelig smak av karamell og mandler. Ordet «flarn» kommer fra svensk og betyr noe som er lett og enkelt brekker, og det passer godt for de delikate julekakene som er så tynne at du nesten kan se gjennom dem. De dekorative mandelflarnene egner seg også godt som spiselig pynt på desserter, ostekake eller lignende. 1 porsjon gir cirka 36 kaker.
Slik gjør du
1. Forvarm ovnen til 200 grader. Gjør klar to stekebrett med bakepapir.
2. Finhakk mandlene for hånd eller med food processor. Pass på at det ikke blir finmalt. Hvis du vil skålde mandlene gjør du det først, men det er ikke nødvendig.
3. Smelt Melange i en stor kasserolle over middels sterk varme. Visp inn sukker, hvetemel, melk og salt og rør om til alt er godt blandet.
4. Tilsett mandlene og øk temperaturen. La mandelmassen koke opp under omrøring.
5. La alt koke i cirka 1 minutt og ta deretter kasserollen bort fra varmen.
6. Ha mandelmassen med over på stekebrettet med teskje. Bruk 1 teskje per kake, og 9 kaker per stekebrett. Mandleflarnene flyter lett utover, så de må ikke stå for tett. 1 porsjon er nok til 4 stekebrett.
7. Stek kakene midt i ovnen i 5 til 7 minutter. Følg godt med mot slutten av steketiden, mandelflarnene skal ha gyllen farge og ikke bli mørke i kantene.
8. Dra bakepapiret med kakene over på en rist og la mandelflarnene bli helt avkjølte før de løftes av papiret med en stekespade. Oppbevar den i en tett kakeboks.
Tips!
For å lage buede mandelflarn, la kakene avkjøles litt på bakepapiret før de løftes forsiktig med en stekespade og formes over en bakekjevle. Ta de av kjevlen når de har blitt kalde
Hvordan skal en holde dem sprø under oppbevaring? Har mine i tett kakeboks men de taper seg med en gang.
Hei Mona! Her er det flere ting å huske på for å beholde kakene sprø under oppbevaring. For det første må kakene være stekt syltynne, slik at de innholder minst mulig fuktighet. Deretter er det viktig at kakene er helt avkjølte før de legges i en lufttett kakeboks. Det må ikke legges papir eller andre ting mellom dem. Er det fortsatt et problem med fuktighet kan du forsøke å legge et 2-3 spiseskjeer med bakepulver eller potetmel innpakket i et kaffefilter i kakeboksen. Både bakepulver og potetmel tiltrekker seg fuktighet og det kan hjelpe på de myke kakene. Lykke til! 🙂
Vil nok heller bruke smør enn margarin i kaker – spesielt småkaker.
Nå er det slik at mange ønsker å bytte i meieriprodukter. Margarin fungerer utmerket! 🙃😊
Det kan du også fint bruke, Anne 😊
Kan man erstatte hvetemelet med noe annet for glutenallergikere?
Ja, du kan fint erstatte hvetemelet med fin bakemiks eller lys melblanding uten gluten. Noen erstatter også med glutenfrie havregryn. Lykke til med julebaksten 😊
Når skal melka haes i?
Sannsynligvis under pkt 3 hvor det står hvetemel, mel… Regner med det skal stå hvetemel, melk osv.
Oi, her har det sneket seg inn en skrivefeil – takk for at du gjorde oss oppmerksom på det. Melken skal i sammen med hvetemelet 😊
Feilen rettes nå opp så det ikke blir flere misforståelser.
Hva gjør jeg for å få Mandelflarn sprø igjen ? Blitt litt myke når jeg la de i boksen
Forsøk å legge et 2-3 spisesskjeer bakepulver eller potetmel innpakket i kjøkkenpakir eller kaffefilter/tepose, i kakeboksen. Både bakepulver og potetmel tiltrekker seg fuktighet og det kan hjelpe på de myke kakene. Lykke til!
100 %. tett boks så holder de seg sprø til siste kake.
Jeg bruker ikke melk i det hele tatt. Baker med smør, men det blir vel det samme om en bruker Melange.