Prinsessekake
Prinsessekake er et imponerende stykke bakverk laget av vanlig bolledeig, kanelfyll, deilig vaniljekrem og tykk, hvit melisglasur. Det kan være vanskelig å få kaken gjennomstekt uten at den blir brent på toppen, men følger du tipsene i denne oppskriften får du en perfekt stekt kake som er fantastisk saftig og god. 1 porsjon passer til en kakeform på 24 cm i diameter.
Ingredienser
Bolledig:
Vaniljekrem
Kanelfyll:
Melisglasur
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Bolledeig
1. Ha siktet hvetemel, melk, sukker, vaniljesukker, 0.5 pose (6-7 gram) tørrgjær og egg i en bolle, og elt i kjøkkenmaskin på lav hastighet (trinn 2 av 10), i 10 minutter.
2. Tilsett kald Melange i terninger og elt videre til deigen slipper bakebollen og har en glatt og fin overflate. Dette tar cirka 10 minutter.
3. Dekk bollen med plast eller et fuktig kjøkkenhåndkle og la deigen heve på kjøkkenbenken til den har doblet i størrelse, cirka 1 time.
Vaniljekrem
1. Ta Melange ut av kjøleskapet og sett den på benken slik at den blir romtemperert mens du lager vaniljekremen.
2. Ha melk, fløte, sukker og vaniljesukker i en gryte og kok opp. Ta kjelen av varmen så fort det koker.
3. Ha egg, eggeplomme og maisenna i en bolle og pisk til du har en jevn, klumpfri røre.
4. Rør inn melkeblandingen i eggene, litt og litt av gangen, mens du hele tiden visper godt.
5. Hell alt tilbake i gryten, på middels sterk varme. Visp godt til kremen begynner å tykne. Pass på at den ikke koker, da vil den kunne skille seg.
6. Tilsett terninger med romtemperert Melange og rør til alt er smeltet. Avkjøl vaniljekremen til romtemperatur. Ha kremen over i en sprøytepose hvis du har.
Montering
1. Smør en rund kakeform (24 cm i diameter) med flytende Melange og ha bakepapir i bunnen.
2. Ta 1/4 av deigen og kjevle den ut til en sirkel stor nok til å dekke bunnen på kakeformen og litt opp langs kantene. Smør et tynt lag vaniljekrem utover bunnen. Blir laget med vaniljekrem tykkere enn en halv centimeter er det vanskelig å få kaken gjennomstekt.
3. Rør flytende Melange, sukker og kanel i en liten skål.
4. Kjevle ut resten av deigen til et rektangel på cirka 50×30 cm. Fordel kanelfyllet jevnt utover deigen, men la det være igjen omtrent 1 cm uten fyll langs langsiden fra deg.
5. Rull sammen fra langsiden. Start med langsiden nærmest deg.
6. Skjær rullen i 12 biter, cirka 4 cm tykke. Legg kanelsnurrene med snittflaten opp i kakeformen, med tre i midten og resten rundt. La det være godt med plass rundt hver snurr.
7. Dekk formen med plast eller et fuktig klede og sett til etterheving i 1-2 timer. Kaken er ferdig hevet når kanelsnurrene nesten fyller hele kakeformen.
8. Fyll mellomrommene mellom kanelbollene med vaniljekrem. Pass på å ikke fylle for mye, da blir ikke kaken skikkelig stekt.
9. Pensle kaken med et sammenpisket egg og stek på nederste rille i ovnen ved 200°C i 35 minutter. Legg et stykke bakepapir eller aluminiumsfolie på toppen av kaken etter cirka 15 minutter for at ikke toppen skal bli svidd. Senk temperaturen til 180˚C de siste 10 minuttene.
10. Avkjøl kaken helt før den løsnes fra formen og legges på et kakefat.
Melisglasur
1. Pisk eggehviten hvit og stiv. Tilsett siktet melis og pisk videre til alt er godt blandet. Smak til med sitronsaft.
2. Virker melisglasuren for tørr kan du tilsette litt kaldt vann. Ikke tilsett mer enn 0.5 ts av gangen, ellers risikerer du at glasuren fort blir for flytende.
3. Pynt den avkjølte prinsessekaken med melisglasur.
Den deigen var helt forferdelig når jeg skjevla deigen ut så krympa den bare tilbske
Hei Julia! Det var leit å høre at baksten ikke ble helt vellykket. Hvis deigen virker «kort» har den mest sannsynlig ikke blitt eltet lenge nok. Gjærbakst er ikke det enkleste å få til, og mange faktorer avgjør om resultatet blir som en ønsker. Lykke til hvis du prøver igjen 🙂
Den ble kjempegod
Godt å høre at kaken falt i smak, Rakeb! Takk for tilbakemelding, og lykke til med bakingen! 😊
Det står at man skal fylle mellomrommet med vaniljekrem. Men ikke for mye. Skal man ikke bruke opp vaniljekremen man har laget. Og hvordan kan man vite når det er for mye?
Hei Heidi! Det er litt smak og behag hvor mye av vaniljekremen som smøres på bunnen i forkant. Derfor vil det varierer hvor mye krem som er igjen til å fylle mellomrommene. Det er ikke noe i veien for å bruke all vaniljekremen du har laget. Lykke til med bakingen! 🙂
Dette blir jo bare tull, hever jo ikke uten at noe varmes opp. Bruk en annen oppskrift, denne gikk i søpla ☹️
Hei JT! Det var leit å høre at baksten ikke ble vellykket. Det er ikke lett å vite hva som gikk galt, men vi hjelper deg gjerne hvis du forklarer hva som ikke fungerte. 🙂
Deilig kake😃👏
Tusen takk, Kåre! Så hyggelig å høre at kaken falt i smak 😊
skal man velge melllom bakepapir og smør eller ta begge dele når man skal montere første setningen
Hei Emma!
Du kan selvsagt velge, men det er enklere å få kaken ut av formen hvis man har bakepapir i bunnen og sidene er smurt inn med smør eller margarin. Lykke til med bakingen 😊