Shepherd’s pie
Shepherd’s pie er en tradisjonell engelsk middagsrett med en smakfull kjøttgryte og et lokk av potetmos. En klassisk shepherd´s pie lages med kjøttdeig av lam, men dette kan byttes ut med kjøttdeig av storfe – da får du varianten som er bedre kjent som cottage pie.
Ingredienser
Kjøttgryte
Potetmoslokk
Produkter i oppskriften
Slik gjør du
Kjøttgryte
1. Finhakk løk og gulrøtter.
2. Varm opp en stekepanne med Flytende Melange på middels varme og fres løken og gulrøttene i 3 minutter.
3. Tilsett lammekjøttdeig og stek til lammekjøttdeigen er gjennomstekt, cirka 8 minutter.
4. Ha kjøttdeigblandingen over i en middels stor kjele og tilsett tomatpuré, worcestershiresaus og kjøttbuljong. La det småkoke på middels varme i 10 minutter.
5. Smak til med salt og pepper.
Potetmoslokk
1. Del potetene i terninger på cirka 3 x 3 cm. Ha potetterningene over i en kjele med nok vann så det dekker potetene. Kok opp og la det småkoke i 20 minutter.
2. Mos potetene med en potetstapper og rør forsiktig inn Flytende Melange. Ha i melken litt og litt av gangen til du har en fyldig potetmos. Tilsett salt og pepper.
3. Ha kjøttblandingen over i en ildfast form og fordel potetmosen over kjøttet med en slikkepott. Lag gjerne et mønster i potetmosen med en gaffel.
4. Stek paien på midterste rille i cirka 10 minutter, til potetmosen begynner å bli gyllen på toppen.
Tips!
Bruk gjerne Mills Potetmos Vanlig til potetlokket for en raskere variant.
Hvorfor Melange når vi ha smør?
Hei Blurb1000, blant annet fordi vi liker forskjellige ting 🙂 Flytende Melange består av nært 80 prosent sunn rapsolje og egner seg ypperlig til både steking og baking.
Laget denne i dag. Første gang. Synes sausen ble veldig vandig, selv om jeg reduserte mengden buljong til 3,5 dl og tilsatte 0,5 ss ekstra worcestersauce og tomatpure for å få en litt kraftigere smak. Både små og store synes dette var godt nok til å lage om igjen, men kommer nok til å ha enda litt mindre buljong/vann i kjøttblandingen! 🙂
Bland lidt mel i kødet før du tilsætter væsken. Så jævnes den..
Hei Gunn Marit, og takk for tilbakemelding. Om du brukte samme mengde kjøttdeig som i oppskriften, kan det lønne seg å steke den i to omganger og helle ut vannet fra kjøttdeigen for å unngå at kjøttblandingen blir kokt og vandig. Også godt tips fra Nina her om å jevne med litt mel. Glad den falt i smak likevel 🙂
Den lager jeg ofte. Pleier å ha stangselleri, hvitløk og gjerne en rødvins skvett i kjøtt sausen. Det synes jeg gjør susen👍🌷
Hei Wenche, det hørtes ut som en nydelig variant! Takk for supert tips 🙂
Og kvifor flytande melange ? når det skal varmanst likevel. Tussete, bare promotering av eit nytt produkt .. med plastflaske.
Hei Heidi, Flytende Melange er ikke et nytt produkt, men gjør bare jobben ørlite grann enklere i dette tilfellet. Om du ikke har flytende for hånd, er det imidlertid ingenting i veien for å bruke vanlig Melange og la det smelte på de varme potetene i stedet 🙂
Jeg har alltid fått den servert med erter mellom kjøtt og potetmos
Aldri hørt om det der jeg kommer fra i nord England!
Keg er også engelsk og vil påstå det er ganske så vanlig. Men nord i england er de litt sære
Hei Sissel, det høres supergodt ut! Takk for tips til variasjon 🙂
Navnet på sausen skrives uten h i Worcester 😉
Hei Bjørg, og takk for tilbakemelding! Rettes i dette sekund 🙂
Det var viktig.
Helt klart 😅
Prøv å skrive navnet på retten riktig. Det skal være to «h» er.
Hei, takk for beskjed! Vi prøver, men her hadde det visst glippet et sted ja 😉
Det skal det såvist ille