I motsetning til annen matlaging, hvor man som regel kan smake seg frem til et perfekt sluttresultat, bør oppskriftene på baking følges så nøye som mulig. Dette kan bli en utfordring dersom du ikke har kjøkkenvekt, eller kjøkkenvekten er tom for batteri akkurat når du skal sette i gang med baksten.

Slik baker du uten kjøkkenvekt
Mangel på kjøkkenutstyr trenger ikke å sette en stopper for bakegleden. Du kan nemlig fint bake uten kjøkkenvekt ved å regne om gram til dl. Her får du tipsene som hjelper deg i mål.
Tabell for omregning fra gram til dl
100 gram hvetemel = 1,6 dl
100 gram sukker = 1,1 dl
100 gram melis = 1,6 dl
100 gram sirup = 0,8 dl
100 gram smeltet margarin = 1,1 dl
100 gram olje = 1,1 dl
100 gram kakao = 2,5 dl
100 gram kokosmasse 2,5 dl
100 gram potetmel = 1,25 dl
100 gram havregryn = 2,9 dl
Andre nyttige omregninger:
1 teskje = 5 ml
1 spiseskje = 15 ml
1 spiseskje = 3 teskjeer
1 kopp/cup = 2,5 dl
1 egg = 60 gram
Fra gram til dl
Selv om mange oppskrifter er oppgitt i desilitermål, er som oftest bakeoppskrifter oppgitt i gram. Når man ikke har kjøkkenvekt, blir det derfor vanskelig å vite hvor mye av hver ingrediens som skal oppi bollen. For hvor mange desiliter er egentlig 100 gram mel eller sukker? Det enkle er kanskje å tippe 1 dl, men her varierer det veldig avhengig av hvilken ingrediens det dreier seg om. 1 dl sukker er for eksempel 90 gram, mens 1 dl mel er kun 60 gram.

Heldigvis finnes det mange smarte produkter og løsninger på bakeutfordringen.
Melange sticks er en ny utgave av Melange med fire porsjonspakninger på 100 gram. Hver stick er pakket inn i tynt papir som er merket med 25 og 50 gram, og som er enkle å skjære over med kniv. Dette gjør at du enkelt kan måle opp hvor mange gram margarin du trenger selv om du ikke har kjøkkenvekt.
Skal margarinen smeltes, kan du bruke Flytende Melange i stedet. 1 dl Flytende Melange utgjør 90 gram fast margarin.

Nyttige hjelpemidler
Mange desilitermål er utstyrt med flere måleenheter, slik at en kan måle opp cirka antall gram sukker og mel. Har du ikke et slik kan du benytte tabellen under. Der finner du omregning for de vanligste råvarene ved baking.
Det finnes dessuten mange nyttige sider for omregning, for eksempel denne. Her kan du i tillegg til å regne om fra gram til dl, regne om fra utenlandske måleenheter som ounces, pounds og cups. Noe som er nyttig om du ofte bruker oppskrifter hentet fra utenlandske nettsider.
Andre gode tips

Bakerens beste baketips til luftige og saftige kaker
Det er mange utfordringer som dukker opp underveis når man skal bake kaker. Kakene kan falle ned i midten, sitte fast i formen eller ikke bli luftige. Her får du...

Tipsene som gjør det enkelt å lykkes med gjærbakst
Vil du lykkes med gjærbakst er det to ting du må ha kontroll på: temperatur og tid. Baker Geir Brekke gir deg triksene som sørger for vellykket gjærbakst.

Slik lykkes du med grov bakst
Grovt mel trenger ikke å være noen hindring for å få luftig og saftig bakst. Bakeren deler sine hemmeligheter som sørger for at du garantert lykkes med grov bakst hjemme...