Damp gir tynn og sprø skorpe
– Skorpen på brødet er et resultat av uttørring på toppen av brødet. Jo tynnere skorpe, jo sprøere blir den, og resultatet er et saftigere brød, forteller baker Geir Brekke.
Han forteller videre at en av bakernes hemmeligheter bak en tynn, sprø skorpe og et saftig brød, er bruk av damp under starten av stekingen.
– Dampen sørger for at hinnen på toppen blir så fleksibel som mulig, og da blir det lettere å få sprø skorpe. I tillegg sørger dampen for at brødet får en blankere overflate, legger han til.
Ryktene om at damp gir saftigere brød har lenge versert på nettet, men det er ikke alle som oppgir korrekt bruk av dampen.
– En vanlig feil er å bruke for mye damp. Mange fyller en bolle med vann og setter den inn i ovnen sammen med brødene. I en bakerovn dampes brødene i cirka 10 sekunder, og du ønsker ikke å dampe brødene så veldig mye lenger enn det hjemme, sier Brekke.