1. Planlegg godt

De fleste får god appetitt av fysisk arbeid. Trenger du oppskrift på en stor røre? Denne gir 5 liter vaffelrøre og cirka 40 vaffelplater.

2. Mål opp alle ingrediensene

Mål opp alle ingrediensene før du starter og ha alt klart når du begynner med røra. Slik unngår du å glemme en ingrediens. Når du lager røren kan det være lurt å knekke et og et egg i en egen skål for å unngå å få eggeskall i røren.

3. Lag vaffelrøren i forkant

Visste du at vaffelrøre kan fryses? Om du vet at du får dårlig tid samme dag eller kvelden før dugnaden kan du lage røra så lenge som tre måneder i forveien og fryse den ned i melkekartonger eller brusflasker på 1,5 liter.

Bruk et litermål eller en trakt for å helle røren over i beholderen så unngår du mye søl. Det er lurt å unngå å fylle kartongen/flasken helt opp, fordi væske utvider seg i frossen tilstand og kartongene/flaskene kan sprekke. Legg kartongene/flaskene til tining i kjøleskapet dagen før dugnaden. Rist godt før bruk. Om du kun trenger å lage den noen dager i forveien kan vaffelrøre oppbevares i kjøleskap i tre dager.

Ved å bruke melkekartonger eller brusflasker blir det også lettere å transportere vaffelrøren.

4. Sett opp en god vaffelstasjon

Finn frem et bord som kan stå ute og som tåler en flekk eller to. Hvis du ikke har det, så kan du dekke bordet med en voksduk. En skjøteledning som er lang nok til å nå ut fra strømuttaket til vaffeljernet er også lurt å ha. Ha røren og en flaske med Flytende Melange på en side av vaffeljernet, og en rist eller et fat på den andre siden med en gaffel slik at du lett kan vippe vaffelplaten ut av jernet når den er ferdig stekt. Bruk doble eller flere vaffeljern så går det unna!

5. Minst mulig oppvask

Ved å helle røren rett fra melkekartongene eller brusflaskene trenger du ikke bruke bolle og øse. Og i stedet for å bruke pensel til å smøre vaffeljernet kan du sprute litt flytende Melange rett i vaffeljernet, og gjerne mellom hver andre eller tredje vaffel. Det gir vaflene fin farge og god skorpe, samtidig som du unngår at de setter seg fast i vaffeljernet.

6. Hold vaflene varme

Stek vaflene fortløpende og legg dem på et rent kjøkkenhåndkle i et kakefat med lokk. Slik holder vaflene seg ferske og varme til de skal spise. Har du ikke kakefat med lokk kan du legge vaflene i stabler og dekke over med rene kjøkkenhåndklær for å holde dem varme.

7. Servering

Syltetøy og rømme smaker alltid godt til vafler. Siden vaffelserveringen gjerne foregår over tid er det greit å ha mulighet til å dekke til maten. Derfor kan det være lurt å ha rømme og syltetøy over i større beholdere med lokk. Syltetøy på spruteflaske er også praktisk, spesielt for de minste.