Etter en lang og kald vinter, en våt vår og en forholdvis kjølig sommer, er det endelig høst i Norge og butikkene bugner av modne, norske grønnsaker. Det er flere grunner til å legge sin elsk på norske grønnsaker. Det kalde klimaet gjør at grønnsakene modnes langsomt og derfor blir svært smaksrike. Dette medfører blant annet at grønnsaker som gulrøtter og kålrot er søtere enn ellers i verden. Det er jo også slik at grønnsakene taper næringsstoffer raskt etter innhøsting, og derfor er norske, kortreiste grønnsaker som er i sesong mer næringsrike.

Slik tilbereder du klassiske grønnsaker

Her får du en oversikt over sesongens favoritter og hvordan de kan tilberedes:

Blomkål

Blomkålen kan spises rå, men smaker søtere og mildere når den varmebehandles. Den hvite buketten passer til de aller fleste retter og kan også brukes til å lage blomkålsuppe.
Blomkålen tilberedes ved å dele opp blomkålbuketten i mindre biter og koke de i fosskokende vann i 5-10 minutter, avhengig av størrelse på bitene. Du kan også gratinere blomkålen sammen med andre grønnsaker i ostesaus.

Prøv også stekt laks med blomkålpuré.

Brokkoli

Brokkolien er svært anvendelig og passer også til det aller meste av middagsretter. Det mest vanlige er å koke eller dampe brokkolien. Del opp buketten i mindre biter og skjær stilken i tynne skiver (ikke kast stilken). Brokkolien kokes eller dampes i 3-5 minutter avhengig av størrelse. Vend gjerne inn 1 ss Melange etter koking for å få en lett salt og kremet smak på brokkolien.

Sellerirot

Selleriroten er svært aromatisk og brukes derfor ofte til å smaksette kraft, supper og gryter. Kutt av toppene og skrell bort skallet på selleriroten. Del opp i biter som egner seg til det du skal lage.

Prøv for eksempel å koke små sellerirotbiter i eplejuice med 1 ss hvitvinseddik, 1 ss sukker og 1 ts salt. Dette frembringer sødmen i selleriroten og gir en fantastisk smak som smaker perfekt til laks.

Kålrot

Kålroten, også kjent som Nordens appelsin, er rik på vitamin C og smaker av nydelig sødme. Den kan både spises rå eller varmebehandlet.

Kålrotstappe er klassisk middagstilbehør. Rens kålroten og fjern skallet. Dell den opp i mindre biter og kok den helt mør. Sil av vannet og mos kålroten sammen med 2-3 ss Melange.

Kålroten kan også ovnsbakes med honning for å få en flott glasering og nydelig søt smak. Del opp kålroten i staver og legg de i en ildfast form. Fordel 2-3 ss Flytende Melange over kålrotstavene og deretter 2-3 ss honning. Dryss over litt salt og gjerne litt tørket timian. Bak i ovnen på 200 grader i 40-45 minutter, eller til kålroten er bakt og glasert.

Gulrot

Gulroten er en av Norges mest spiste grønnsaker, takket være den anvendelige og knasende gode smaken. Den kan både spises rå og varmebehandlet, og er mange barns favoritt i matpakken.

Det mest vanlige er å koke eller dampe gulroten i fosskokende vann til de er møre, men fortsatt med litt tyggemotstand, i cirka 15 minutter. Vannet kan derimot gjerne erstattes med appelsinjuice for å få en fantastisk sødme på gulrøttene. Vend inn 1 ss Melange etter koking og du vil få en komplett og fyldig smaksopplevelse.

Pastinakk

Pastinakken har en mild og god smak, og må ikke forveksles med persilleroten som er mye kraftigere på smak.

Pastinakken kan brukes i grønnsaksgratenger, supper eller til å lage pastinakkpuré som passer perfekt til hvit fisk. Rens pastinakken og kok den mør i fosskokende vann. Hell av vannet og mos pastinakken sammen med 2-3 ss Melange.

Persillerot

Persilleroten har kraftigere smak enn pastinakken og passer godt til å smaksette supper, gryter og grønnsaksgratenger. Rens persilleroten og del den opp i passende biter.

Fennikel

Denne lille knollgrønnsaken har en sterk aroma som kan minne om anis, og smaker nydelig til hvit fisk og kylling. Mange kvier seg for å bruke denne lille smaksbomben, fordi de ikke vet hvordan den skal tilberedes.

Du kan dele opp fennikelen i skiver og tilsette i salater eller varmebehandle den. Prøv for eksempel å koke fennikel i appelsinjuice og server som tilbehør, eller tilsett den appelsinkokte fennikelen i potetmosen for å få ekstra smak. Da moser man fennikelen inn i potetmosen med en stavmikser eller blender.

Reddiker

Reddiker har en kraftig, pepperaktig smak og passer perfekt til å sette smak på salater. Del opp reddiken i tynne skiver eller båter og tilsett i salaten. Du kan også koke reddiker i 2 minutter i en blanding av 3 dl vann og 2 ss Melange, og servere som tilbehør til alt av kjøtt og fisk.

Squash

Squash smaker nesten ingenting, men har en fantastisk evne til å trekke til seg smaker. Derfor passer den perfekt som en ingrediens til smaksrike gryter og gratenger. Den kan også spises rå, for eksempel i strimler til salater, men mariner den gjerne først i litt olje med litt hvitløk og chili, så får du nydelig smak på den.

Den kan også deles i skiver stekes på middels sterk varme med 3-4 ss Flytende Melange og 2 knuste hvitløksfedd, og serveres som tilbehør til alt av kjøtt og fisk.