
Dette visste du kanskje ikke om Mills Majones
Om du åpner et kjøleskap i et hjem i Norge er det stor sannsynlighet at du finner en gul tube med Mills Ekte Majones. Tuben har vært en del av norske matvaner i snart 75 år, men hvordan startet egentlig majoneseventyret?
Bergenet lesetid: 4 minutter
For å fortelle historien til Mills Ekte Majones må vi gå tilbake i tid, helt til starten av 1950-tallet. Etterkrigstiden i Norge var preget av gjenoppbygging, og matvarer som sukker og kaffe var fortsatt underlagt rasjonering. Etter fem år med krig og magre kår var det viktigste med mat at den var tilgjengelig, heller enn at den smakte godt.
Men landet og verden var i endring, og blikket var rettet mot USA, hvor matindustrien utviklet seg fort. Og det var nettopp der at inspirasjonen til Mills ble født.
Inspirasjon til navnet
I 1949 var en ansatt på inspirasjonstur i USA og under oppholdet la han merke til en stor kornmølle med navnet «General Mills». Da han noen år senere fikk oppgaven med å utvikle majones så var han ikke i tvil om navnet. Det skulle hete Mills og ha en liten stjerne over s-en.

Luksusvare
Da Mills Ekte Majones ble lansert i 1951 så var det noe helt nytt for det norske folk. Ferdiglaget majones hadde ikke eksistert i butikkene før, og produktet ble i starten sett på som en luksusvare som man brukte til selskap og fest. Men det tok ikke lang tid før folk oppdaget hvor anvendelig det var. Norske husmødre lærte raskt at majones kunne brukes til mange ulike anledninger og heve smaken på en enkel brødskive.

En spiss på maten: Eldre Mills-reklamer med fokus på smak.
Egg fraktet i melkespann
På 1950-tallet var majonesproduksjonen en tidkrevende prosess. Eggeplommene ble knekt for hånd i Pellerins margarinfabrikk i Borggata på Tøyen i Oslo. Der kunne dagsproduksjonen være opptil 60 000 egg! Så ble de fraktet i melkespann til fabrikken på Grünerløkka, hvor selve majonesen ble laget.

Håndknekking av egg til Mills Majones.
I dag lages Mills Ekte Majones fortsatt på den tradisjonsrike måten, men produksjonen er selvfølgelig modernisert. Eggene knekkes ikke lengre for hånd av egne «eggeknekkere», men de norske eggeplommene fra frittgående høner leveres i spesialcontainere fra Vestfold. Og i 2013 ble produksjonen flyttet fra Grünerløkka til Mills-fabrikken i Fredrikstad.
Smaken av hjemme
Siden 1951 har Mills Ekte Majones vært en fast følgesvenn på norske kjøkken, og en del av små og store øyeblikk rundt matbordet. For mange er den gule tuben så viktig at den ikke bare finnes i matbutikker her til lands, men også i sjømannskirker verden over. Der sørger den for at nordmenn i utlandet kan få smaken av hjemme.

I 2022 ble et nytt kapittel skrevet i Mills-historien med lanseringen av Mills MAJO. Mange tror det bare er Mills Ekte Majones på glass, men Mills MAJO er en syrligere og luftigere majonesvariant som passer perfekt til dipper og dressinger. Med lettere konsistens og syrligere smak kan Mills MAJO enkelt blandes med alt fra sriracha og soyasaus, til pesto og hvitløk, og lett og raskt gjøre middagen enda bedre og mer smakfull. God smak er fortsatt det aller viktigste når majones fra Mills er på bordet.