Når sommeren er på hell og kveldene blir litt mørkere, vandrer krabben rundt langs kysten med skallet fullt av smakfullt kjøtt. Høsten er nemlig tiden når krabben er på sitt aller beste. Da passer det perfekt å benytte anledningen til å samle gode venner og familie rundt et festbord som bugner av krabbe.

Krabbe passer veldig godt som festmat. Du som inviterer slipper å stå i flere timer for å lage mat, for her gjøres mesteparten av jobben av gjestene selv – litt som når du inviterer på reker.

Så mye trenger du per person

Det viktigste på krabbefesten er selvsagt selve krabben. Beregn to krabber per person, men kjøp gjerne inn litt ekstra krabbeklør. Klørne er selve delikatessen på krabben, og foretrekkes av mange foran hummer.

Det meste vanlige, og det enkleste, er å koke krabben og servere med tilbehør. Du kan også lage retter av krabbe: for eksempel krabbeboller, krabbekaker eller hva med å prøve deg på sushi fylt med krabbekjøtt.

Når krabben er kokt, kan du enten servere den naturell eller fylle den med smakfull og krydret majones.

Slik gjør du:

Bland krabbekjøttet fra 1 krabbe med 2 ss Mills majones, 0.5 ts chili- eller karripulver og 1 ss ferskpresset sitronsaft. Krabben kan også gratineres med ost på 225 grader i ovnen i 15-20 minutter.

Tilbehør til krabbe

Klassisk tilbehør er godt brød, sitron og Mills majones. Lag gjerne krydrede varianter av majonesen ved å tilsette sitron, lime, chili, purre eller sriracha.

Lag en stor salat ved siden av med friske smaker av sesongens grønnsaker som fennikel, reddiker og paprika.

Her finner du flere forslag til tilbehør.

Dette trenger du til krabbefesten

En hummergaffel eller pinsett bør finnes på bordet for at gjestene skal kunne spise krabbe samt nøtteknekkere til krabbeklørne.

Sett frem boller med vaskevann og rikelig med servietter, gjerne våtservietter, for det å spise krabbe kan bli en smågrisete affære. Med andre ord: dropp tøyduken og velg plast- eller papirduk. Gjestene blir nok også veldig takknemlige dersom du kjøper inn litt plastsmekker og dermed skåner slips og kjoler fra uønskede flekker.

Lag en hyggelig høststemning rundt bordet ved å pynte med høstens blomster, granskudd og høstanemone.

Kokt krabbekjøtt er ferskvare som ikke bør ligge lengre enn et døgn i kjøleskapet. Får du rester av krabbe, kan du fryse ned disse. Du kan også lage en fyldig krabbesalat eller fylle lasagnen med krabbe i stedet for kjøttdeig dagen etter.

Lykke til med krabbefesten!